Είναι το συναίσθημα που προκαλεί ρίγος σε κάθε ιδιοκτήτη. Καλείτε το σκύλο με το όνομα του και αυτός δεν εμφανίζεται. Μπορεί να βρείτε μια άδεια αυλή, ένα λουρί στο δρόμο ή μια μισάνοιχτη πόρτα. Το σκυλί σας θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε, αλλά το μόνο που γνωρίζεται είναι ότι δεν είναι εκεί που ανήκει – σπίτι μαζί σας. Το σημαντικότερο είναι να μην πανικοβληθείτε. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και κάνετε τα βήματα που αναφέρονται παρακάτω.
Φάση πρώτη: Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι λείπει ο σκύλος σας.
Όπως θα σας έλεγε κάποιος που είναι οπαδός των εγκληματικών ταινιών, η πιο κρίσιμη στιγμή σε μια υπόθεση είναι οι πρώτες 24 ώρες. Το ίδιο ισχύει και τα σκυλιά που αγνοούνται. Αν ο σκύλος σας έχει αποφασίσει να πάει για μια περιπέτεια χωρίς το λουρί του, όσο πιο σύντομα ξεκινήσετε να τον ψάχνετε τόσο πιο γρήγορα θα τον βρείτε. Όσο πιο πολύ ώρα έχει περάσει, τόσο πιο μεγάλη πρέπει να είναι η περίμετρος που θα ψάξετε. Έτσι, μόλις διαπιστώσετε ότι ο σκύλος έχει πραγματικά φύγει (και δεν είναι κρυμμένος πουθενά), ήρθε η ώρα να θέσετε τους τροχούς σε κίνηση.
- Ξεκινήστε να ψάχνετε στη γειτονιά σας, σε μέρη που πηγαίνετε βόλτα κτλ. Μην περιμένετε ότι ο σκύλος θα γυρίσει μόνος του, το πιθανότερο είναι πως κινδυνεύει μόνος του έξω στο δρόμο.
- Παράλληλα δηλώστε την απώλεια στο τοπικό σας Αστυνομικό Τμήμα.
- Στη περίπτωση που το σκυλί σας έχει microchip (το οποίο πλέον ορίζεται από τον Νόμο), θα πρέπει να έχετε ήδη βεβαιωθεί ότι ο κτηνίατρος σας έχει κάνει την καταχώρηση στη τράπεζα δεδομένων του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. Εφόσον τα στοιχεία είναι καταχωρημένα, δηλώστε την απώλεια στο Κτηνιατρικό Σύλλογο στοτηλ. 2105226769, αλλιώς σε περίπτωση εύρεσης και μη δήλωσης απώλειας, μπορεί να κατηγορηθείτε για εγκατάλειψη του ζώου.
- Πληροφορηθείτε εάν στη περιοχή σας υπάρχει φιλοζωικός σύλλογος ή υπηρεσία του Δήμου που ασχολείται με την φροντίδα των αδέσποτων και επικοινωνήστε μαζί τους, δίνοντας πλήρη περιγραφή του ζώου και φωτογραφία εάν υπάρχει, καθώς και λεπτομέρειες για του που και πως χάθηκε. Πιθανόν κάποιος να έχει βρει το σκυλί σας και να έχει ενημερώσει την φιλοζωική.
- Κολλήστε αφίσες στην περιοχή σας με μια ευκρινή φωτογραφία του ζώου σας και τα τηλέφωνα σας, σε όσο πιο πολλά πολυσύχναστα σημεία των δρόμων μπορείτε αλλά και σε γειτονικές περιοχές και δήμους. Κολλήστε οπωσδήποτε αφίσες σε όλα τα κτηνιατρεία της περιοχής σας, στα pet shops κτλ.
- Χρησιμοποιήστε τα κοινωνικά δίκτυα (πχ Facebook), τις φιλοζωικές ιστοσελίδες και ομάδες για να κοινοποιήσετε την αγγελία της απώλειας του ζώου σας. Βρείτε μια καθαρή και αντιπροσωπευτική φωτογραφία του ζώου, αναφέρετε φύλο, μέγεθος,την ύπαρξη ή όχι μικροτσίπ, περιοχή από την οποία χάθηκε και ημερομηνία, αν φορούσε περιλαίμιο ή ταυτότητα, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κτλ. Απαραιτήτως συμπληρώστε στοιχεία επικοινωνίας, κατά προτίμηση τηλέφωνο, ώστε να επικοινωνήσει όποιος βρει το σκυλάκι μαζί σας.
- Στείλτε την ανακοίνωση της απώλειας σε φιλοζωικούς συλλόγους και ομάδες των γύρω περιοχών ώστε να την κοινοποιήσουν. Μην περιμένετε να κάνουν τη δουλειά αυτοί για εσάς. Θα πρέπει από πριν να έχετε ανεβάσει τη φωτογραφία του ζώου με τα στοιχεία που αναφέρονται παραπάνω σε δημόσια δημοσίευση στο προφίλ σας (εάν έχετε ρυθμίσει να βλέπουν την δημοσίευση μόνο οι φίλοι σας, τότε δεν μπορεί να κοινοποιηθεί ευρέως), και να τους στείλετε το link για να την κοινοποιήσουν.
Φάση δεύτερη: Η επόμενη μέρα.
Ψάξατε παντού για το σκυλί σας, ελέγξατε όλη τη γειτονιά, και τελικά αναγκαστήκατε να τα παρατήσετε για το βράδυ. Όμως η ελπίδα δεν έχει χαθεί. Τα σκυλιά έχουν εξαιρετικά ένστικτα και μπορεί να γυρίσουν πίσω μετά από τη μεγάλη του περιπέτεια. Αν έχει κλαπεί, υπάρχει ακόμα μια καλή πιθανότητα ότι κάποιος θα έχει δει κάτι και μπορεί να σας βοηθήσει. Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
- Φτιάξτε αφίσες. Συμπεριλάβετε μια πρόσφατη φωτογραφία του σκύλου σας, τον αριθμό του τηλεφώνου σας και μια σύντομη περιγραφή. Επίσης, μπορείτε να προσφέρετε αμοιβή ή να βάλετε μια αγγελία σε κάποια εφημερίδα.
- Που να τις δημοσιεύσετε. Δοκιμάστε να τις κολλήσετε σε κάθε δημόσιο πίνακα ανακοινώσεων ή όπου αλλού μπορείτε να σκεφτείτε. Ωστόσο, βεβαιωθείτε πρώτα για τους νόμους στη περιοχή σας, θα ήταν χάσιμο χρόνου αν η αφίσα αφαιρεθεί. Δώστε επίσης μερικά φυλλάδια σε φίλους και γνωστούς και οποιονδήποτε που γνωρίζετε ότι γυρνάει στη γειτονιά.
- Facebook. Αν έχετε κάποιο λογαριασμό στο Facebook, δημιουργήστε μια ανάρτηση με τη φωτογραφία του σκύλου σας και δώστε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που έχει βοηθήσει σε αμέτρητες επανενώσεις.
Έχουν περάσει μερικές μέρες και ακόμα κανένα σημάδι.
Μη τα παρατάτε. Αν ο σκύλος έχει μικροτσίπ ή υπάρχουν στοιχεία στο κολάρο του, οι πιθανότητες είναι με το μέρος σας. Διευρύνετε τη περίμετρο της αναζήτησής σας και αρχίστε την επικοινωνία με τα τοπικά καταφύγια. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι η αναρτήσεις σας στο διαδίκτυο ή στην εφημερίδα τρέχουν ακόμα.
Συνεχίστε να επισκέπτεστε τα καταφύγια και τα πάρκα σκύλων με τη φωτογραφία του σκύλου σας. Μπορεί να βρείτε κάποιον με τον οποίο δεν έχετε ξαναμιλήσει.
Μη χάνετε την ελπίδα σας, υπάρχουν ιστορίες για σκύλους και ιδιοκτήτες που επανενώθηκαν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και μεγάλη απόσταση. Απλά να είστε υπομονετικοί.
Φυσικά, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να λάβετε προληπτικά μέτρα πριν φτάσετε στο σημείο να χάσετε το σκύλο σας.