H παρέα μεγάλη, το εστιατόριο ακριβό. Η απόδειξη έρχεται μετά την πρώτη παραγγελία και είναι της τάξεως των 60 ευρώ.
Ο τελικός λογαριασμός προσεγγίζει τα 250 ευρώ και συνοδεύεται από μία άλλη απόδειξη, η οποία από τη γραμματοσειρά «κάνει μπαμ» στα μάτια έμπειρων πελατών (ή και μεταμφιεσμένων ελεγκτών) πως έχει εκδοθεί από μία άλλη ταμειακή μηχανή.
Έτσι στήνεται το κόλπο της διπλής απόδειξης, με τους επίδοξους φοροφυγάδες να επιχειρούν να καλυφθούν για την περίπτωση τυχόν ελέγχου από την «κανονική» απόδειξη μικρότερης αξίας και να εκδίδουν μέσω μιας ταμειακής-μαϊμού την τελική απόδειξη, η οποία δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα τυπωμένο άχρηστο χαρτί.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί το κόλπο είναι η πληρωμή από τους πελάτες με μετρητά, με την πλέον κλασική δικαιολογία «χάλασε το POS» να δίνει ρέστα και το φετινό καλοκαίρι.
Στην αντίθετη περίπτωση, της πληρωμής με κάρτα, οι επίδοξοι φοροφυγάδες παίρνουν το ρίσκο του εντοπισμού τους σε διασταυρώσεις. Πόσες όμως διασταυρώσεις να τρέξει ο ελεγκτικός μηχανισμός…
Πριν την έναρξη του καλοκαιριού, το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αποκάλυπτε πλάνο διενέργειας τουλάχιστον μερικών επιτόπιων, 70.000 ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ, με στόχο τον εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 20% αυτών καθώς και 4.000 στοχευμένων ελέγχων από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.
Το σχέδιο αυτό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στο πλαίσιό του, πριν από περίπου δέκα ημέρες εντοπίστηκε ένα ακόμα κρούσμα κλασικής φοροδιαφυγής σε μπαρ γνωστού ξενοδοχείου της Αθήνας. Στην παραγγελία του πρώτου ποτού, ο σερβιτόρος έφερνε και την αντίστοιχη απόδειξη. Στο δεύτερο, το τρίτο ή και τέταρτο ποτό, απόδειξη δεν υπήρχε. Το κοστούμι του προστίμου ράφτηκε από ελεγκτές οι οποίοι προσποιούνταν τους πελάτες.
Στην ίδια επιχείρηση μάλιστα ελέγχεται σύμφωνα με πληροφορίες και το εστιατόριο, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για εκ των υστέρων μείωση του ημερήσιου τζίρου με ένα άλλο από τα γνωστά στους ελεγκτές κόλπα: σβήσιμο αποδείξεων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, λίγο πριν κλείσει το ημερήσιο ταμείο.
Αντίστοιχες πρακτικές έχουν εντοπίσει οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ και κατά τη διάρκεια των ελέγχων του περυσινού καλοκαιριού, με την εξαφάνιση των αποδείξεων να συντελείται σε πέντε βήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Στο πρώτο βήμα, η ταμειακή συνδέεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στη συνέχεια:
– η παραγγελία καταχωρείται στο σύστημα και ο λογαριασμός εκδίδεται πατώντας τα ειδικά «κουτάκια» στην οθόνη
– η απόδειξη μπαίνει σε καθεστώς «αναμονής» και αποθηκεύεται προσωρινά στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή
– εκδίδεται η απόδειξη με βάση την παραγγελία
– στο τέλος της ημέρας (ή της νύχτας), από το αρχείο των αποδείξεων «σε αναμονή» σβήνονται όσες κρίνει ο καταστηματάρχης ότι… περισσεύουν, εξαφανίζοντας μέρος του τζίρου.
Από το φετινό σαφάρι της εφορίας για τον έλεγχο έκδοσης αποδείξεων, δεν λείπουν οι περιπτώσεις «αρχάριων» φοροφυγάδων, οι οποίοι εντοπίζονται με ευκολία από τους ελεγκτές.
Εκδίδουν αποδείξεις μόνο από τα POS, οι οποίες δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα στην εφορία παρά μόνο καταγράφουν την τραπεζική συναλλαγή ή κάνουν τα γνωστά παζάρια με τους καταναλωτές, βάζοντας στο τραπέζι της έκδοσης απόδειξης τον ΦΠΑ. Χωρίς απόδειξη μείον 24%.
euro2day.gr