Υπό κατάληψιν τελεί το 3ο γενικό λύκειο Καστοριάς από σήμερα το πρωί της Πέμπτης (21/11)
Οι μαθητές προχώρησαν σ΄ αυτήν για λόγους τους οποίους παραθέτουν στην ακόλουθη ανακοίνωση:
“Από τα πρώτα σχολικά μας χρόνια, σκεφτόμασταν τη ζωή, την καθημερινότητα, το σχολείο του 2020 ενθουσιασμό και αγωνία για ένα τόσο λαμπρό μέλλον που όλοι μας υποσχόταν. Λίγους μήνες πριν την αλλαγή της δεκαετίας, δυστυχώς δεν βλέπουμε κάτι να έχει αλλάξει. Γι’ αυτό και παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Σε λίγα χρόνια όλοι εμείς Θα αποτελούμε κομμάτι της κοινωνίας, ανεξάρτητοι πλέον. Δεν διστάζουμε, λοιπόν, να κάνουμε την αρχή, να καταθέσουμε τις απόψεις μας για να ακουστούν οι φωνές μας.
Εμείς ως μαθητές Θα μιλήσουμε για τις ενστάσεις μας στο εκπαιδευτικό σύστημα, ένα σύστημα που έχει ξεχάσει την πραγματική σημασία του. Στο σχολείο του σήμερα δεν χωράνε οι αξίες, τα ενδιαφέροντα, οι ικανότητες και οι δεξιότητες μας. Πρωταρχικό μέλημά του είναι η μηχανοποίηση μας. Απ’ ότι φαίνεται δεν μετράει ο παιδευτικός ρόλος. Μετράει μόνο ο βαθμός και η είσοδός μας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμείς δεν έχουμε χρόνο. Η ύλη, τα μαθήματα και οι υποχρεώσεις μας αυξήθηκαν. Ολόκληρο το σύστημα απαιτεί κάτι παραπάνω από αυτά που η ίδια η δημόσια εκπαίδευση προσφέρει, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε στην ιδιωτική. Το σχολείο έχει μετατραπεί σε ένα ψυχοφθόρο, εξουθενωτικό και ακριβό εξεταστικό κέντρο γεμάτο φροντιστήρια και ιδιαίτερα, άγχος, τρέξιμο, παπαγαλία.
Ποια είναι η απάντησή μας σε όλα αυτά; Απαιτούμε να αλλάξει! Η μάθηση θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα μέσα αγωγής και μόρφωσης, δεν είναι μόνο η κατάκτηση κάποιας ύλης ή η οικειοποίηση κάποιας γνώσης, έννοιας ή ιδέας. “Ετσι βασικός στόχος του σχολείου πρέπει να είναι ο ανθρωπισμός, η δημιουργία αυτόνομων πολιτών με ακλόνητες προσωπικότητες. Αυτές οι αξίες είναι που μας ορίζουν ως ανθρώπους, όχι τα μόρια των πανελληνίων!
Η κατάληψη αυτή δεν έγινε με σκοπό να εναντιωθούμε στο σχολείο και στους καθηγητές μας, ούτε να χάσουμε τα μαθήματα μας. Θέλουμε να Θίξουμε το καίριο Θέμα αυτής της κίβδυλης εκπαίδευσης που λαμβάνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι περάσει από το χέρι μας, ώστε η κατάσταση να αλλάξει. Το σχολείο είναι η βάση ολόκληρης της κοινωνίας. Με άλλα λόγια, όπως αναφέρει ο Σ. Καργάκος, όσο ποιοτικότερη παιδεία παίρνει το μεγαλύτερο μέρος του λαού, τόσο ποιοτικότερη θα έχουμε… Τα σύγχρονα ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια προσφέρουν παιδεία αναισθησίας.”