Γιατί στην εποχή μας, κάνουν θραύση οι εφαρμογές για γνωριμίες; Οι περισσότεροι Μillennials στον κόσμο, προσπαθούν να κάνουν σχέση μέσα από dating apps, εφαρμογές για ραντεβού.
Αυτό είναι το νέο trend. Για γάμο, για φλερτ, για πολλαπλές σχέσεις, για κοινωνικοποίηση, για ραντεβού, για γνωριμία, για κουβεντούλα, για εκδηλώσεις, υπάρχει και το ανάλογο app. Ξεφυτρώνουν κάθε εβδομάδα, σαν τα μανιτάρια. Οι εφαρμογές αυτές είναι μια μορφή mobile dating ή online dating ειδικά για όσους διαθέτουν smartphone. Όσο περισσότερα smartphones κυκλοφορούν, τόσο περισσότερα app δημιουργούνται για straight ή για gay.
Το πρώτο τέτοιο app, λανσαρίστηκε το 2012. Είναι το περίφημο Tinder (ξέρω ήδη έναν πατέρα και – χωριστά – έναν γιο, που αναζήτησαν την τύχη τους για ραντεβού και σύντομα τη βρήκαν). Συνδέει τους ανθρώπους ανάλογα με τον τόπο που βρίσκονται. Φιλτράρουν τους υποψήφιους με βάση την ηλικία και το φύλο. Ας σου αρέσει ο υποψήφιος, σπρώξε δεξιά, αν δεν σου αρέσει, σπρώξε αριστερά.
Από την ημέρα αυτή και μετά, ξεπετάχτηκαν εκατοντάδες τέτοια app σε όλες τις χώρες. Το Match.com, το OkCupid.com, το CoffemeetsBagel.com, το eHarmony.com, το PlentyofFish.com, το Happy.com. Τόσες εναλλακτικές για να επιλέξεις! Αν είσαι πλούσιος και δεν θέλεις τους πολλούς, υπάρχει για σένα το Luxy που είναι “σαν το Tinder αλλά χωρίς τους φτωχούς!” Ή το The League στην Αγγλία, για όσους διαθέτουν πολύ υψηλό επίπεδο μόρφωσης και θέλουν συντρόφους με καλή πιθανότητα καριέρας. Ή το Inner Circle στην Ολλανδία με γνωριμίες αλλά και events για να περνάς τέλεια σε αγώνες πόλο, σε καμπαρέ, σε εγκαίνια γκαλερί.
Υπάρχουν πλατφόρμες για Χριστιανούς, για απόφοιτους πανεπιστημίων Ivy League, για υποστηρικτές του Trump, για straight, για gay, για μουσικά κοινά γούστα… Για ό,τι σκεφτείς που ενώνει τους ανθρώπους.
Ήδη, από το 2016, σε έρευνα στην Αμερική, το 59% των ερωτώμενων απάντησε πως το να ψάχνεις online για να βρεις συντρόφους είτε για παρέα, είτε ερωτικούς είναι αποδεκτό και τους βρίσκει σύμφωνους.
Ποιος έχει χρήματα να βγαίνει κάθε βράδυ; Δεν είναι πιο βολικό να ψάχνεις σύντροφο όποτε σε βολεύει, ακόμα και με τις πυτζάμες σου; Οι χρήστες διατηρούν τον έλεγχο τού να δεχτούν ή να απορρίψουν πάρα πολλούς πιθανούς συντρόφους. Εύκολα μειώνεις τους υποψήφιους. Ο αλγόριθμος σού βρίσκει με ποιους ταιριάζεις και εσύ αποφασίζεις. Έτσι, γλυτώνεις χρόνο, χρήμα και το ρίσκο που θα έχεις με τον παραδοσιακό τρόπο ραντεβού. Επίσης δεν σε απορρίπτουν “στα μούτρα σου”, όπως στα αληθινά ραντεβού. Και αν σε απορρίψουν, υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι στους οποίους ο αλγόριθμος θα δώσει τα στοιχεία σου και θα σε θέλουν.
Βέβαια, τα μειονεκτήματα αυτών των app είναι ότι, ο αλγόριθμος του υπολογιστή μπορεί να κάνει κάποια λάθη όταν σου προτείνει υποψήφιο. Ή ότι τα πολύ προσωπικά σου δεδομένα είναι εκτεθειμένα σε ανθρώπους που δημιουργούν fake profiles. Ή ότι από τις πολλές εναλλακτικές που σου προτείνει το κάθε σάιτ, μπερδεύεσαι.
Τέλος, το σημαντικότερο: χωρίς προσωπική επαφή, δεν υπάρχει σωματική έλξη. Είναι δυνατόν από μια φωτογραφία – έστω περισσότερες – στον υπολογιστή σου, να νιώσεις τη χημεία με τον άλλον;
Εντάξει, αυτές οι αμφιβολίες δεν αρκούν να λειτουργήσουν σαν κυματοθραύστης σε ένα τσουνάμι εκατομμυρίων ανθρώπων (ειδικά των Millennials) που, για λόγους ευκολίας μέσω της τεχνολογίας, αναζητούν σύντροφο μέσω αλγόριθμου.
Άρα, μια χαρά τα έκαναν οι προγιαγιάδες μας με τα προξενιά! Τον έβλεπες; Σου άρεσε; Η προξενήτρα σού έδινε τις υπόλοιπες πληροφορίες. Σήμερα, σου τις δίνει ο αλγόριθμος.
Κατερίνα Τσεμπερλίδου – Συγγραφέας και αρθρογράφος