5 ταινίες για να δεις απόψε στην τηλεόραση

Μία μέρα πριν τους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου αν δεν θέλεις να βγεις έξω με τους φίλους σου, μπορείς να κάτσεις στο σπίτι  μαζί με μία από τις παρακάτω ταινίες.

«Η περίπτωση του Οιδίποδα»(1991) σε σκηνοθεσία Ράινερ Σίμον

Ελλάδα 1944. Σ’ ένα ορεινό γερμανικό στρατόπεδο κοντά στους Δελφούς, ο διοικητής του (Ματίας Χάμπιχ), καθηγητής της Κλασικής Φιλολογίας πριν από τον πόλεμο, αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τους άνδρες του για να γυρίσει μια ταινία 16 χιλιοστών, με θέμα την ιστορία του Οιδίποδα. Ένας νεαρός Γερμανός στρατιώτης (Σεμπάστιαν Χάρτμαν), αγρότης πριν από τον πόλεμο, θα επιλεγεί για το ρόλο του Οιδίποδα και μία όμορφη Ελληνίδα ηθοποιός (Τατιάνα Λύγαρη) θα παίξει την Ιοκάστη (στη συνέχεια, η κοπέλα θα γίνει ερωμένη του διοικητή, προκαλώντας τη ζήλια του στρατιώτη).. Όλοι παθιάζονται τόσο με το εγχείρημα, που Γερμανοί και Έλληνες γίνονται φίλοι, προκαλώντας την οργή του πολεμοχαρούς υποδιοικητή (Κλάους Φένιτς). Όμως ο πόλεμος συνεχίζεται και, ενώ η ομάδα βρίσκεται για γύρισμα στους Δελφούς, αντάρτες επιτίθενται στο γερμανικό στρατόπεδο. Οι Γερμανοί ξεκινούν για την πόλη και, θεωρώντας τους Έλληνες ηθοποιούς «εχθρούς», τους τοποθετούν στην αρχή της φάλαγγας. Τη νύχτα, όταν οι αντάρτες τους επιτίθενται και πάλι, ο Οιδίποδας σκοτώνει την Ιοκάστη, ο διοικητής αυτοκτονεί και όλοι οι άνδρες του σκοτώνονται στη μάχη.

*ΕΡΤ2, Κυριακή 27/10 στις 23:00

«Η δίκη του Αϊχμαν» (2015)

Η ταινία περιγράφει την τηλεοπτική μετάδοση της επονομαζόμενης «Δίκης του Αιώνα». Ήταν η δίκη του Άντολφ Άιχμαν,  του επικεφαλής του ειδικού τομέα των SS περί εβραϊκού ζητήματος, κεντρικού υπεύθυνου συντονισμού των εκτοπίσεων των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης.

Η δίκη μεταδόθηκε μέσω της τηλεόρασης σε 37 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και έφερε στο φώς για πρώτη φορά στον τηλεοπτικό φακό την φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Πρωταγωνιστές, ένας τηλεοπτικός παραγωγός και ένας σκηνοθέτης που αναλαμβάνουν την τηλεοπτική μετάδοση, καθημερινά, για τους επόμενους τέσσερις μήνες, μοντάροντας πλάνα και μαγνητοσκοπώντας τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από την ζωή των αιχμαλώτων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Παίζουν: Μάρτιν Φρίμαν, Άντονι Λα Πάλια, Ρεμπέκα Φροντ.

*ΕΡΤ3, Κυριακή 27/10 στις 22:30.

«Επικηρύσσοντας την Πρώην» (2010) σε σκηνοθεσία Άντι Τέναντ

Ένας κυνηγός επικηρυγμένων αναλαμβάνει να εντοπίσει την πρώην σύζυγό του, η οποία είχε αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση, αλλά δεν εμφανίστηκε στη δίκη.

Παίζουν: Τζέραρντ Μπάτλερ, Τζένιφερ Άνιστον, Κριστίν Μπαράνσκι

*ΑΝΤ1, Κυριακή 27/10 στις 23:30

«Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών: η επιστροφή του βασιλιά» (2003) σε σκηνοθεσία Πίτερ Τζάκσον

Η τελική μάχη για τη σωτηρία της Μέσης Γης αρχίζει… Ο Φρόντο και ο Σαμ, καθοδηγούμενοι από το δαιμόνιο Γκόλουμ, συνεχίζουν το επικίνδυνο ταξίδι τους στην κόλαση της Μόρντορ στην προσπάθειά τους να φτάσουν στο Βουνό του Χαμού και να καταστρέψουν το Δαχτυλίδι. Όμως οι δρόμοι τους θα χωρίσουν έπειτα από ανατρεπτικές συναντήσεις με μυστηριώδη όντα που θα εμφανιστούν στο δρόμο τους. Κι ενώ η Σκοτεινιά της Μόρντορ απλώνεται απειλητικά στη Μέση Γη, αποκαλύπτεται πως ο Άραγκορν είναι ο χαμένος βασιλιάς της Γκόντορ. Ο Άραγκορν, λοιπόν, αποφασίζει να ταξιδέψει προς τη Μίνας Τίριθ μαζί με όσους έχουν απομείνει από τη Συντροφιά, προκειμένου να υπερασπιστεί την αρχαία και ιερή πόλη με οποιοδήποτε τίμημα. Σύντομα λοιπόν, οι στρατιές αρχίζουν να παρατάσσονται, ενώ η αντίστροφη μέτρηση για τη μάχη του Καλού ενάντια στο Κακό ξεκινά…

Παίζουν: Ελάιζα Γουντ, Βίγκο Μόρτενσεν, Ορλάντο Μπλουμ, Λιβ Τάιλερ, Ίαν Μακ Κέλεν, Κέιτ Μπλάνσετ, Ίαν Χολμ, Σον Μπιν, Κρίστοφερ Λι

*ALPHA, Κυριακή 27/10 στις 21:00

Υπολοχαγός Νατάσσα (1970) σε σκηνοθεσία Νίκος Φώσκολος


Νταχάου 1965. Μετά την επίσκεψή της στον χώρο όπου την βρήκαν οι Αμερικανοί στο τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η Νατάσα ξεκινά το ταξίδι της επιστροφής της στην Ελλάδα. Μέσα στο τρένο ο νους της γυρίζει στο παρελθόν. Τις παραμονές του ελληνο-ιταλικού πολέμου η Νατάσα, ηθοποιός και τραγουδίστρια, γνωρίζει τον Ορέστη. Όταν οι Γερμανοί μπαίνουν στην Ελλάδα δέχεται την επίσκεψη του Μαξ, πρώην συμμαθητή της στο Ωδείο και νυν αξιωματικού των Ες – Ες, που είναι ερωτευμένος μαζί της, αλλά αυτή παντρεύεται τον Ορέστη, αξιωματικό πια του ελληνικού στρατού, ο οποίος εντάσσεται στις δυνάμεις της Αντίστασης και δεν αργεί να φύγει για τη Μέση Ανατολή. Τον ακολουθεί και επιστρέφει μαζί του στην Ελλάδα για μια επικίνδυνη αποστολή στη διάρκεια της οποίας συλλαμβάνεται, ανακρίνεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο.

Παίζουν: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Κώστας Καρράς, Σπύρος Καλογήρου, Ελένη Ζαφειρίου

*STAR, Κυριακή 27/10 στις 21:00