Πρώτη η Καστοριά στη Δυτική Μακεδονία σε ξενοδοχειακά καταλύματα

φωτογραφία Ioannis Ioannidis

Ένα πρόγραμμα τουριστικής προβολής που στοχεύει στην ανάδειξη ιδιαίτερων και ξεχωριστών χαρακτηριστικών της περιοχής, ενώ παράλληλα επιθυμεί να προσελκύσει  τουρίστες υψηλού οικονομικού εισοδήματος, παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στην τελευταία συνεδρίαση για το 2019, την περασμένη Δευτέρα.

Οι κύριες αγορές στις οποίες θα γίνει στοχευμένη τουριστική προβολή της Δυτικής Μακεδονίας είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, οι Κάτω Χώρες, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Κύπρος, η Πολωνία, το Ισραήλ και η Ρουμανία, ενώ μεγάλο βάρος θα πέσει και στον εγχώριο τουρισμό.

Μάλιστα στοιχεία που δόθηκαν από τουριστικούς πράκτορες της χώρας, κατέταξαν την Καστοριά σε έναν από τους 10 καλύτερους προορισμούς(εντός χώρας) για το μήνα Οκτώβριο, ενώ βελτίωση καταγράφεται και στη αναγνωρισιμότητα της περιοχής.

Φυσικό περιβάλλον, πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά, αλλά και ο οικολογικός χαρακτήρας της Δυτικής Μακεδονίας, αποτελούν κεντρικούς στόχους της τουριστικής προβολής που θα αναπτυχθεί εντός του 2020, με σειρά εκθέσεων στις οποίες αντιπροσωπείες από την περιοχή θα δώσουν το παρόν, να έχουν ήδη προγραμματιστεί.

Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής αγγίζει τις 349.650 ευρώ και όπως τόνισε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Γιώργος Βαβλιάρας, τα χρήματα αυτά θα χρηματοδοτήσουν «ανάγκες υψηλής αποδοτικότητας».

Στη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η παράταξη της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου έθεσε και το ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων σε τουριστικές περιοχές όπως ο ορεινός όγκος των Γρεβενών και η Νεράιδα, καλώντας την περιφερειακή αρχή να λάβει συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις για το που θα φιλοξενούνται ανάλογες δομές.

Η Δυτική Μακεδονία διαθέτει 122 ξενοδοχειακές μονάδες με δυναμικότητα 5.927 κλινών, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο αναλυτικός πίνακας με τις δυναμικότητα ανά περιοχή, προέρχεται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και αφορά στοιχεία του 2018, ενώ με την εκτίμηση που περιγράφεται στον παρακάτω πίνακα, τον οποίο σας παρουσιάσει ο «Π», οι κλίνες εντός του 2020 αναμένεται να ανέλθουν στις 6.506 για τις ξενοδοχειακές μονάδες.

Ζήσης Πιτσιάβας – e-ptolemeos.gr