Επετειακό κέρμα των 2 ευρώ αφιερωμένο στη Μάχη των Θερμοπυλών

Συλλεκτικά νομίσματα για τα 2.500 χρόνια από την μάχη των Θερμοπυλών θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο “World Money Fair 2020”, στο Βερολίνο.

Συγκεκριμένα, η επέτειος των 2.500 χρόνων από την μάχη των Θερμοπυλών τιμάται με ένα αργυρό συλλεκτικό νόμισμα ονομαστικής αξίας δέκα ευρώ και ένα αναμνηστικό κέρμα κυκλοφορίας των δύο ευρώ.

Στο αργυρό συλλεκτικό νόμισμα στην πρόσθια όψη αποτυπώνεται οπλίτης με ασπίδα και στο φόντο παρατεταμένα δόρατα. Επάνω στην αψίδα αναγράφονται οι λέξεις “Θερμοπύλες – 480 πx” το ανθέμιο (σήμα ΙΕΤΑ), το έτος κοπής και η λέξη “Λεωνίδας”. Στην οπίσθια όψη του νομίσματος αποτυπώνονται περιμετρικά έλληνες πολεμιστές αντιμέτωποι με πέρσες. Στο κέντρο απεικονίζονται οι λέξεις “2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών”, το εθνόσημο με τις λέξεις “Ελληνική Δημοκρατία” και κάτω η ονομαστική αξία. Το νόμισμα πλαισιώνεται από αρχαιοελληνικό μαίανδρο.

Στο νόμισμα των δύο ευρώ στην εθνική όψη απεικονίζεται αρχαίο ελληνικό κράνος. Περιμετρικά αναγράφονται οι λέξεις “2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών” και οι λέξεις “Ελληνική Δημοκρατία”. Το θέμα περιβάλλεται από διακοσμητικό μοτίβο. Στα αριστερά του κράνους αποτυπώνονται το ανθέμιο (σήμα του ΙΕΤΑ) και το έτος κοπής.

Σύντομα θα γίνει και η επίσημη παρουσίασή τους στη Σπάρτη.