Πώς θα σχεδιάσεις το τέλειο road trip

Ξέχνα τα ταξιδιωτικά πακέτα – φτιάξε το ταξίδι που είναι ιδανικό για τις δικές σου προτιμήσεις.

Μπορεί το ταξίδι με αεροπλάνο να μας έχει επιτρέψει να φτάνουμε σε μακρινά μέρη που δεν θα μπορούσαμε να επισκεφθούμε αλλιώς, αλλά τα καλύτερα ταξίδια αναμφίβολα γίνονται στον δρόμο. Ακόμη κι αν μεταφερθούμε αεροπορικώς σε άλλη χώρα, το υπόλοιπο μέρος του ταξιδιού στις περισσότερες περιπτώσεις θα περιλαμβάνει οδική μετακίνηση. Το αυτοκίνητο, ωστόσο, δεν είναι απλά ένας τρόπος για να πάμε από το ένα σημείο στο άλλο – είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και πιο απολαυστικούς τρόπους ταξιδιού. Όσοι έχουν κάνει road trip, δεν το αλλάζουν με τίποτα άλλο.

Ωστόσο, το road trip απαιτεί καλό σχεδιασμό πριν την αναχώρηση, ώστε να μη βρεθείς προ εκπλήξεων και να απολαύσεις κάθε λεπτό του. Άλλωστε, η διαδρομή έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Η σωστή παρέα

Το οδικό ταξίδι είναι συχνά πολύωρο. Αν σκοπεύεις να φύγεις με φίλους, είναι προτιμότερο να μην είναι η πρώτη φορά που θα ταξιδέψετε ή θα κάνετε διακοπές μαζί. Θα πρέπει να γνωρίζεις τις ιδιαιτερότητες και τις προτιμήσεις του καθενός, έτσι ώστε να μην προκύψουν δυσαρέσκειες στη μέση της διαδρομής. Αν ο ένας θέλει να σταματά κάθε δύο ώρες και ο άλλος να φτάσει απευθείας στον προσχεδιασμένο προορισμό για να προλάβει μια ανάβαση στη βουνοκορφή πριν νυχτώσει, είναι πιθανό να δημιουργηθούν εντάσεις.

Σχεδίασε τη διαδρομή σου – και μετά κάνε παρακάμψεις

Το οδικό ταξίδι χρειάζεται σωστό προγραμματισμό στις χιλιομετρικές αποστάσεις. Δεν είναι πάντα εύκολο να βρεις ανοικτό πρατήριο βενζίνης στην περιοχή όπου κινείσαι. Ευτυχώς, οι εφαρμογές πλοήγησης επιτρέπουν να υπολογίσεις τις αποστάσεις ακόμη και προσθέτοντας τις ενδιάμεσες στάσεις και παρακάμψεις, κι έτσι θα γνωρίζεις πότε να κοιτάς για πρατήριο, ανάλογα με την κατανάλωση του αυτοκινήτου σου. Κι επειδή κάθε ταξίδι πρέπει να έχει κι ένα στοιχείο έκπληξης και αυτοσχεδιασμού (ή απλά να πάρεις μια λάθος στροφή), φρόντισε για ανεφοδιασμό καυσίμων πριν φτάσεις τη γραμμή του μετρητή στο κόκκινο.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη χάραξη πορείας είναι οι καιρικές συνθήκες. Μπορεί μια διαδρομή να φαίνεται πιο σύντομη στον χάρτη, αλλά να μετατρέπεται σε πιο επικίνδυνη με βροχή ή χιονόπτωση. Η πρόγνωση του καιρού μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να προγραμματίσεις τις επόμενες μέρες σου: μήπως να αφήσεις εκείνο το σημείο με την πανοραμική θέα για μια μέρα με καλύτερη ορατότητα;

Επισκέψου μερικά websites που θα σε βοηθήσουν να σχεδιάσεις τη διαδρομή και τις στάσεις με βάση αξιοθέατα, σημεία ενδιαφέροντος και εστιατόρια που έχουν πληροφορίες για πολλά μέρη του κόσμου. Εφαρμογές που υπολογίζουν το κόστος της βενζίνης είναι διαθέσιμες στα καταστήματα εφαρμογών τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό.

Πάρε όλα όσα θα χρειαστείς, αλλά διάλεξε προσεκτικά

Αν το αυτοκίνητό σου διαθέτει αρκετό αποθηκευτικό χώρο, μπορείς να έχεις μαζί σου όλα όσα πιστεύεις πως θα χρειαστείς. Αλλά θα πρέπει να εξαντλήσεις κάθε κυβικό εκατοστό; Όχι. Μάλιστα, είναι προτιμότερο να μην φορτώσεις με πολύ βάρος το αυτοκίνητό σου, καθώς αυτό θα έχει κόστος και στην κατανάλωσή του, ενώ θα συμβάλλει και την καταπόνησή του. Για να μην αναφέρουμε τον χώρο που θα μείνει για τα σουβενίρ που θα πάρεις από το ταξίδι…

Χρειάζεται προσεκτική εκτίμηση του εξοπλισμού: οτιδήποτε αφορά σε ασφάλεια και πρώτες βοήθειες δεν θα πρέπει να λείπει από το πορτ μπαγκάζ σου. Ένα φορητό ψυγείο είναι εξαιρετική ιδέα για να έχεις πάντα μαζί υγιεινά σνακ, φρούτα και κρύο νερό. Εκείνη η σεζλόνγκ που ήθελες για να απολαμβάνεις το ηλιοβασίλεμα, ίσως να μπορεί να μείνει στο σπίτι.

Ψυχαγωγικό πρόγραμμα

Η καλή μουσική είναι σαν το soundtrack στις ταινίες: μπορεί να κάνει μια όμορφη στιγμή, μαγική. Εφόσον θα βρίσκεσαι στο δρόμο για ώρες, φρόντισε να έχεις πάρει μαζί σου αρκετά μουσικά κομμάτια για να ντύσεις κάθε ώρα της ημέρας. Αν ταξιδεύεις με παιδιά, θα πρέπει επίσης να έχεις επιλέξει μια γκάμα ταινιών και βίντεο που θα τους κρατήσουν παρέα στις πολύωρες διαδρομές.

Μην ξεχνάμε όμως και τα παιχνίδια που είναι κατάλληλα για το αυτοκίνητο ή το ταξίδι. Θα κρατήσουν την παρέα απασχολημένη κατά τη διάρκεια μιας βαρετής διαδρομής, αλλά χωρίς να αφήσουν τον οδηγό εκτός δράσης. Το παιχνίδι των δέκα ερωτήσεων είναι το πιο κλασικό, ή η αναζήτηση λέξεων από ένα συγκεκριμένο γράμμα. Η «κατάδυση» στα τούνελ είναι επίσης πολύ δημοφιλής στα παιδιά: Κάθε φορά που μπαίνετε σε τούνελ, ο οδηγός μπορεί να προκαλεί τους επιβάτες να κρατήσουν την αναπνοή τους (ο οδηγός εξαιρείται!) – αυτός που θα αντέξει περισσότερο, κερδίζει!

Τσεκάπ αυτοκινήτου και προσεκτική οδήγηση

Είναι τόσο σημαντικό, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο! Ο ενδελεχής έλεγχος του οχήματος πριν το ταξίδι δεν θα πρέπει ποτέ να παραλείπεται. Κι ενώ είναι ένα απαραίτητο βήμα για την ασφάλεια των επιβατών, εξίσου αυτονόητο είναι ότι όσοι καθίσουν πίσω από το τιμόνι, θα πρέπει να τηρούν όλους τους οδικούς κανόνες συμπεριφοράς κατά γράμμα. Καλό και προσεκτικό ταξίδι!

new24/7