Ελληνικής προέλευσης η γιορτή του Halloween, όπως αποκαλύπτει σπάνια εικόνα

Ανατροπή σε όσα γνωρίζαμε για την γιορτή του Halloween φέρνει η ανακάλυψη σπάνιας εικόνας του 12ου αιώνα λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη

Ελληνικές ρίζες φαίνεται να έχει η γιορτή του Halloween, μετά τον εντοπισμό σπάνιας βυζαντινής εικόνας ενός μέχρι πρότινος άγνωστου αγίου κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με ελληνική ερευνητική ομάδα που πραγματοποιεί ανασκαφές στην περιοχή του χωριού Balkabağı (αρχαία Κολοκυνθούείκοσι χιλιόμετρα έξω από την Κωνσταντινούπολη, η εικόνα εντοπίστηκε σε κρύπτη και φέρεται να απεικονίζει τον Άγιο Λουίνιο (ή Άη Λουήν), έναν μέχρι σήμερα άγνωστο άγιο της εκκλησίας μας.

Άγιος Λουίνιος

«Η ανακάλυψη αυτής της σπάνιας εικόνας φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτό που υποπτευόμασταν, δηλαδή ότι η γιορτή του Halloween έχει ελληνική προέλευση» λέει ο Ιωάννης Τρικοτρίτης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Όπως λέει ο ίδιος, η ανακάλυψη της εικόνας ανατρέπει τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την γιορτή, η οποία παραδοσιακά εορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου από τις χώρες της Δύσης αλλά στην Ελλάδα δεν είχε μεγάλη απήχηση, με εξαίρεση το σπίτι του Γιάννη Φλωρινιώτη.

Αυτό, όπως λέει ο κ. Τρικοτρίτης, αναμένεται να πλέον να αλλάξει. «Μέχρι σήμερα, όσοι γιόρταζαν το Halloween στην Ελλάδα αντιμετώπιζαν τον χλευασμό πολλών συμπολιτών τους. Πολλοί ρωτούσαν όσους έλεγαν “Happy Halloween” αν είχαν και στο χωριό τους. Με την ανακάλυψη αυτή, αυτό σίγουρα θα αλλάξει γιατί η εικόνα και ελληνική είναι και βρέθηκε σε χωριό.»

Το παραπάνω είναι ένα χιουμοριστικό κείμενο από την σελίδα toVatraxi