Μπορεί να μας φέρνει δάκρυα στα μάτια όταν το κόβουμε, ωστόσο δεν λείπει από καμία κουζίνα!
Είτε φρέσκο είτε ξερό, είτε μαγειρεμένο είτε ωμό, δίνει υπέροχο άρωμα και μοναδική γεύση σε κάθε πιάτο και στις σαλάτες μας. Όλες οι ποικιλίες του κρεμμυδιού –λευκό, κόκκινο, κίτρινο– είναι εξαιρετικά υγιεινές και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Σύμφωνα με αρχαιολογικές μελέτες, το «ταπεινό» κρεμμύδι χρονολογείται τουλάχιστον από το 5000 π.Χ. Λέγεται ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν το κρεμμύδι, καθώς το σχήμα και οι ομόκεντροι κύκλοι του συμβόλιζαν την αιωνιότητα. Στον Μεσαίωνα, χρησιμοποιήθηκε στο ανταλλακτικό εμπόριο για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και προσφερόταν και ως δώρο!
Ποια είναι λοιπόν τα θρεπτικά συστατικά εκείνα που μας προσφέρει το κρεμμύδι και πώς επιδρούν στον οργανισμό μας;
Ενισχύει την υγεία των οστών
Βοηθούν στη διατήρηση υγιών οστών και είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τις γυναίκες, που έχουν αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση καθώς περνούν στην εμμηνόπαυση.
Αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες
Αρκετοί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες στα κρεμμύδια, τα καθιστούν χρήσιμα για τη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την αλλεργική φλεγμονώδη αντίδραση του άσθματος και η αναπνευστική συμφόρηση που σχετίζεται με το κοινό κρυολόγημα.
Φυσικός ρυθμιστής του σακχάρου
Το κρεμμύδι αποτελεί, επίσης, μια πολύ καλή πηγή χρωμίου. Από κλινικές έρευνες σε διαβητικούς, που δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, όπως στο «Diabetes & Metabolism», διαπιστώθηκε ότι το χρώμιο έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου νηστείας, να βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη αίματος, να μειώνει την ολική χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, καθώς και να αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης στο αίμα.
Αποτρέπει τους θρόμβους στο αίμα
Τα κρεμμύδια θεωρούνται φυσικοί αντιπηκτικοί παράγοντες. Το θείο που περιέχεται σε αυτά, μπορεί να καταστείλει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, εμποδίζοντας έτσι τους θρόμβους στο αίμα.
Έχει αντικαρκινική δράση
Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κερσετίνη και κατ’επέκταση το κρεμμύδι όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου: του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέως εντέρου.
Πλούσιο σε βιταμίνη C
Σύμφωνα με την Εθνική Βάση Δεδομένων των τροφίμων (USDA), τα κρεμμύδια είναι μια πάρα πολύ καλή διατροφική επιλογή για λήψη βιταμίνης C. Πιο συγκεκριμένα, μισό φλιτζάνι φρέσκα ή ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα περιέχουν 5,9 mg βιταμίνης C. Αυτό είναι το 10% της ημερήσιας πρόσληψης!
Κίτρινα κρεμμύδια: Είναι τα πιο διαδεδομένα στη μαγειρική, έχουν ισορροπία στη γεύση (ούτε πολύ γλυκά, ούτε πολύ έντονα). Χρησιμοποιήστε τα οπουδήποτε ταιριάζουν κρεμμύδια στις συνταγές σας π.χ. στον κιμά, σε πίτες κ.ο.κ.
Κόκκινα κρεμμύδια: Μοιάζουν πολύ στη γεύση με τα κίτρινα κρεμμύδια, είναι λίγο λιγότερο καυτερά, παραμένουν όμως τραγανιστά, λίγο γλυκά και είναι καλύτερα να τα απολαμβάνετε ωμά. Ταιριάζουν στη σαλάτα και είναι εξαιρετικά αν τα πικλάρετε. Μπορούν εξίσου εύκολα να χρησιμοποιηθούν και σε μαγειρεμένο φαγητό κι αν βρίσκετε τη γεύση τους πολύ έντονη όταν τα τρώτε ωμά, δοκιμάστε να τα μουλιάσετε σε λίγο κρύο νερό για 5 λεπτά.
Άσπρα κρεμμύδια: Πιο τρυφερά και με πιο λεπτό φλοιό από τα κίτρινα, τα άσπρα κρεμμύδια έχουν πιο ήπια και γλυκιά γεύση, γι’ αυτό και συχνά χρησιμοποιούνται ωμά, ειδικά σε μεξικάνικα πιάτα, αλλά και στη μαγειρική σε οποιοδήποτε πιάτο θέλετε να προσθέσετε πιο ήπια γεύση κρεμμυδιού.
Γλυκά κρεμμύδια: Έχουν την πιο γλυκιά γεύση από όλα τα κρεμμύδια και ταιριάζουν τέλεια σε σούπες ή ψιλοκομμένα μέσα σε σάλτσες, δεν μπορούν, όμως, να πάρουν τη θέση του κρεμμυδιού σε κάθε συνταγή λόγω της γλυκιάς τους γεύσης. Επειδή χαλάνε πιο εύκολα από τα υπόλοιπα κρεμμύδια, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο.
Μικρά κρεμμύδια: Θα τα βρείτε άσπρα, κίτρινα ή κόκκινα (παρ’ όλο που η άσπρη τους εκδοχή είναι η πιο συνηθισμένη). Έχουν πιο ήπια και γλυκιά γεύση από τα μεγάλα κρεμμύδια και ταιριάζουν στο στιφάδο, γλασαρισμένα ως συνοδευτικά σε κάποιο πιάτο ή σαν γαρνιτούρα.