Αριάδνη, Βίκτωρ, Γαλάτεια, Δαίδαλος, Ευρυδίκη, Ζήνων και Ηλέκτρα παλαιότερα, Σοφία, Τηλέμαχος,Υπατία και Γηρυόνης τώρα.
Αν αναρωτιέστε τι στο καλό συμβαίνει και ονοματοδοτούνται οι καταιγίδες, την απάντηση έχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, που είναι ο «νονός». Ξεκίνησε με δική του πρωτοβουλία τη διαδικασία ονοματοδοσίας των κακοκαιριών εκείνων που αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα μας και μέσα σε δύο χρόνια έχει «βαπτίσει» 20 κακοκαιρίες.
Οι δρ. Κώστας Λαγουβάρδος και Βασιλική Κοτρώνη, διευθυντές ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και συντονιστές της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo.gr του ΕΑΑ, δίνουν… καίριες απαντήσεις στο ΑΠΕ.
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση για το αν θα δοθεί όνομα ή όχι σε μια καταιγίδα παίζουν κριτήρια όπως: α) Η κακοκαιρία να αφορά μεγάλο τμήμα της Επικράτειας ή/και τμήματα της χώρας με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού (πχ.: Αθήνα, Θεσσαλονίκη), β) Οι αναμενόμενες βροχοπτώσεις να ξεπερνούν επίπεδα για τα οποία η εμπειρία έχει δείξει ότι προκαλούν πλημμυρικά επεισόδια, γ) Οι αναμενόμενες χιονοπτώσεις να αφορούν χαμηλά υψόμετρα ή/και κομβικά σημεία των εθνικών οδών, αεροδρόμια, καθώς και να επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία μεγάλων αστικών κέντρων, δ) Η αναμενόμενη ένταση των ανέμων να ξεπερνά τα επίπεδα των 9 Μποφόρ σε μεγάλο μέρος των θαλασσών ή τα 7 Μποφόρ σε μεγάλο τμήμα της ξηράς.
Όπως λένε οι επιστήμονες, τα κριτήρια δεν είναι μόνο αυστηρώς μετεωρολογικά, αλλά λαμβάνουν υπόψη και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τα φαινόμενα στην κοινωνία, αναλόγως της εποχής του χρόνου και τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Η επιλογή των ονομάτων γίνεται «με αλφαβητική σειρά, με εναλλαγή ανδρικών και γυναικείων ονομάτων, κατά προτίμηση ονομάτων από τη μυθολογία και την αρχαία ιστορία».
Στο αν είναι χρήσιμη αυτή η τακτική, οι επιστήμονες απαντούν πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, «το να δίνονται ονόματα σε τροπικούς κυκλώνες ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ταχεία αναγνώριση των συστημάτων αυτών στα προειδοποιητικά μηνύματα, επειδή τα ονόματα εντυπώνονται ευκολότερα στη μνήμη από τους αριθμούς και τους τεχνικούς όρους. Πολλοί συμφωνούν ότι η προσάρτηση ονομάτων στους κυκλώνες διευκολύνει τα ΜΜΕ να τους αναφέρουν, αυξάνει το ενδιαφέρον για τις προειδοποιήσεις και αυξάνει την ετοιμότητα της κοινωνίας».
Οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πιστεύουν ότι η ονοματοδοσία βοηθάει σημαντικά στην προετοιμασία των πολιτών απέναντι σε ένα επερχόμενο καιρικό γεγονός.
«Ταυτόχρονα, μέσω των ιστοσελίδων μας, δίνονται συνεχώς ενημερώσεις για την εξέλιξη των φαινομένων με τη χρήση κειμένων, βίντεο, χαρτών βροχής, χιονιού και ανέμου, με εύληπτο και κατανοητό τρόπο ώστε να μεγιστοποιηθεί η ενημέρωση του πληθυσμού», αναφέρουν.
Στην ερώτηση αν τα ονόματα των μελλοντικών κακοκαιριών θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων, οι επιστήμονες απαντούν πως τα ονόματα θα ανακοινώνονται όταν θα αποφασίζεται ότι μια κακοκαιρία θα ονοματοδοτηθεί ώστε να αποφεύγεται εσφαλμένη χρήση της διαδικασίας.