“Μια μάτια δύο εποχές”: Μάγεψε η Καστοριανή φωτογράφος στη Μύκονο

Αναστασία Λιάπη γεννήθηκε  στην Καστοριά και ζει στο Άργος Ορεστικό. Ζωγραφίζει, γράφει   παιδικά παραμύθια και ασχολείται με τη φωτογραφία. Από το 2006 έχει πάρει μέρος σε δυο ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και  έχει κάνει τρεις  ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας.  Έχει συγγράψει δύο παιδικά παραμύθια.

Στις 22 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου “Μαρία Ιγγλέση” – Αίθουσα Ματογιάννι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης “Μια μάτια δύο εποχές” της Αναστασίας Λιάπη.

Η Αναστασία Λιάπη για την έκθεση της αναφέρει “Από µικρή πιστεύω ότι αν δεν φροντίζουμε τις ρίζες µας δε θα απλώσουµε κλαδιά, δεν θα ανθίσουμε. Ζούμε σε μια εποχή που ο κόσμος αλλάζει τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνουμε να αντιληφθούμε τις αλλαγές. Χρειάζεται συχνά να καταφεύγουμε στις  εικόνες του χθες για να βρίσκουμε σημείο αναφοράς.”

Σε αυτήν µου την φωτογραφική σειρά η ιδέα µου ήταν να µπω σε άλλους κόσµους που διασώζονται πλέον κυρίως από φωτογραφίες. Έτσι μελετώντας παλιούς φωτογράφους δημιουργώ δύο φωτογραφίες από κάθε φωτογραφιζόμενο πρόσωπο, οικογένεια ή παρέα: Φωτογραφίζω αυτά τα πρόσωπα σήμερα σε καθημερινές τους στιγμές και έπειτα τα ίδια πρόσωπα τα μεταφέρω στο παρελθόν, τα σκηνοθετώ, τα ντύνω ανάλογα, τα μακιγιάρω και τα φωτογραφίζω ξανά µε βάση το πως έστηναν τότε οι φωτογράφοι τις φωτογραφίες τους. Έτσι τα σημερινά πρόσωπα γίνονται ζωντανοί φορείς της μνήμης του τόπου τους.

Με αυτήν µου την ιδέα έχω ήδη δημιουργήσει 37 έργα, για τον τόπο μου, την Καστοριά και 4 έργα που έκανα ειδικά για αυτή την έκθεση εμπνεόμενη από την παράδοση της Μυκόνου κατά την δεκαετία του ‘50.”