Απεργία αρχαιοφυλάκων ματαίωσε διεθνή συναυλία στην Αρχαία Μεσσήνη

Στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης και όχι στο θέατρο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η συμφωνική Συναυλία Πνευστών, ελληνοαυστριακής συνεργασίας, καθώς οι αρχαιοφύλακες τηρούν ανένδοτη στάση σχετικά με την ικανοποίηση μισθολογικών αιτημάτων τους.

Σύμφωνα με ρεοπρτάζ του tharrosnes.gr, οι αρχαιοφύλακες της Αρχαίας Μεσσήνης, διεκδικούν με τον πανελλήνιο σύλλογό τους τη ρύθμιση αιτήματος που αφορά στις υπερωρίες τους και παρά τις διαβεβαιώσεις που εκφράστηκαν και από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κ. Φριτζήλα ότι με Υπουργική Απόφαση λύνεται το πρόβλημά, επέμειναν στην απεργία.

Μιλώντας στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Tσώνης, έκανε γνωστό ότι ο ίδιος ενημερώθηκε για το μέγεθος του προβλήματος με την απεργία των αρχαιοφυλάκων το πρωί της Παρασκευής, λίγη ώρα πριν από τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε παρουσία όλων των συντελεστών της εκδήλωσης. Όπως τόνισε, αμέσως ξεκίνησε επαφές, μιλώντας προσωπικά και με την υπουργό Πολιτισμού κα Κονιόρδου, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι έχει περάσει ΚΥΑ που ρυθμίζει το αίτημά τους, ενώ ζήτησε να συναντήσει και τον κ. Γεωργακίλα, εκπρόσωπο των αρχαιοφυλάκων στην Αρχαία Μεσσήνη.

Παράλληλα, ο κ. Τσώνης σημείωσε ότι ήταν καθησυχαστική η παρουσία του αρχαιολόγου Σταμάτη Φριντζήλα, εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων, στη συνέντευξη Τύπου, ο οποίος κάλεσε τον κόσμο να δώσει το «παρών», ως συνδιοργανωτές της εκδήλωσης. Χθες το πρωί, όπως μας έκανε γνωστό, από τις 9.30 βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο, ζητώντας να συναντήσει προσωπικά τον κ. Γεωργακίλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίμενε τέσσερις ώρες στον ήλιο και ουδέποτε δέχθηκε κάποιος από τους εργαζομένους να συναντήσει το δήμαρχο, ούτε άφησαν να τοποθετηθούν ηχητικές εγκαταστάσεις, ενώ κατήγγειλε ότι άλλαξαν ακόμα και κλειδαριές κατά τη διάρκεια της νύχτας στον αρχαιολογικό χώρο. Κάποια στιγμή τον ενημέρωσαν ότι αναμένουν τον πρόεδρο της πανελλήνιας συνομοσπονδίας χωρίς κανείς όμως να τον συναντήσει, και γύρω στις 3.30 μετά το μεσημέρι τού προτάθηκε να βγει ανακοίνωση να ξεκινήσει η συναυλία στις 6.00 το απόγευμα, ώστε να είναι μέσα στο ωράριο εργασίας τους.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο δήμαρχος, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «μαρτύριο» τόσο για τους μουσικούς όσο και για το κοινό, ενώ -εκτός των άλλων- δεν υπήρχε και περιθώριο να ενημερωθεί ο κόσμος. Έτσι, αποφάσισε να «μετακομίσει» η συναυλία στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, αναλογιζόμενος την ευθύνη τόσο της φιλοξενίας της αυστριακής πρέσβειρας στην Ελλάδα όσο και των αυστριακών μουσικών.

Όλα αυτά την ώρα που τόσο ο μαέστρος της αυστριακής ορχήστρας, Ανδρέας Σαμπίνι, όσο και η διευθύντρια του Ωδείου της Βιέννης, Αριάννα Μπαζίλη, υπογράμμιζαν τη σημασία που είχε για τα παιδιά να συμμετάσχουν σε μια συναυλία σ’ ένα χώρο που «γεννήθηκαν» οι ρίζες του πολιτισμού της Ευρώπης. Παράλληλα, στη Μεσσήνη φιλοξενήθηκε χθες και η αυστριακή πρέσβειρα στη χώρα μας, Andrea Ikic-Bohm.

Στον «αέρα» όλες οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, κα Μηλίτση, τόνισε στο «Θάρρος» ότι αντιλαμβάνεται τη δυσάρεστη εξέλιξη, ωστόσο σημείωσε ότι πρόκειται για χρόνιο αίτημα (περισσότερα από 10 χρόνια) των αρχαιοφυλάκων, που αφορά στη ρύθμιση των υπερωριακών εργασιών τους. Επιβεβαίωσε, δε, ότι υπάρχει Υπουργική Απόφαση που πάρθηκε πριν από λίγες ημέρες, η οποία και ρυθμίζει αυτό το πρόβλημα, όμως ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί, κάτι που ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αρχαιοφυλάκων για να τερματίσει την απεργία.

Πρόσθεσε, δε, ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό στους διοργανωτές και από την πλευρά της υπηρεσίας καταβλήθηκαν προσπάθειες να τερματιστεί η απεργία, αναγνωρίζοντας όμως το δίκαιο και μακροχρόνιο αίτημά τους. Μάλιστα, η κα Μηλίτση τόνισε ότι αν δε λήξει η απεργία, τότε είναι στον «αέρα» και όλες οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για το φετινό καλοκαίρι στους αρχαιολογικούς χώρους, εκφράζοντας και την απορία της γιατί κάποιες «παραγωγές» συναυλιών πασίγνωστων καλλιτεχνών έχουν ξεκινήσει ακόμα και την προπώληση εισιτηρίων.

tharrosnes.gr