Οι Περιφέρειες συγκροτούν «συνεργεία δίωξης» για να περιοριστούν οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που ήδη έχει φτάσει στη Βουλγαρία
Συνεργεία δίωξης… αγριογούρουνων συγκροτούν οι περιφέρειες προκειμένου να ελεγχθεί η εφιαλτική έκρηξη του πληθυσμού τους. Τα «αποσπάσματα», αλλά και η δυνατότητα να χτυπούν όσα μπορούν οι κυνηγοί είναι μέτρα που λαμβάνονται με στόχο να περιοριστούν οι ζημιές που προκαλούν τα αγριογούρουνα στις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και να μειωθεί στο δυνατό ο κίνδυνος εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που ήδη έχει φτάσει στη Βουλγαρία- σε απόσταση μόλις 13 χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μάλιστα καταγράφηκε το πιο πρόσφατο κρούσμα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την πληθυσμιακή έκρηξη των αγριογούρουνων καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα: Ωστόσο, πλέον σουλατσάρουν σε αστικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχουν καταγραφεί να αναζητούν τροφή – κυρίως στα σκουπίδια- και στα προάστια της Αττικής- η πιο πρόσφατη καταγραφή αγέλης ήταν στις αρχές του Σεπτεμβρίου στον Διόνυσο.
Το πρόβλημα, που έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις σε πολλές αγροτικές περιοχές προκλήθηκε από τη στρεβλή εφαρμογή κοινοτικού προγράμματος βιολογικής κτηνοτροφίας χοίρων. Οι περισσότεροι εκ των κτηνοτρόφων που εντάχθηκαν και επιδοτήθηκαν μέσω του προγράμματος απλά… αμέλησαν την βασική παράμετρο που αφορούσε την επιτήρηση των χοίρων στην κατά τα άλλα ελεύθερη βόσκησή τους με αποτέλεσμα τα ήμερα γουρούνια να έρθουν σε επαφή με αγριογούρουνα – το είδος sus scrofa που ενδημεί στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα υβρίδιο που πολλαπλασιάζεται με εφιαλτικούς ρυθμούς. Όπως είπε στο ΘΕΜΑ ο δασολόγος- περιβαλλοντολόγος Κυριάκος Σκορδάς, ενώ τα αγριογούρουνα γεννούν από 4 έως 6 μικρά, το υβρίδιο γεννά από 8 έως και 18. Μάλιστα, παρατηρείται ότι μπορεί να γεννήσουν ακόμη και δύο φορές το χρόνο, πράγμα που αποδίδεται στο γεγονός ότι βρίσκουν εύκολα τροφή- είτε στις καλλιέργειες, είτε ακόμη και στα σκουπίδια στις αστικές περιοχές. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μέσα σε δύο χρόνια από ένα αρχικό ζευγάρι μπορεί να φτάσουμε σε χιλιάδες σε μία περιοχή.
Το πρόβλημα εντόπισαν αρχικά οι αγρότες που βλέπουν πλέον τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τις επιδρομές αυτού του νέου είδους των γουρουνιών, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται οποιαδήποτε αποζημίωση. Πλέον όμως, αποτελούν σχεδόν ρουτίνα τα τροχαία με αγριογούρουνα.
Στην απόφαση που έλαβε τον Αύγουστο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και προβλέπει τη συγκρότηση των ….αποσπασμάτων για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού επισημαίνεται αφενός ότι επιβάλλεται η λήψη προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων σε Περιφερειακές Ενότητες της Βορείου Ελλάδος, αλλά παράλληλα, αναγνωρίζεται ότι παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί παλαιότερα, όπως είναι η δυνατότητα των κυνηγών να χτυπούν περισσότερα ζώα κατά την κυνηγετική περίοδο σε όλη τη χώρα, δεν μειώθηκε ο πληθυσμός των αγριόχοιρων, ούτε και οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή. Σημειώνεται ότι η αφρικανική πανώλη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, όμως, είναι καταστροφική για την κτηνοτροφική παραγωγή. Όπως επισήμανε ο κ.Σκορδάς πάντως, η επίδραση του κυνηγιού στον πληθυσμό των αγριογούρουνων είναι 3%-5%, περίπου όσο και η φυσική θνησιμότητα για το είδος.
Τα «συνεργεία δίωξης» των αγριογούρουνων συγκροτούνται με τη συμμετοχή υπαλλήλων των δασαρχείων και κυνηγών με έμφαση στις περιοχές που έχουν καταγραφεί πολλές αγέλες. Μάλιστα, στην απόφαση Χατζηδάκη υπάρχει πρόβλεψη και για τις αγέλες που εντοπίζονται σε αστικές περιοχές, όπως συνέβη στην …Εκάλη. Σύμφωνα μ’ αυτή τα συνεργεία θα πρέπει να τα εγκλωβίζουν και στη συνέχεια να τα απομακρύνουν.
Ο υβριδισμός των αγριογούρουνων που μάλιστα… επιδοτήθηκε πρακτικά, είναι ελληνικό φαινόμενο. Το νέο είδος, μάλιστα, εκτός από τις εφιαλτικές του επιδόσεις σε ό,τι αφορά τον πολλαπλασιασμό του, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από το κλασικό αγριογούρουνο – ρίγες και μεγάλα αυτιά ή μακριές ουρές. Όμως, ο υπερπληθυσμός των κλασικών αγριογούρουνων δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Αγέλες αγριογούρουνων έχουν εντοπιστεί να κόβουν βόλτες στα περίχωρα της Ρώμης, της Βαρκελώνης, αλλά και γερμανικών πόλεων. Μάλιστα, ειδικά στη Ρώμη οι αγέλες των αγριογούρουνων έχουν γίνει φόβος και τρόμος αφού έχουν εντοπιστεί να σουλατσάρουν σε πάρκα και παιδικές χαρές, ενώ, όπως και στην Ελλάδα, έχουν συγκρουσθεί με αυτοκίνητα προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Η αιτία που προσεγγίζουν οι αγέλες τις πόλεις είναι η ευκολία τους να βρίσκουν τροφή, κυρίως στα σκουπίδια, πράγμα που αποτελεί και μία από τις αιτίες που φτάνουν στις αυλές των σπιτιών και στην Ελλάδα.
Πρώτο Θέμα
Διαβάστε ακόμα: Καστοριά – Κοπάδι με αγριογούρουνα βγήκε βόλτα στην Χλόη – (video)