Τουλάχιστον 2.000 αιτήσεις για λέσχες καπνιστών έχουν κατατεθεί στο Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) από τον Νοέμβριο, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο αντικαπνιστικός νόμος, ενώ σε όλη τη χώρα υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του μήνα θα λειτουργήσουν περίπου 40 με 50 λέσχες, σύμφωνα με το ομώνυμο σωματείο (ΠΑΣΚΕΔΙ).
Συνολικά σε όλη την επικράτεια λειτουργούν σήμερα 120.000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πολλά από τα οποία έχουν πληγεί από το νέο μέτρο της κυβέρνησης και, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά θα επιχειρήσουν να εκδώσουν τη σχετική άδεια. «Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα γεμίσει η χώρα λέσχες καπνιστών. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και προϋποθέσεις, τις οποίες θα πρέπει να πληρούν τα καταστήματα» ξεκαθάρισε, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΚΕΔΙ, Ηλίας Καλιώρας.
Ήδη έχουμε αιτήσεις στο Σωματείο από καταστήματα στην Αθήνα, την Πελοπόννησο, τη Δράμα και την Πτολεμαΐδα. «Τα καταστήματα είδαν ξαφνικά μείωση στο 50% της κατανάλωσης, καθώς οι μη καπνιστές δεν μπορούν κάνουν τον ίδιο τζίρο. Ο πελάτης με το τσιγάρο θα έκανε μεγαλύτερη κατανάλωση» πρόσθεσε ο κ. Καλιώρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει κάποιος άδεια είναι το μαγαζί να διαθέτει σάλα τουλάχιστον 80 τ.μ. προκειμένου να μπορεί να διαμορφωθεί. Σε λέσχες καπνιστών μπορούν να διαμορφωθούν ιδιωτικοί χώροι που ανήκουν στο κατάστημα όπως το υπόγειο, το πατάρι, η πρασιά, τα προκήπια οικοδομών, ο πρώτος ή δεύτερος όροφος, όχι όμως και χώροι που ανήκουν στον δήμο ή έχουν παραχωρηθεί προς χρήση από αυτούς.
«Πρόκειται για αυτόνομους ιδιωτικούς χώρους χωρίς εξάρτηση εργασίας. Δεν θα υπάρχουν εκεί εργαζόμενοι που θα κυκλοφορούν. Οι χώροι που θα δημιουργούνται, αφού πρώτα αδειοδοτηθούν, δεν θα έχουν επαφή με τον χώρο των μη καπνιστών. Θα λειτουργούν όπως τα ντιλίβερι, που παραγγέλνεις πίτσα ή οτιδήποτε άλλο στο σπίτι σου» ανέφερε ο κ. Καλιώρας.
Οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν τις αιτήσεις τους, οι οποίες θα συνοδεύονται με αντίγραφο της άδειας λειτουργίας και της κάτοψης του καταστήματος. Αφού ολοκληρωθεί ο νομικός έλεγχος από τον ΠΑΣΚΕΔΙ, τότε προχωρούν οι διαδικασίες και εντός μίας βδομάδας θα εκδίδεται το καταστατικό έναρξης Λέσχης καπνιστών.
Αμέσως μετά οι ενδιαφερόμενοι έχουν την υποχρέωση να κάνουν τα απαραίτητα χωρίσματα στο κατάστημα και να τοποθετήσουν εξαερισμό. Η μοναδική προϋπόθεση, όπως εξηγεί, για να γίνει κάποιο άτομο μέλος και να του επιτρέπεται η είσοδος είναι να συμπληρώσει μια αίτηση εγγραφής και να την υπογράψει. Στη συνέχεια, του παραχωρείται μια κάρτα μέλους, την οποία πρέπει να επιδεικνύει κάθε φορά για να μπει στον χώρο.
«Δεν πρόκειται να γίνει η Ελλάδα μiα απέραντη λέσχη καπνιστών»
Μία από τις πρώτες λέσχες καπνιστών που λειτουργεί στη χώρα βρίσκεται στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης. Εδώ και επτά μέρες το καφέ-μπαρ «Sobrero» έχει μετατραπεί σε λέσχη καπνιστών.
«Είμαστε 25 χρόνια μαγαζί και ένα από τα πιο παλιά στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Βρεθήκαμε να χάνουμε το 50% του τζίρου μας. Δουλεύαμε με σταθερό πελατολόγιο, το οποίο χάθηκε, και τώρα ελπίζω να το ανακτήσουμε» είπε στο ethnos.gr ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Σάββας Μαυροματίδης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η ανταπόκριση μέχρι στιγμής δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Xρειάζεται το χρόνο του για να «περπατήσει», όπως είπε. Για να πάρει την πολυπόθητη άδεια, ο κ. Μαυροματίδης χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν πέντε μήνες. «Υπάρχουν προϋποθέσεις και δεν πρόκειται να γίνει η Ελλάδα μια απέραντη λέσχη καπνιστών. Από όσους κάνουν αίτηση, μόλις ένα 20% πληροί κατά μέσο όρο τις προϋποθέσεις. Μη νομίζουν ότι όσοι έχουν κάνει αίτηση θα μπορέσουν να πάρουν και άδεια, πρόσθεσε ο ιδιοκτήτης του «Sobrero».
Η μετατροπή, ωστόσο, του καφέ-μπαρ σε Λέσχη Καπνιστών δεν επηρέασε τους μέχρι σήμερα θαμώνες του, καθώς οι αντικαπνιστές συνεχίζουν να αποτελούν το 30% των πελατών του.
Έθνος