Ο εφιάλτης έλαβε τέλος. Παγιδευμένα μέσα σε έναν σκοτεινό θάλαμο του σπηλαίου Ταμ Λουάνγκ εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους είναι πλέον ελεύθερα. Κατά την τρίτη και τελευταία επιχείρηση διάσωσης, οι έμπειροι δύτες και οι άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης απεγκλώβισαν τα τελευταία τέσσερα παιδιά και τον προπονητή τους σκορπίζοντας δάκρυα χαράς στους συγγενείς και τους φίλους που παρακολουθούσαν καρέ καρέ τη διεθνή επιχείρηση διάσωσης.
Η κατάσταση της υγείας των τεσσάρων παιδιών και του προπονητή που κατάφεραν επιτέλους σήμερα να φθάσουν στην κεντρική είσοδο του σπηλαίου, παραμένει για την ώρα άγνωστη. Οι υπόλοιποι οκτώ Wild Boars – όπως έχουν ονομάσει την ποδοσφαιρική τους ομάδα – εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, όπου υποβάλλονται στις απαραίτητες εξετάσεις. Το αίσιο τέλος μετέδωσαν πρώτοι οι άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού στο Facebook. «Δεν ξέρουμε εάν είναι θαύμα, επιστήμη ή οτιδήποτε άλλο. Και οι 13 Wild Boars βρίσκονται πλέον έξω από το σπήλαιο», έγραψαν στον λογαριασμό τους.
Σε κλιμα αισιοδοξίας η τρίτη και τελευταία επιχείρηση διάσωσης
Κλίμα αισιοδοξίας επικρατούσε από το πρωί της Τρίτης, όταν 19 δύτες, μέλη της διεθνούς ομάδας διάσωσης, βούτηξαν μέσα στα σκοτεινά και υδάτινα περάσματα του σπηλαίου με σκοπό να τους φέρουν όλους πίσω. Έως εκείνη την ώρα, μέσα στο σπήλαιο είχαν μείνει τέσσερα παιδιά – ανάμεσά τους και το μικρότερο, ηλικίας μόλις 11 ετών – ο 25χρονος προπονητής, ένας γιατρός και τρεις άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης. Παρά τις ισχυρές βροχοπτώσεις την προηγούμενη νύχτα, οι συνθήκες μέσα στο σπήλαιο παρέμεναν σχεδόν αμετάβλητες. Οι αρχές της χώρας μάλιστα εκτιμούσαν ότι σήμερα όλα θα τελειώσουν και καλά και γρήγορα.
«Την πρώτη μέρα, χρειαστήκαμε 11 ώρες. Χτες, χρειαστήκαμε εννέα ώρες και σήμερα ελπίζουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και νωρίτερα ή τουλάχιστον το ίδιο όπως και χθες», δήλωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης Ναρονγκσακ Οσατανακορν κατά την πρωινή συνέντευξη Τύπου.
Η πρωτοφανής περιπέτεια για τους μικρούς ποδοσφαιριστές και τον προπονητή τους άρχισε στις 23 Ιουνίου. Έπειτα από μία καλή προπόνηση, η περιέργεια τους έσπρωξε μέσα στο σπήλαιο. Οι ισχυρές καταιγίδες είχαν ως αποτέλεσμα να ανέβουν τα επίπεδα του νερού μέσα στο σπήλαιο σε χρόνο dt και όλοι τους να παγιδευτούν σε έναν θάλαμο περίπου 4 χλμ. μακριά από την κεντρική είσοδο.
Ο μεγαλύτερος εχθρός από τη αρχή υπήρξε ο καιρός. Οι διασώστες και οι τοπικές αρχές διεμήνυαν αρχικά ότι τα παιδιά μπορεί να έμεναν και μήνες μέσα στο σπήλαιο. Η ανησυχία κορυφώθηκε με τον τραγικό θάνατο του Σαμάν Κουνάν, του πρώην δύτη του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης, ο οποίος πέθανε από ασφυξία αφού πρώτα πρόλαβε να τοποθετήσει φιάλες οξυγόνου στο σπήλαιο.
Όλα ευτυχώς τους διέψευσαν. Οι καιρικές συνθήκες επέτρεψαν τις επιχειρήσεις, ενώ τα παιδιά αποδείχτηκαν πιο ήρωες και από τους ήρωες που τους έσωσαν. Με περισσό θάρρος, εμπιστεύτηκαν τους ειδικούς και ξεκίνησαν ένας ένας την πορεία μέσα στα θεοσκότεινα περάσματα του σπηλαίου.
«Σε καραντίνα» παιδιά που νοσηλεύονται
Τα οκτώ παιδιά τα οποία βγήκαν ανά ομάδες των τεσσάρων την Κυριακή και τη Δευτέρα είναι πολύ καλά στην υγεία τους, επιβεβαίωσαν οι αρχές. Όλα έχουν υποβληθεί σε ακτινογραφίες και εξετάσεις αίματος. Σε δύο μόνο χορηγείται αγωγή για λοίμωξη στους πνεύμονες, ενώ τα περισσότερα παρουσίαζαν υποθερμία όταν διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Όλα φορούν γυαλιά ηλίου για να προστατευθούν από την ξαφνική έκθεσή τους στο φως. Σιγά σιγά εμπλουτίζεται και το καθημερινό διαιτολόγιό τους.
Σε κάθε περίπτωση, υπό τη στενή παρακολούθηση των γιατρών θα παραμείνουν για περίπου μία εβδομάδα. Τις επόμενες ημέρες, θα υποβληθούν σε νέο γύρο εξετάσεων και αν όλα πάνε καλά – δεν υπάρχουν ενδείξεις λοίμωξης – θα μπορούν να τους επισκεφτούν οι συγγενείς τους με την προϋπόθεση ότι θα κρατούν μία απόσταση ασφαλείας περίπου δύο μέτρων. Ορισμένα παιδιά έχουν καταφέρει να δουν τους γονείς τους, αλλά μόνο μέσα από τζάμι ασφαλείας. Προτεραιότητα είναι να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να μπουν ξανά σε ρυθμούς της φυσιολογικής ζωής.
Συγχαρητήρια μηνύματα από όλο τον κόσμο
Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Κατρίν Γιακομπσντότιρ ήταν η πρώτη ηγέτιδα κράτους που χαιρέτισε τα ευχάριστα νέα. Όχι όμως και η τελευταία. Ενόσω το πανηγύρι είχε αρχίσει στην περιοχή πέριξ του σπηλαίου, με τους εθελοντές να κερνούν μήλα τους δημοσιογράφους, συγχαρητήρια μηνύματα έστελναν τόσο η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι όσο και ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ. «Τι όμορφη στιγμή, όλοι ελεύθεροι, καταπληκτική δουλειά», έγραψε στο Twitter και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Κοινός παρονομαστής σε όλα τα μηνύματα, η γενναιότητα και το θάρρος των παιδιών, αλλά και όσων συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης που τράβηξε τα βλέμματα όλου του πλανήτη.
naftemporiki.gr