Πώς επιλέγουμε τι κρασί θα βάλουμε στη μαγειρική μας

Τι κοινό έχει ο κόκκορας κρασάτος με τα αλμυρά κρακεράκια βρώμης, το κλασικό σνίτσελ, τα σουτζουκάκια με κάστανο και φασκόμηλο και ένα κέικ με πραλίνα φουντουκιoύ; Είναι σίγουρα καλύτερο το ένα από το άλλο και είναι όλα μαγειρεμένα με κρασί!

Σίγουρα όμως θα έχει τύχει και σε εσάς να εκτελείτε κατά βήμα μια συνταγή και όταν έρχεται η ώρα να προσθέσετε κόκκινο κρασί να συνειδητοποιείτε ότι στο ντουλάπι της κουζίνας σας υπάρχει μόνο ένα λευκό.

Πόσο μεγάλο είναι αυτό το λάθος; Κι αν σας έρθει η ιδέα ή η παρόρμηση να προσθέσετε κρασί σε ένα φαγητό, ποια να είναι άραγε τα κριτήρια; Η προσθήκη κρασιού στην αγαπημένη μας συνταγή μπορεί να της χαρίσει υπέροχη γεύση, αλλά η υπερβολική χρήση ή ο λάθος τύπος κρασιού, μπορούν να καταστρέψουν ένα κατά τα άλλα γευστικό δείπνο. Για να μην προκαλέσει σύγχυση το μαγείρεμα με κρασί μάθετε πως να επιλέγετε το σωστό κρασί για την μαγειρική σας!

Το κρασί περιέχει οξέα και τανίνες. Κάθε ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά θα εμφανιστεί στο φαγητό που μαγειρεύουμε. Η οξύτητα είναι επίσης ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τόσο τα κόκκινα όσο και τα λευκά κρασιά. Η οξύτητα μπορεί να βοηθήσει στην εμφάνιση των φυσικών γεύσεων σε ένα ήπιο φαγητό, όπως είναι τα ψάρια (αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ψάρια συχνά σερβίρονται με λίγο λεμόνι). Τις τανίνες από την άλλη τις συναντάμε γενικά σε κόκκινα κρασιά και ταιριάζουν πολύ καλά με έντονα σε γεύση πιάτα και πλούσια σε ένταση, όπως είναι για παράδειγμα μια ωραία μπριζόλα. Οπότε επιλέξτε κρασιά με ψηλή οξύτητα ή κρασιά με πολλές τανίνες, ανάλογα το πιάτο που μαγειρεύετε. Ελαφρύ ή βαρύ.

Κόκκινο ή λευκό κρασί;

Ο κανόνας λέει ότι χρησιμοποιούμε το είδος του κρασιού που θα σερβίρουμε μαζί με το συγκεκριμένο πιάτο. Ακόμα καλύτερα, αν το κρασί με το οποίο θα συνοδεύσετε το φαγητό σας δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό ή σπάνιο, χρησιμοποιήστε αυτό κατά τη μαγειρική.

Σε κάθε περίπτωση όταν χρησιμοποιείτε κόκκινο κρασί, δώστε προσοχή στις τανίνες. Όταν συγκεντρώνονται σε πυκνές σάλτσες, μπορούν να δώσουν μια σκληρή και έντονη γεύση.

Σε γενικές γραμμές όμως τα ανοιχτόχρωμα κρέατα όπως το κοτόπουλο, συνδυάζονται με λευκά κρασιά, ενώ τα σκούρα κρέατα, όπως το βόειο κρέας, συνδυάζονται με κόκκινα κρασιά. Τι γίνεται όμως με το χοιρινό; Μπορεί να ταιριάζει είτε με κόκκινο ή με λευκό. Γενικότερα, τα κόκκινα κρασιά ταιριάζουν καλύτερα με πλούσια τρόφιμα, όπως το βόειο κρέας, το κυνήγι, η πάπια, η χήνα και τα πιάτα ζυμαρικών με έντονες κόκκινες σάλτσες, ενώ τα λευκά κρασιά τείνουν να ταιριάζουν καλύτερα με πιάτα που περιέχουν κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρια, οστρακοειδή.

Ακριβό ή οικονομικό κρασί;

Είναι λογικό να διστάζετε να μαγειρέψετε με το πιο ακριβό κρασί σας, αλλά σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιείτε κακής ποιότητας κρασί στα πιάτα σας. Η γενική αρχή λέει να μαγειρεύετε με ένα κρασί που θα πίνατε.