Πώς θα καταλάβουμε αν ένα παιδί έχει πρόβλημα όρασης

Η συνεχής παρακολούθηση οθόνης, όπως και το διάβασμα σε συνδυασμό με την προδιάθεση αποτελούν τις κύριες αιτίες εμφάνισης προβλημάτων στην όραση των παιδιών.

Λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τη φετινή σχολική χρονιά, όλοι οι γονείς σπεύδουν να προετοιμάσουν τα αγγελούδια τους για το σχολείο. Εκτός από τα βιβλία, τα σχολικά είδη και τα είδη ρουχισμού, είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους θα υποδεχθούν το νέο “έτος” με ακέραιο το πιο πολύτιμο εργαλείο τους: την όρασή τους. Άλλωστε, μέσω της όρασης ένας μαθητής λαμβάνει σχεδόν το 80% των ερεθισμάτων.

Η συνεχής παρακολούθηση οθόνης, όπως και το διάβασμα σε συνδυασμό με την προδιάθεση αποτελούν τις κύριες αιτίες εμφάνισης προβλημάτων στην όραση του παιδιού.

Το παιδί δείχνει κάποια πρώτα σημάδια ότι ίσως να μη βλέπει καλά μέσα από τις κινήσεις του, τις συνήθειές του και τις επιλογές του.

Δείτε παρακάτω ποια είναι τα σημεία που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την όραση του παιδιού:

Κάθεται πολύ κοντά στην οθόνη
Το παιδί σας όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολύ μετακινείται πιο κοντά στην οθόνη; Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να βλάψει τα μάτια των παιδιών. Στην πραγματικότητα, το πιθανότερο μια τέτοια κίνηση να αποτελεί ένα σημάδι ότι το παιδί δυσκολεύεται να δει, γεγονός που θα εξηγούσε γιατί κινείται όλο και πιο κοντά.

Δυσκολεύεται στην ανάγνωση
Εάν το παιδί σας έχει προβλήματα με την ανάγνωση, ίσως απλά δεν βλέπει καλά. Σύμφωνα με την έρευνα (New Brunswick Association of Optometrists ) 6 στα 10 παιδιά που έχουν δυσκολία στην ανάγνωση έχουν ένα αδιάγνωστο πρόβλημα όρασης.

Είναι αδέξιο;
Το παιδί σας δυσκολεύεται να πιάσει την μπάλα όταν του την πετάτε; Δυσκολευεται να πιάσει αντικείμενα, όπως πχ το ποτήρι με το νερό και το χύνει συνέχεια; Τέτοιου είδους έλλειψης δεξιοτήτων μπορεί να μην σημαίνει ότι, απλά το παιδί είναι αδέξιο. Υπάρχει περίπτωση τέτοιου είδους καταστάσεις να προκαλούνται από δυσκολία στην όραση.

Κλείνει το ένα μάτι
Τα παιδιά που πάσχουν από διπλή όραση μπορεί να έχουν την τάση να κλείνουν το ένα μάτι προσπαθώντας έτσι να δουν καλύτερα. Αυτό θα μπορούσε επίσης να υποδεικνύει άλλα προβλήματα.

Οποιαδήποτε ανωμαλία των ματιών
Το πιο εύκολο σημάδι για να καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά με την όραση του παιδιού είναι μια εμφανής ανωμαλία όπως ένα σημάδι στο μάτι, ερυθρότητα, κνησμός, κακή ευθυγράμμιση των ματιών κ.λπ. Μπορεί αρχικά να σας φαίνεται απλό αλλά μην υποθέσετε ότι απαραίτητα είναι και φυσιολογικό.

Αν εντοπίσετε κάποιο ή κάποια από αυτά τα συμπτώματα, τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε άμεσα έναν οφθαλμίατρο. Αλλά και αν ακόμα όλα πάνε καλά, βάλτε στο πρόγραμμα του παιδιού μια επίσκεψη στον γιατρό στο πλαίσιο ενός τακτικού γενικού check up της υγείας και της ανάπτυξής του.