Το ψάρι αποτελεί δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κουζίνας και βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Στο δικό μας οικογενειακό μενού εντάσσεται θα έλεγα παραδοσιακά κάθε Σάββατο. Θυμάμαι πόσο μπελάς μου φαινόταν σαν νέα νοικοκυρά να ξεχωρίσω τα φρέσκα ψάρια και μετά να τα καθαρίσω! Δεν το κρύβω ότι είχα επαναπαυτεί και λίγο με το θέμα αφήνοντάς το εξ ολοκλήρου πάνω στον Γιώργο, που σαν εγγονός ψαρά κάτι ήξερε παραπάνω. Επειδή πάντως όλοι θα συμφωνήσουμε ότι νόστιμο ψάρι είναι το φρέσκο κι όχι το πιο ακριβό, δείτε κι εσείς τι πρέπει να προσέξετε όταν βρεθείτε σε ένα ιχθυοπωλείο.
Τα σημεία που πρέπει να προσέξετε
- Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι λέει, όχι τυχαία, η παροιμία. Το πρώτο που θα προσέξετε στα ψάρια είναι το κεφάλι και τα μάτια. Το φρέσκο ψάρι έχει καθαρά, λαμπερά και φουσκωτά μάτια με μαύρη κόρη. Αν αντιθέτως παρατηρήσετε αιματώματα, βαθούλωμα στο κέντρο και γκρίζα κόρη τότε είναι μπαγιάτικο.
- Τα βράγχια στο φρέσκο ψάρι έχουν πλούσιο ροδαλό χρώμα, ενώ όσο περνούν οι μέρες το χρώμα τους αρχίζει να γίνεται πιο κίτρινο ή καφετί.
- Το χρώμα της σάρκας του ψαριού πρέπει να είναι ζωηρό κι όχι μουντό.
- Πιέστε με το δάχτυλο το ψάρι. Αν ανακτά το σχήμα του μόλις το αφήσετε, είναι φρέσκο. Αν βουλιάζει, ξεχάστε το.
- Κρατήστε το ψάρι από το κεφάλι σε οριζόντια θέση. Αν στέκεται σταθερό και άκαμπτο είναι φρέσκο ενώ αν λυγίζει μπαγιάτικο. (αφορά μικρά και μεσαίου μεγέθους ψάρια)
- Ακουμπήστε το ψάρι στην παλάμη σας. Αν μείνουν στο χέρι σας λέπια, το ψάρι έχει αλιευθεί κάτι μέρες πριν. Για να ξεκολλήσουν τα λέπια σε ένα φρέσκο ψάρι πρέπει να καταβάλετε προσπάθεια. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί ο γαύρος και η σαρδέλα.
- Το ψάρι που σπαρταράει δεν θα το πάρετε μυρωδιά. Τι εννοώ με αυτό; Το ψάρι που μόλις έχει βγει από τα δίχτυα είναι άοσμο. Αν μυρίζει θαλασσινό νερό είναι μιας ημέρας κι αν μυρίζει ψαρίλα ή αμμωνία είναι μπαγιάτικο κι αμφιβόλου ποιότητας.
- Αν όλα τα παραπάνω σας είναι πολύπλοκα, δώστε σημασία στο τελευταίο. Για να είστε σίγουροι ότι τα ψάρια που θα καταλήξουν στο πιάτο σας είναι φρέσκα πρέπει να γνωρίζετε και να εμπιστεύεστε τον ιχθυοπώλη της γειτονιάς σας. Τις περισσότερες φορές αυτό και μόνο είναι αρκετό.
Extra tip1: Αν δεν σκοπεύετε να καταναλώσετε άμεσα τα ψάρια που αγοράσατε, φυλάξτε τα στο ψυγείο, αφού όμως τα έχετε καθαρίσει πρώτα από τα εντόσθια και τα λέπια. Το ακαθάριστο ψάρι αλλοιώνεται πιο γρήγορα.
Extra tip 2: Η φύλαξη των ψαριών στον καταψύκτη, αν και δεν είναι ανθυγιεινή, ωστόσο υποβαθμίζει την θρεπτική τους αξία.