Τη φλόγα για ζωή, αυτή που την όπλισε με θάρρος και δύναμη ώστε να μπορέσει να αφήσει πίσω την πατρίδα της, το Αφγανιστάν, και να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, φιλοδοξεί να «ανάψει», μέσα από τη δημιουργία της πρώτης της κολεξιόν μόδας, μια νεαρή πρόσφυγας.
«FLAME» (φλόγα) έχει ονομάσει το πρότζεκτ της η Σαφίκα Κίας (Shafiqah Kias) ή Σάφι, όπως τη φωνάζουν οι φίλοι και η οικογένειά της, και μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξηγεί γιατί: «Κατ’ αρχάς μ’ αρέσουν τα χρώματα, η δύναμη της φλόγας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό… Τη “φλόγα” την κουβαλάει ο καθένας από εμάς μέσα του. Είναι αυτή που μας ωθεί να κάνουμε κάτι, το οποίο θέλουμε πολύ».
Θηλυκή (Feminine), γεμάτη αγάπη (Loving), καλλιτεχνική (Artistic), μοντέρνα (Modern) και …σικάτη (Elegant), η «FLAME» της Σάφι Κίας περιλαμβάνει τη δημιουργία 9 σχεδίων, κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη πάρει τη μορφή ρούχου κάνοντας τη δημιουργό τους να χαμογελά πλατιά.
Για να φτάσει, ωστόσο, στο τέλος της διαδρομής και να πάρει «σάρκα και οστά» το όνειρό της, η Σάφι, με την παρότρυνση των φίλων της και ανθρώπων που πιστεύουν στο όραμά της, έχει ξεκινήσει μια καμπάνια crowdfunding, στην οποία έχει δώσει τον τίτλο «My first collection» (σ.σ. η καμπάνια θα διαρκέσει έως τις 7 Δεκεμβρίου). Στόχος είναι να μπορέσει η νέα δημιουργός να προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα υλικά για τα ρούχα της κολεξιόν της και να οργανώσει μια ολοκληρωμένη παρουσίαση (με μοντέλα, μακιγιέρ, φωτογράφο κ.ά).
«Έχω βιώσει πολλές δύσκολες καταστάσεις και τώρα θέλω να τα αφήσω όλα αυτά πίσω μου και να αφοσιωθώ στο να χτίσω το μέλλον μου» λέει η νεαρή πρόσφυγας, που αφιερώνει όλο τον χρόνο της στο να σχεδιάζει βήμα βήμα το πρότζεκτ της, έχοντας στο πλευρό της τόσο την οικογένειά της όσο και ανθρώπους που πιστεύουν στο ταλέντο της.
Από μικρή, η Σάφι, όπως λέει, έμαθε από τη μητέρα της να ράβει και προσπάθησε, με ζήλο κι επιμονή, να εξελίξει το ταλέντο της ενώ ήδη, από τον καιρό που έραβε ρούχα για εύπορες κυρίες του Ιράν, όπου ζούσε ως πρόσφυγας, είχε αναπτύξει τη δική της αισθητική προσέγγιση στα ρούχα και ήθελε να γίνει σχεδιάστρια. «Μια μέρα θα ήθελα να σχεδιάσω ένα brand για τη σύγχρονη γυναίκα του κόσμου», λέει με φωνή γεμάτη αυτοπεποίθηση.
Από τον περασμένο Ιούλιο, η Σάφι και η οικογένειά της μετακόμισαν σ’ ένα διαμέρισμα στην Αθήνα, όπου κατάφερε να εξασφαλίσει τον δικό της χώρο ραψίματος κι έχει καταφέρει ήδη να δώσει «ζωή» σε κάποια από τα σχέδιά της, με μια δανεική ραπτομηχανή, λίγα -για αρχή- υλικά αλλά πολύ πάθος!
Από το Αφγανιστάν, η Σάφι, η μητέρα και τα αδέλφια της πέρασαν στο Ιράν κι από εκεί στην Τουρκία, απ’ όπου κατέληξαν στη Λέσβο και το καμπ της Μόριας, προτού τελικά μετακινηθούν στην Αθήνα. Το ταξίδι ήταν μακρύ και δύσκολο, όπως και η μάχη που δίνει καθημερινά η Σάφι για να μπορέσει να πετύχει την κοινωνική ενσωμάτωση και αποδοχή σε ένα περιβάλλον διαφορετικό απ’ αυτό της πατρίδας της.
«Όταν η οικογένειά μου μετακόμισε στο νέο μας διαμέρισμα ανησυχούσαμε λίγο εάν θα μας αποδεχθούν οι γείτονες και φοβόμασταν λιγάκι καθώς ζούμε διαφορετικά απ’ ό,τι αυτοί. Αλλά τώρα, τέσσερις μήνες μετά, βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Όλοι είναι φιλικοί μαζί μας, όταν για παράδειγμα τους συναντούμε στο ασανσέρ, και μερικές φορές είμαστε και αποδέκτες πολύ ευγενικών χειρονομιών. Κάποιες φορές μας προσφέρουν φαγητό ενώ ένας απ’ αυτούς με προσκάλεσε να πάω να τον δω να παίζει ελληνική μουσική!» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νεαρή πρόσφυγας.
Όσοι συναντούν τη Σάφι, λένε οι φίλοι της, διακρίνουν από την πρώτη στιγμή το πάθος της για δημιουργία και «βλέπουν» σ’ αυτή τη …φλόγα και την αποφασιστικότητα να «χτίσει» μια νέα ζωή στην Ελλάδα.
ΑΠΕ/Σοφία Παπαδοπούλου