Εγκαίνια στο Ναό της Παναγίας του “Τσιατσιαπά”

Η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, δίπλα στο αρχοντικό Τσιατσιαπά (τα οποία είναι τα δύο παλαιότερα σωζόμενα της πόλης), μετά από αρκετά χρόνια επισκευών και συντήρησης, άνοιξε  και πάλι.Εγκαινιάστηκε  προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου Παντανάσσης και της Αγίας Αικατερίνης.

Βρίσκεται, έξω από τα όρια της τειχισμένης πόλης στην βορειοανατολική πλευρά της λίμνης της Καστοριάς που ονομάζεται από τους Καστοριανούς Απόζαρι.

Είναι κτίσμα των αρχών του 17ου αιώνα και τιμάται στη μνήμη της θεομητορικής γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου ενώ φέρει το προσωνύμιο «του Τσιατσιαπά» λόγω της γειτνίασής του με το λαμπρό αρχοντικό Τσιατσιαπά. Κατά τα χρόνια της ανέγερσης και της τοιχογράφησής του ανήκε στην ενορία Βαρλαάμ (αναφέρεται για πρώτη φορά στους κώδικες της Μητρόπολης το 1618), ενώ σήμερα είναι στη δικαιοδοσία της ενορίας του Αγίου Παντελεήμονος.

Σύμφωνα με αναφορές στα σημειώματα εκκλησιαστικών βιβλίων της Καστοριάς ο ναός ταυτίζεται πολύ πιθανά με καθολικό μονής που αποτελούσε μετόχι του Θεοβαδίστου όρους Σινά, υπόθεση που ενισχύεται τόσο από την ιδιότητα των μοναχών χορηγών της δεύτερης φάσης τοιχογράφησης, όσο και από την ίδια τη θέση του στη βορειανατολική παρυφή της πόλης.

Σήμερα, Σάββατο 2 Νοεμβρίου, τελέστηκε ο όρθρος και η αρχιερατική θεία λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ.Ο Σεβαμιώτατος απένειμε το παράσημο του Αγίου Μηνά στον συμπολίτη μας κ. Εμμανουήλ Τσαχτσίρα, για τη σημαντική συμβολή του στην ανακαίνιση του παρεκκλησίου.

Publiée par Emmanouel Tsachtsiras sur Samedi 2 novembre 2019