Πολλές οι ερμηνείες, ποια ήταν η αρχής όμως που άφησε την ατάκα στην ιστορία;
Όταν θέλουμε να πούμε ότι όλα είναι ανέμελα και η ζωή κυλάει χαλαρά χωρίς άγχη και προβλήματα, συχνά πυκνά θα πετάξουμε την ατάκα «και ο μήνας έχει εννιά».
Τι σημαίνει όμως αυτή η πράξη στην κυριολεξία; Γιατί οκ τη χρησιμοποιούμε εδώ και αιώνες, αλλά την πραγματική της σημασία ίσως να την ξέρουν ελάχιστοι αν όχι κανείς.
Η επικρατέστερη επεξήγηση της φράσης, τη θέλει να εμφανίζεται στα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του Ελληνικού κράτους και να ξεκινά από τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι κάθε 9 του μήνα πληρώνονταν, επομένως όλα ήταν τέλεια και ευχάριστα.
Μια πιο ολιστική θεωρία, υποστηρίζει ότι η εν λόγω φράση προέρχεται από τη θεωρία του Πυθαγόρα κατά την οποία ο αριθμός 9 συμβολίζει την αρμονία της φύσης.
Η τελευταία και πιο πειστική εξήγηση, θέλει το ρητό να συνδέεται με τα χρόνια της Οθωμανικής κατοχής της χώρας. Αν ακούσετε το προαναφερθέν ομότιτλο τραγούδι, θα πιάσετε μέσα στους στίχους του τουρκικές λέξεις «ντουνιάς» και τι θα καζαντίσουμε».
Λέγεται λοιπόν, ότι το 9 της φράσης αντιπροσωπεύει τον 9 μήνα, που είναι ο μήνας του Ραμαζανιού, κατά τον οποίον οι Μουσουλμάνοι δε δουλεύουν και προσεύχονται όλη τη μέρα, ενώ μετά τη δύση του ήλιου, τελειώνει η ολοήμερη, καθημερινή τους νηστεία και μπορούν να φάνε ότι θέλουν και όσο θέλουν.
Μάλιστα, έχει συνδεθεί ομότιτλο τραγούδι του συνθέτη Μιχάλη Σουγιουλτζόγλου, που ερμήνευσε η Βίκυ Μοσχολιού.