Επιλογές υπάρχουν πολλές, αρκεί κάποιος να τις αναζητήσει και να επιλέξει το καλύτερο, σύμφωνα με τις δυνατότητές του και τα όνειρά του.
Στο διάστημα, που θα ακολουθήσει χιλιάδες παιδιά τα οποία δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα θα βρεθούν στην αγωνιώδη κατάσταση της αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων για το μέλλον τους.
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα οι νέοι -σε αντίθεση με παλιότερα χρόνια- έχουν καταλάβει ότι τα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν αποτελούν μονόδρομο για τις σπουδές και την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Επιλογές υπάρχουν πολλές, αρκεί κάποιος να τις αναζητήσει και να επιλέξει το καλύτερο, σύμφωνα με τις δυνατότητές του και τα όνειρα, που έχει για τη ζωή και το επαγγελματικό του μέλλον.
Απαριθμώντας αυτές τις επιλογές εστιάζουμε συνοπτικά στα εξής:
- Πάντα υπάρχει η λύση να δώσει κάποιος εξετάσεις ξανά την επόμενη χρονιά. Η λύση αυτή δεν είναι εύκολη και επίσης τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι υποψήφιοι που επαναλαμβάνουν την προσπάθεια συνήθως δεν καταφέρνουν να κατακτήσουν πάνω από 2 μονάδες. Αρα κάποιος που φέτος για παράδειγμα θα πάρει στις πανελλαδικές 12.000 μόρια, πολύ δύσκολα την επόμενη χρονιά θα φτάσει -εάν αυτό επιθυμεί- στα 17.000 μόρια. Βέβαια αν κάποιος θέλει οπωσδήποτε να σπουδάσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο αξίζει να ξανακάνει μια προσπάθεια.
- Πολλοί υποψήφιοι επιλέγουν αντί να δώσουν εξετάσεις την επόμενη χρονιά να λάβουν μέρος στη διαδικασία των πανελλαδικών με το 10% (χωρίς δηλαδή να δώσουν εξετάσεις). Για κάποιους αυτή η επιλογή έχει βγει σε καλό αλλά αυτό προϋποθέτει να πέσουν οι βάσεις την επόμενη χρονιά. Με λίγα λόγια είναι θέμα τύχης.
- Ακολουθούν οι σπουδές στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Στα δημόσια η φοίτηση είναι δωρεάν , ενώ τα ιδιωτικά έχουν δίδακτρα. Για τα παιδιά τα οποία θέλουν να αποκτήσουν κατάρτιση σε κάποια συγκεκριμένη ειδικότητα και να βγουν γρήγορα στην αγορά εργασίας αποτελούν εξαιρετική λύση την οποία επιλέγουν χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο.
- Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εξαιρετική λύση αλλά οι ειδικότητες που προσφέρει είναι περιορισμένες και υπάρχουν δίδακτρα.
- Ιδιωτικά κολέγια τα οποία συνεργάζονται με ξένα ΑΕΙ . Προϋπόθεση να κάνει ο ενδιαφερόμενος μια καλή έρευνα αγοράς προκειμένου να καταλήξει σε ένα κολέγιο με καλή φήμη και σοβαρή συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού.
- Πανεπιστήμια Κύπρου . Η χώρα διαθέτει δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Βασικά ατού η γλώσσα και η κοντινή απόσταση.
- Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Λύση για λίγους καθώς το κόστος είναι υψηλό αλλά σίγουρα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.
- Διετή προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμια.