Με την επανέκθεση “Κόρινθος, μια ισχυρή πόλη-κράτος”, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου αποτελεί το ένα από τα δύο ελληνικά μουσεία, μαζί με το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα, που προκρίθηκαν ως υποψήφια για το βραβείο “Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2020”!
Την αρχιτεκτονική, μουσειογραφική μελέτη της νέας έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου εκπόνησε ο Θωμάς Τσουκαλάς, αρχιτέκτονας – μουσειολόγος ενώ την μουσειολογική μελέτη συνέταξαν η Αμαλία Τσιτούρη και η Θάλεια Σπυριδάκι, αρχαιολόγοι-μουσειολόγοι, υπό την αρχαιολογική επιμέλεια του Σωκράτη Κουρσούμη, αρχαιολόγου της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Στη νέα έκθεση “Κόρινθος, μια ισχυρή πόλη-κράτος”, ο επισκέπτης, με το βλέμμα του αρχαίου περιηγητή βαδίζει στην ύπαιθρο χώρα της Κορινθίας και ανακαλύπτει το πολιτιστικό, εμπορικό και θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Κορίνθου. Καθοδηγείται από τον χάρτη της ευρύτερης περιοχής και συναντά τα λιμάνια, τα ιερά και τους γύρω οικισμούς της πόλης. Αντικρίζει τους επιβλητικούς Κούρους της Τενέας, μοναδικά ταφικά έργα τέχνης, που ως πρώην αντικείμενα αρχαιοκαπηλίας και κατάσχεσης αποδίδονται πλέον στο κοινό.
Η διαρκής διαδοχή των επιβλητικών γλυπτών, σε πρώτο, δεύτερο και τρίτο πλάνο προκαλεί τον επισκέπτη να τα ακολουθήσει, ενώ το σκηνικό ολοκληρώνεται με την σταδιακή εμφάνιση των τειχών της Κορίνθου. Αποκαλύπτεται μία πόλη γεμάτη ιστορίες, πρόσωπα και μύθους, μνημεία και ανθρώπινα επιτεύγματα που καθόρισαν τον αρχαίο κόσμο και τον μετέπειτα δυτικό πολιτισμό. Ο επισκέπτης κινείται σε ένα εκθεσιακό περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα, ανιχνεύοντας τις ιστορίες των ανθρώπων της αρχαίας πόλης. Ο Πήγασος και η τριήρης, οι αποικία των Συρακουσών και ο ναός του Απόλλωνα αποτελούν αφορμές για αφηγήσεις. Η ιστορία εξελίσσεται στη σκιά του Ακροκορίνθου, πλάι στο ιερό της Αφροδίτης, στους δρόμους της πόλης και στα σπίτια των κατοίκων της, ώσπου ο γενναίος Κορίνθιος πολεμιστής σηματοδοτεί την πολεμική σύρραξη που έφερε το τέλος της αιχμής της αρχαίας πόλης.