Για τα θλιβερά περιστατικά δηλητηρίασης στις περιοχές της Βεύης και Περικοπής Φλώρινας. οι ομάδες πεδίου των προγραμμάτων «LIFE AMY BEAR» και «Δράση Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στη Δυτική Μακεδονία» έδρασαν συνεργατικά ενάντια σε ένα ακόμα περιστατικό, ενός φαινομένου που αποτελεί μάστιγα για την άγρια ζωή και σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Την προηγούμενη εβδομάδα λάβαμε πληροφορία για δύο διαφορετικά περιστατικά
δηλητηρίασης στην Περιφερειακή Ενότητα της Φλώρινας. Το πρώτο περιστατικό, για το οποίο ενημερωθήκαμε στις 21 Ιουλίου 2019 έλαβε χώρα κοντά στο χωριό της Βεύης Αμυνταίου, ενώ το δεύτερο, για το οποίο ενημερωθήκαμε στις 25 Ιουλίου 2019, έλαβε χώρα κοντά στο χωριό της Περικοπής. Σημειώνεται ότι και τα δύο περιστατικά αφορούσαν σκυλιά (ποιμενικά και αδέσποτα).
Η Περιβαλλοντολόγος και χειρίστρια σκύλων της Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων
Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Victoria Saravia μαζί με τον ειδικά
εκπαιδευμένο σκύλο, επισκέφτηκε την Παρασκευή στις 26 Ιουλίου την περιοχή του
περιστατικού της Βεύης.Κατά την επιτόπια επίσκεψη πληροφορηθήκαμε από τον πληγέντα κτηνοτρόφο για το ιστορικό του περιστατικού. Μας ενημέρωσε ότι έπειτα από την πρωινή βόσκηση των ζώων κατάλαβε πως του έλειπαν τρία σκυλιά. Έκτοτε, δεν βόσκησε ξανά τα ζώα του στην περιοχή. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιτόπια έρευνα στην περιοχή όπου τα ζώα βόσκησαν τη μέρα του περιστατικού. Κατά την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκε ένας νεκρός ποιμενικός σκύλος με εμφανή σημάδια δηλητηρίασης από τα τρία που είχαν δηλωθεί ως χαμένα.
Δεν εντοπίστηκαν δηλητηριασμένα δολώματα και εικάζεται ότι είχαν όλα καταναλωθεί από τα ζώα που κατέληξαν. Σε όλα τα ευρήματα τραβήχτηκαν φωτογραφίες και λήφθηκαν
γεωγραφικές συντεταγμένες με παράλληλη ενημέρωση της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας για
το περιστατικό.
Τον ποιμενικό σκύλο ανέλαβε να θάψει ο ιδιοκτήτης του όπως ορίζει η οδηγία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα δηλητηριασμένα δολώματα, ώστε αυτός να μην είναι προσβάσιμος σε άλλα ζώα
Κρίνοντας από την κατάσταση σήψης του νεκρού ζώου και το χρονικό του περιστατικού
εικάζουμε ότι η εν λόγω τοποθέτηση των δηλητηριασμένων δολωμάτων έλαβε χώρα το βράδυ της 19ης προς 20ης Ιουλίου. Το κίνητρο του συγκεκριμένου περιστατικού ήταν κατά πάσα πιθανότητα η δηλητηρίαση συγκεκριμένων ποιμενικών σκύλων μιας και η θέση που βρέθηκε το νεκρό ζώο αποτελεί συνηθισμένο τόπο βόσκησης για τον συγκεκριμένο κτηνοτρόφο.Πρέπει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο Πάσχα είχαν δηλητηριαστεί ξανά τα σκυλιά του συγκεκριμένου κτηνοτρόφου στο ίδιο σημείο.
Η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων επισκέφτηκε το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 την περιοχή του δεύτερου περιστατικού δηλητηρίασης στην Περικοπή, Φλώρινας. Η επίσκεψη έγινε με τη συνοδεία του Νίκου Παναγιωτόπουλου από την Εταιρεία Προστασίας
Περιβάλλοντος Καστοριάς και από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δασών Καστοριάς.
Το συγκεκριμένο κλιμάκιο αναγκάστηκε να αποχωρίσει μετά από τον εντοπισμό του νεκρού
σκύλου, διότι βρισκόταν στα όρια της περιοχής αρμοδιότητας τους και ανέλαβαν τη σχετική
ενημέρωση προς τους συνάδελφους τους στη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας.
Κατά την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκε ένας νεκρός σκύλος, που σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους του χωριού Περικοπής, ήταν αδέσποτο. Δεν εντοπίστηκαν δηλητηριασμένα δολώματα και εικάζεται ότι είχαν όλα καταναλωθεί από το ζώο που κατέληξε. Σε όλα τα ευρήματα τραβήχτηκαν φωτογραφίες και λήφθηκαν γεωγραφικές συντεταγμένες.
Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι αρκετά διαδεδομένη στην ελληνική
ύπαιθρο, ενώ αποτελεί την κύρια αιτία για τη δραματική μείωση του πληθυσμού των γυπών
και άλλων πτωματοφάγων αρπακτικών, όπως ο Χρυσαετός. Αυτός είναι και ο λόγος που η
Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει προδικαστική διαδικασία εναντίον της Ελλάδας, η οποία
βρίσκεται στο στάδιο (Αιτιολογημένων Γνώμη) πριν την παραπομπή της χώρας στο Δικαστήριο της ΕΕ. Η Ορνιθολογική στο πλαίσιο κυρίως των προγραμμάτων LIFE για τον Ασπροπάρη αλλά και τώρα στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος υπό την αιγίδα του Πράσινου Ταμείου, έχει αναπτύξει εξαιρετική συνεργασία με το ΥΠΕΝ και συγκεκριμένα τη Δ/νση Διαχείρισης Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος και τη Δ/νση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας, καθώς και με τις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες. Η συνδρομή της δασικής υπηρεσίας, ως ο πλέον αρμόδιος φορέας για τη φύλαξη της υπαίθρου στον περιορισμό της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων κρίνεται ως υπερπολύτιμη. Η Ορνιθολογική θα σταθεί σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια αυτή της δασικής υπηρεσίας και ευελπιστούμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία με οφέλη για τη βιοποικιλότητα της Δυτικής Μακεδονίας.
Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία