Μία ρύθμιση που θεσπίστηκε πριν από χρόνια, στην συνέχεια ξεχάστηκε και πλέον είναι έτοιμη να ξαναέρθει στο προσκήνιο φέρνει η κυβέρνηση και αφορά τους αιώνιους φοιτητές. Στόχος είναι να μπει όριο . Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα συμμετάσχει η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Χαρακτηριστικό είναι πως η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται να προχωρήσει σε θέσπιση του ανώτατου ορίου σπουδών στα ΑΕΙ, ρύθμιση που προκαλεί τις αντιδράσεις των φοιτητών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας εξετάζεται η διάρκεια του ανώτατου χρόνου σπουδών. Συγκεκριμένα, η διάρκεια που ετέθη από τον νόμο 4009/2011 ήταν το λεγόμενο «ν+2» όπου «ν» ο ελάχιστος χρόνος σπουδών κάθε τμήματος/σχολής. Η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται να επαναφέρει τη ρύθμιση για τους πρωτοετείς φοιτητές, ωστόσο εξετάζεται να είναι βελτιωμένη υπέρ των φοιτητών, δηλαδή ν+3 ή 2ν. Επίσης, εύλογα θα δοθεί μεταβατική περίοδος στους νυν φοιτητές που είναι «αιώνιοι» ή φοιτούν σε έτος σπουδών από το δεύτερο και πάνω.
Ηδη πάντως αρκετοί φοιτητικοί σύλλογοι αντέδρασαν και διαμαρτυρήθηκαν με πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.
Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για τις «διαρθρωτικές» μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.
Ανάμεσα σε άλλα, οι φοιτητές ζήτησαν να μην περάσουν οι νόμοι για το άσυλο και την ισοτιμία κολεγίων – Πανεπιστημίων, την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 και την άμεση λύση στο ζήτημα της στέγασής τους με ανέγερση νέων εστιών και επινοικίαση δωματίων για όσους μείνουν εκτός.
Όπως ανέφεραν: «οι Φοιτητικοί Σύλλογοι είναι αποφασισμένοι να στείλουν μήνυμα ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζει αυτή, αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση. Διεκδικούν πραγματικά σύγχρονες σπουδές με δικαιώματα, ένα πτυχίο υψηλού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο που να κατοχυρώνει την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα και όχι Πανεπιστήμιο με “άσυλο” στα επιχειρηματικά συμφέροντα».
Οι φοιτητές απαιτούν: Έκτακτο κρατικό κονδύλι για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών των Ιδρυμάτων. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση στον νέο κρατικό προϋπολογισμό. Να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές. Άμεση λύση στο ζήτημα της στέγασης των φοιτητών με ανέγερση νέων εστιών και επινοικίαση δωματίων για όσους μείνουν εκτός. Ούτε σκέψη για διαγραφές φοιτητών. Η κυβέρνηση ΝΔ να μην τολμήσει αν φέρει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει. Οι νόμοι για το άσυλο και την ισοτιμία κολεγίων – πανεπιστημίων να μείνουν στα χαρτιά. Αμέσως μετά το συλλαλητήριο οι ΦΣ πρόκειται να πραγματοποιήσουν πανελλαδικό συντονιστικό στο κτήριο του Χημείου, για να σχεδιάσουν τις επόμενές τους κινητοποιήσεις.
Πρώτο Θέμα