Το 2016, το 62% του πληθυσμού της ΕΕ (ηλικίας 15 ετών και άνω) πραγματοποίησε τουλάχιστον ένα τουριστικό ταξίδι για προσωπικούς σκοπούς.
Το 50% έκανε τουλάχιστον ένα εσωτερικό τουριστικό ταξίδι με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση και σχεδόν το ένα τρίτο (32%) ένα ταξίδι στο εξωτερικό.
Σχεδόν το ήμισυ (48%) των Ευρωπαίων που δεν πραγματοποίησαν κανένα ταξίδι ανέφεραν ότι αυτό οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει σε οικονομικούς λόγους.
Το 20% ανέφερε προβλήματα υγείας, ενώ ένα άλλο 20% δεν έδωσε αιτιολογία.
Άλλοι λόγοι για τους οποίους δεν πραγματοποιήθηκε κανένα ταξίδι περιελάμβαναν επαγγελματικές υποχρεώσεις και σπουδές.
Τι γίνεται όμως με την Ελλάδα;
Τα στοιχεία του 2016 δείχνουν πως οι Έλληνες τουρίστες τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση καθώς η χώρα μας βρίσκεται στη λίστα με αυτές που παρουσιάζουν υψηλό αριθμό ανθρώπων που δεν έκαναν καθόλου ταξίδια και διακοπές.
Αντιλαμβάνεται κανείς πως αν και δεν υπάρχουν περσινά στοιχεία, η κατάσταση μάλλον θα είναι ακόμη χειρότερη πλέον.
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat ένα 64,4% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν έκανε κανένα τουριστικό ταξίδι – στην έρευνα δεν περιλαμβάνονται τα επαγγελματικά ταξίδια.
Σχεδόν 3 στους 4 Έλληνες, 74,6%, δηλώνουν ότι οι λόγοι ήταν οικονομικοί, ενώ ένα 17,6% επικαλείται λόγους υγείας και ένα 10% πως δεν είχε κίνητρο.
Επαγγελματικές ή υποχρεώσεις σπουδών κράτησαν τους Έλληνες μακριά από τις διακοπές σε ποσοστό 10,1% και οικογενειακές υποχρεώσεις σε 8,9%.
Η Ελλάδα είναι πρώτη στη λίστα με τις χώρες των οποίων οι πολίτες δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν για οικονομικούς λόγους.
Ωστόσο οι Ρουμάνοι απείχαν σε ποσοστό 76%, με το 55,3% να επικαλείται οικονομικούς λόγους.
Eurostat