Αλλαγή για το πώς θα λαμβάνουν ή θα διατηρούν δίπλωμα οδήγησης οι ηλικιωμένοι, σχεδιάζει το υπουργείο Μεταφορών δίνοντας το λόγο σε γιατρούς.
Η αρμοδιότητα εξέτασης όσων έχουν συμπληρώσει το 74ο έτος της ηλικίας τους θα ανήκει πλέον στους γιατρούς και όχι στους εξεταστές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα».
Σήμερα όσοι συμπληρώνουν το 74ο έτος θα πρέπει να απευθυνθούν στους εξεταστές διπλωμάτων οδήγησης του υπουργείου Μεταφορών για να δουν αν θα ανανεώσουν ή όχι το δίπλωμά τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το υπουργείο Μεταφορών σχεδιάζει άμεσα αλλαγή και η αρμοδιότητα αυτή να δοθεί στους γιατρούς, οι οποίοι θα αποφασίζουν τελικά εάν ο υποψήφιος είναι κατάλληλος για οδήγηση και αυτοί θα φέρουν την τελική ευθύνη για την παραχώρηση ή διατήρηση διπλώματος.
Οι ηλικιωμένοι θα εξετάζονται με λεπτομέρεια, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, από τους αρμόδιους γιατρούς, οι οποίοι θα χορηγούν πιστοποιητικό καταλληλότητας ή ακαταλληλότητας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να αυστηροποιηθεί το παλιό καθεστώς εξέτασης των οδηγών από τους γιατρούς, οι οποίοι πλέον θα φέρουν και την τελική επιστημονική ευθύνη για το εάν κάποιος ηλικιωμένος είναι σε θέση να οδηγεί ή όχι. Σήμερα, ο ισχύων νόμος έχει μεταφέρει την αρμοδιότητα αυτή στους εξεταστές οδήγησης.
Σημειώνεται πως χθες ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, επανέρχεται για τουλάχιστον έξι μήνες το παλαιό καθεστώς έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το νέο σύστημα.
Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο νέος νόμος που εφαρμόζεται από το φθινόπωρο έχει δημιουργήσει καθυστερήσεις στην έκδοση 100 χιλιάδων διπλωμάτων με αποτέλεσμα ο κόσμος να ταλαιπωρείται. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, είπε , θα ενσωματωθεί σε ένα από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα στη βουλή. Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι ο νέος νόμος που προβλέπει τη διαδικασία έκδοσης διπλωμάτων με παρακολούθηση του υποψήφιου οδηγού με κάμερες θα εφαρμοστεί όταν το υπουργείο είναι έτοιμο.