Μυρωδικά & μπαχαρικά… το μεγάλο όπλο

Ο πιο έξυπνος και οικονομικός τρόπος να νοστιμίσεις και να αρωματίσεις το φαγητό σου είναι τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά!

  • Μεταμορφώνουν στη στιγμή ακόμα και το πιο βαρετό ή λιτό πιάτο.
    • Συντηρούνται εύκολα, δεν πιάνουν χώρο στα ράφια και δεν χρειάζονται προετοιμασία πριν από τη χρήση τους.
    • Χρησιμοποιούνται είτε φρέσκα (σε γλαστράκια) είτε ξερά (σε βαζάκια).
    • Υπάρχει τεράστια ποικιλία για να διαλέξεις.

Ποια μυρωδικά αγοράζεις σε γλαστράκια

Βασιλικός: Τον ρίχνεις σε όλες τις καλοκαιρινές ντοματένιες σάλτσες, τον χρησιμοποιείς για να φτιάξεις πέστο, για να αρτύσεις τη χωριάτικη ή την ντοματοσαλάτα, για να αρωματίσεις τα λαδερά. Αγόρασε διάφορα είδη, όπως σγουρό, πλατύφυλλο ή τον σκούρο μοβ χειμωνιάτικο για να έχεις βασιλικό όλο το χρόνο. Βάλε τα γλαστράκια σου σε εξωτερικό χώρο (ακόμα και σε ένα περβάζι) με φως και πότιζε τα κάθε μέρα, νωρίς το πρωί ή το βράδυ. Όταν βγάλει μικρά ανθάκια στις κορυφές των κλαριών του, κόψ’ τα και πέταξέ τα (ή ξέρανέ τα σε ένα πιάτο) για να φουντώσει ακόμα περισσότερο.

Δυόσμος: Το δυνατό του άρωμα είναι ό,τι πρέπει για τους κεφτέδες, ενώ ψιλοκομμένος μεταμορφώνει μια απλή, σκέτη πατατοσαλάτα ή ένα πιλάφι. Το καλοκαίρι φτιάχνεις αφέψημα που το φυλάς στο ψυγείο και το σερβίρεις με παγάκια (χαρίζει ευωδιαστή αναπνοή και είναι καταπλητικό χωνευτικό). Μεγαλώνει εύκολα και γρήγορα σε ευρύχωρη γλαστρούλα, θέλει καθημερινό και γενναιόδωρο πότισμα και συχνό κορφολόγημα για να μεγαλώσει.

Θυμάρι και θρούμπι: Τα αρώματά τους μοιάζουν. Ταριάζουν με τις μπριζόλες και τα κρεατικά, σε μαρινάδες για ψάρια, σε σαλάτες και ψητά λαχανικά. Ποτίζεις όταν δεις ότι στεγνώνει το χώμα της γλάστρας και κόβεις τις κορυφές από τα ανθισμένα κλαδάκια.

Ρίγανη και μαντζουράνα: Τα χρησιμοποιείς όπως και το θυμάρι και το θρούμπι. Αν μεταφυτέψεις τη ρίγανη σε μια ζαρντινιέρα, θα φουντώσει και θα έχεις άφθονη και φρέσκια όλο τον χρόνο. Κορφολογείς, και το καλοκαίρι κόβεις ένα μάτσο μεγάλα κλαδάκια για να τα αποξηράνεις.

Δεντρολίβανο: Φύτεψέ το σε μεγαλούτσικη γλάστρα γιατί γίνεται ένας μεγάλος θάμνος που ζει χρόνια. Μυρωδικό με «αρρενωπή» ευωδιά που δένει σε όλα τα ψητά κρέατα και ψάρια. Θέλει αραιό πότισμα.

Άλλα μυρωδικά που μπορείς να έχεις σε γλαστράκια είναι φασκόμηλο, λουίζα, μέντα, αρμπαρόριζα. Ακόμα κι αν τα χρησιμοποιείς σπάνια, θα έχεις μόνιμη αρωματική πρασινάδα στο μπαλκόνι, τη βεραντούλα ή το περβάζι του παραθύρου σου.

Υπάρχουν και αποξηραμένα μυρωδικά
Η ποικιλία των ξερών μυρωδικών είναι πολύ μεγάλη. Γέμισε μικρά γυάλινα βαζάκια που κλείνουν καλά και φύλαξέ τα σε ένα σκοτεινό ντουλάπι (ή σε ένα ράφι) που δεν το πιάνει η υγρασία, μακριά από καλοριφέρ, σόμπα ή παράθυρο.

Μπαχαρικά
Καλό είναι να τα αγοράσεις χύμα από μπαχαράδικο ή μπακάλικο. Είναι πιο φθηνά από τα συσκευασμένα και καλύτερης ποιότητας, πιο αρωματικά. Μια καλή συλλογή θα σε βοηθήσει να μεταμορφώσεις τη μαγειρική σου σε ανατολίτικη γαστρονομική γιορτή, κυριολεκτικά με το τίποτα! Προτίμησέ τα ολόκληρα (όσα υπάρχουν σε αυτήν τη μορφή) γιατί τα τριμμένα σε σκόνη χάνουν μέρος της ευωδιάς τους.

Ποια μπαχαρικά πρέπει να έχεις
Κανέλα
 (ξύλο και σκόνη), πιπέρι, κάρι (πικάντικο ή απαλό), πάπρικα (γλυκιά, καπνιστή ή καυτερή), μπαχάρι (κόκκους και σκόνη), κύμινο, βανίλιες σε σκόνη για τα γλυκά σου, σουμάκι (πασπαλίζεις μια ζεσταμένη και λίγο λαδωμένη αραβική πίτα, μαζί με ξερό θυμάρι και αλάτι και θα με θυμηθείς), τσίλι (όσο καυτερό σου αρέσει).
Εκτός από τα απλά μπαχαρικά, μπορείς να αγοράσεις και έτοιμα μείγματα όπως το εκπληκτικό μαροκινό ρας ελ χανούτ (βάλ’το στην πιο απλή κόκκινη σάλτσα για τα μακαρόνια σου και θα καταλάβεις γιατί…), ινδικό γκαράμ μασάλα για ανατολίτικους πειραματισμούς και μείγμα καρίνο για ψητό κοτόπουλο.

dinanikolaou