Ο γύρος της Ελλάδας με τις πιο νόστιμες αφορμές

Όπου και αν ταξιδέψουμε η Ελλάδας μας… ταΐζει. Παραδοσιακές συνταγές με εκλεκτές πρώτες ύλες της ελληνικής γης, ιδιαίτεροι συνδυασμοί, αρώματα και γαστριμαργικά θαύματα δίνουν το “παρόν” σε κάθε μας ταξίδι στη μαγευτική αυτή χώρα.

Δείτε παρακάτω πέντε γευστικά ταξίδια για όσους αρέσκονται στον γαστριμαργικό τουρισμό εντός συνόρων.

Η εμπειρία της Μακεδονίτικης κουζίνας

Σαν αυτήν… δεν έχει. Ο θρεπτικός και μυρωδάτος κρόκος Κοζάνης, τα δεκάδες είδη μανιταριών στα Γρεβενά, τα όσπρια Καστοριάς, οι σαρκώδεις πιπεριές Φλωρίνης, οι ονομαστοί γίγαντες Πρεσπών και οι απέραντοι αμπελώνες με τις θεσπέσιες ποικιλίες μαυροτράγανο και ξινόμαυρο είναι μερικοί μόνο από τους γαστριμαργικούς θησαυρούς της ντόπιας μακεδονίτικης κουζίνας.

Εδώ το χοιρινό κρέας παντρεύεται με διάφορα φρούτα και λαχανικά (π.χ. χοιρινό με λάχανο ή κυδώνια και κάστανα), ενώ το ψαρονέφρι παστώνεται και μεταμορφώνεται σε εξαίσιο καβουρμά και τα πράσα αλέθονται με μπαχάρια και κρέας για να δώσουν πικάντικα λουκάνικα. Σουτζουκάκια με πιλάφι, ψητό αρνί με γιαούρτι, τζιγεροσαρμάδες (ήτοι ρύζι με αρνίσια συκωτάκια και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι), τα σαρμαδάκια με λαχανόφυλλα και μοσχαρίσιο κιμά και φυσικά η λατρεμένη μπουγάτσα, ο μακεδονικός χαλβάς και το αφράτο ραβανί, μεταξύ άλλων, κλείνουν υπογλυκαιμίες και γευστικές ανακαλύψεις.

Στην Κρήτη για την ελίτ της μεσογειακής κουζίνας

Η γνωστή σε όλον τον κόσμο κρητική διατροφή αποτέλεσε πρότυπο της μεσογειακής κουζίνας. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και τα υπόλοιπα αγαθά της κρητικής γης, από βότανα μέχρι εκλεκτό κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία συνταγών που λατρεύουμε.


Ενδεικτικά αναφέρουμε τους χοχλιούς, οι οποίοι απολαμβάνονται πουμπουριστοί, στιφάδο, γιαχνί ή με χόντρο (τραχανά), το χανιώτικο μπουρέκι, τη σφακιανή πίτα, το αντικριστό (κατσικάκι που ψήνεται σε βέργες), το τσιγαριαστό σταμναγκάθι, τα καλτσούνια, τα λαχταριστά της λουκάνικα, το απάκι, και φυσικά τον υπέροχο από κάθε άποψη ντάκο, έναν μοναδικό συνδυασμό με παξιμάδι, ελαιόλαδο, ρίγανη και ζουμερή ντομάτα.

Στην Ήπειρο για τις πίτες της ζωής μας

Από την μοναδική πόλη των Ιωαννίνων, μέχρι τα υπέροχα Ζαχοροχώρια, η Ήπειρος προσφέρει ιδιαίτερες γευστικές εμπειρίες με επίκεντρο τις ξακουστές της πίτες. Καθημερινές ή γιορτινές, απλές αλλά και σύνθετες, αλμυρές, γλυκές με φύλλο ή χωρίς φύλλο, οι πίτες εδώ γεμίζονται με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: κρέας, ψάρι, ζυμαρικά, χόρτα, λαχανικά… τα πάντα χωράνε και δημιουργούν γαλατόπιτες, πρασόπιτες, λαχανόπιτες, κιμαδόπιτες, μανιταρόπιτες και πολλά ακόμα γευστικά καλούδια.

Στα Ζαγοροχώρια, για παράδειγμα, γευόματε τις ξακουστές ζαγορίσιες πίτες, ενώ στο Μέτσοβο λουκάνικο, κοντοσούβλι και καπνιστό τυρί μετσοβόνε. Στην περιοχή Μώλος των Ιωαννίνων ντόπιες συνταγές όπως βατραχοπόδαρα, καπνιστή πέστροφα και καπνιστό χέεεεεελι, ενώ τα κυνήγια κατέχουν εξέχουσα θέση στα ορεινά χωριά: λαγός στιφάδο, με σκορδαλιά ή καρυδάτος και αγριογούρουνο λουκούμι συνοδευόμενο με ντόπιες μακαρούνες εγγυώνται μια υπέροχη γαστροεμπειρία.

Στο Πήλιο οι Κένταυροι έτρωγαν καλά

Στην πηλιορείτικη κουζίνα κυριαρχούν μανιτάρια, κάστανα, καρύδια, χόρτα, βατόμουρα, μήλα και ένα σωρό μυρωδικά του βουνού, τα οποία αρωματίζουν υπέροχα συνταγές με βάση το κρέας – και όχι μόνο.

Ο βασιλιάς των ντόπιων συνταγών δεν είναι άλλος από το σπεντζοφάι, με λουκάνικο το οποίο παρασκευάζεται από γίδινο, πρόβειο και λίγο χοιρινό κρέας, πράσινες πιπεριές, σάλτσα ντομάτας και καυτερή πιπεριά. Μαζί του, στοργγυλοκάθεται στον θρόνο του εκλεκτού το μπουμπάρι, ένα παραδοσιακό λουκάνικο γεμιστό με κιμά μοσχαρίσιο και εντόσθια.

Αρνί λαδολέμονο σιγομαγειρεμένο στο φούρνο, χοιρινό με πράσα ή γλυκόξινο με κυδώνια, αγριογούρουνο στιφάδο, δεκάδες πίτες με φύλο ή χωρίς, κολοκυθοανθοί γεμιστοί με τυρί ή ρύζι, μελιτζάνες με κόκκινη σάλτσα, τσιτσίραυλα (ήτοι χόρτα) ως εκλεκτός μεζές για τσίπουρο, ριγανοκεφτέδες, μανιτάρια στο τηγάνι ή με πατάτες στον φούρνο, και κουβαρίνια (ήτοι γεμιστές αρνίσιες κοιλιές με μαϊντανό, κρεμμύδι και σκόρδο) είναι μερικά μόνο από τα γευστικά διαμάντια αυτού του υπέροχου βουνού.

Η Πελοποννησιακή κουζίνα και τα κάλλη της

Κάθε περιοχή της Πελοποννήσου μπορεί να περηφανεύεται για τη νοστιμιά και τα εκλεκτά της προϊόντα. Στο Ναύπλιο για παράδειγμα δοκιμάζουμε τις γκόγκες Αργολίδας (χειροποίητα ζυμαρικά), στο Λεωνίδιο τις γνωστές τσακώνικες μελιτζάνες, στη Μονεμβασιά μεθάμε με το ξακουστό κρασί Μαλβαζία, ενώ στη Μάνη τα λαλάγγια (τηγανίτες), το σύγκλινο και ο ξινός τραχανάς κατέχουν εξέχουσα θέση σε τραπέζια στις ταβέρνες και τα σπίτια. Το χοιρινό εδώ το απολαμβάνουμε ως παστό σκέτο ή σε μια ομελέτα που λέγεται καγιανάς και συνοδεύεται ντομάτες, φέτα και σύγκλινο.

Οι αγκινάρες αποτελούν ακόμα ένα αγαπημένο τρόφιμο της πελοποννησιακής κουζίνας, και μπαίνουν σε κάθε πιάτο: ψήνονται μαζί με το αρνί και μαγειρεύονται μαζί του στη Μάνη, γίνονται μπρεζέ (μαγειρεμένα σε ζωμό) με καρότα και αρακά στην Ηλεία, ή σιγοβράζονται με κοτόπουλο και αυγολέμονο για ένα υπέροχο φρικασέ. Στη Μάνη επίσης φτιάχνουν μια παραδοσιακή μακαρονάδα, την “τσουχτή”: Χοντρά μακαρόνια αναμειγνύονται με ξερή μυζήθρα «τσουρουφλισμένη» σε καυτό ελαιόλαδο και σερβίρονται με τηγανητό αυγό.

Τέλος τα βότανα κατέχουν κυρίαρχη θέση σε διάφορες συνταγές, αναδεικνύοντας τη γευστική ένταση πιάτων όπως το μοσχοκάρυδο στο παστίτσιο, η ρίγανη στη λαδορίγανη, η κανέλα στο γαλακτομπούρεκο, το κύμινο στα σουτζουκάκια και το δενδρολίβανο στο στιφάδο.

Νικόλας Γεωργιακώδης