Μπορεί για εμάς τους μεγαλύτερους η θάλασσα να φαντάζει απίστευτα χαλαρωτική, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα μικρά παιδάκια. Η πρώτη επαφή τους με το νερό δεν είναι πάντα επιτυχημένη.
Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν τη θάλασσα και να βρουν το μικρό δελφίνι που κρύβουν μέσα τους;
Οπλιστείτε με υπομονή! Κανείς δεν είπε πως το να εξοικειωθεί το παιδί μας με το νερό θα είναι εύκολη υπόθεση, δεν είναι όμως και ακατόρθωτο. Να είστε υπομονετικοί και ήρεμοι με το παιδί σας όταν αρνηθεί να μπει στη θάλασσα μαζί σας. Παίξτε μαζί του στην άμμο και να είστε σίγουροι πως ο φόβος του νερού δε θα είναι αιώνιος.
Όχι στις απρόσμενες βουτιές. Μπορεί σε εμάς τους μεγάλους το απρόσμενο να λειτουργεί μερικές φορές ευεργετικά, δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο και για τους μικρούς μας φίλους. Το να σπρώξετε ή να βουτήξετε το παιδί σας στη θάλασσα τη στιγμή που δε το περιμένει, δε θα έχει θετικά αποτελέσματα. Το παιδί σας θα φοβηθεί και θα αποκτήσει μια τραυματική εμπειρία για την πρώτη του επαφή με το νερό της θάλασσας.
Πάμε να βουτήξουμε παρέα! Ειδικά τα πολύ μικρά παιδιά νιώθουν ανασφάλεια για το άγνωστο μακριά από τους γονείς τους. Μπορείτε να τα καθησυχάσετε, παροτρύνοντας τα να δοκιμάσουν μια βουτιά μαζί σας. Το χέρι της μαμάς και του μπαμπά σίγουρα θα ηρεμήσουν και θα λειτουργήσουν σαν ασπίδα ασφαλείας στην πρώτη τους βουτιά. Η παρουσία σας θα τα διαβεβαιώσει πως τελικά η θάλασσα δεν είναι και τόσο τρομακτική.
Μικρά βήματα κάθε φορά! Μην έχετε την απαίτηση το παιδί σας να βουτήξει κατευθείαν στη θάλασσα. Επιδιώξτε τα μικρά σταθερά βήματα για να πετύχετε το στόχο σας ακόμη πιο γρήγορα. Ξεκινήστε με την ακτή και τα παιχνίδια στην άμμο. Την επόμενη φορά περπατήστε μαζί του στα ρηχά κατά μήκος της παραλίας, εκεί που να μπορεί να πατώσει. Μετά κολυμπήστε παρέα λίγο πιο βαθιά. Η σταδιακή προσαρμογή και «γνωριμία» του παιδιού με τη θάλασσα θα το βοηθήσει να τη συνηθίσει και να αποβάλλει κάθε ίχνος φόβου.
Αποφύγετε τις παραλίες με πολλά βράχια ή κύματα! Οι βραχώδεις παραλίες και ο δυνατός αέρας τρομάζουν τα παιδιά. Επιλέξτε να πάτε σε παραλίες με άμμο, που συνήθως είναι πιο φιλικές προς τα παιδιά. Καλύτερα να μην πάτε για μπάνιο αν έχει πολύ δυνατό αέρα, διότι τα κύματα που θα σκάνε στη θάλασσα σίγουρα δε θα αρέσουν στους μικρούς μας φίλους, για τους οποίους η θάλασσα φαντάζει κάτι το άγνωστο ακόμη!
Μη το συγκρίνετε με άλλα παιδιά. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και προσαρμόζεται στην εκάστοτε κατάσταση με τους δικούς του ρυθμούς. Μην αρχίσετε να του δείχνετε το ένα ή το άλλο παιδάκι που κάνει βουτιές και κολυμπάει στη θάλασσα γιατί θα του δημιουργήσετε κόμπλεξ. Δε χρειάζεται να το πιέσετε για τίποτα, αργά ή γρήγορα θα κάνει μόνο του την προσπάθεια του, αρκεί να βρίσκετε στο πλευρό του για τον ενθαρρύνετε.
Ξεκινήστε μαθήματα κολύμβησης. Τα περισσότερα παιδιά τρομοκρατούνται στην ιδέα της θάλασσας γιατί δε γνωρίζουν κολύμπι και νομίζουν πως θα βουλιάξουν ήδη με την πρώτη απόπειρα. Μερικά μαθήματα με την επίβλεψη ενός δασκάλου μπορεί να αποδειχθούν αποδοτικά.
Συζητήστε με το παιδί σας για τη φοβία του. Μια μικρή συζήτηση γύρω από το τι είναι αυτό που πραγματικά φοβίζει ένα παιδί στη θάλασσα και την παραλία, θα σας βοηθήσει να το συμβουλέψετε και να βρείτε τον κατάλληλο τρόπο να το αντιμετωπίσετε.
Το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα μπορεί να φαντάζει εύκολο σε εμάς τους μεγαλύτερους, αλλά αν μπούμε για λίγο στη θέση των παιδιών που ήμασταν κι εμείς κάποτε, θα θυμηθούμε πως ίσως δεν ήταν και τόσο εύκολο όσο νομίζαμε.
Σταθείτε δίπλα τους κρατώντας τους το χέρι και η πρώτη σας οικογενειακή βουτιά δεν θα αργήσει πολύ!
Τα Νέα