Κοροναϊός: Αυτό θα είναι το νέο όνομα του ιού

Η ονομασία «Covid-19» δόθηκε στον νέο κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Τώρα έχουμε ένα όνομα για την ασθένεια και είναι το Covid-19», δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Όπως εξήγησε, το «co» αντανακλά στο «corona» (κορώνα), το «vi» στο «virus» (ιός) και το «d» στο «disease» (ασθένεια).

Ο Τέντρος προειδοποίησε ότι το πρώτο εμβόλιο για την καταπολέμηση του Covid-19 ενδέχεται να είναι έτοιμο σε 18 μήνες.

«Για αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα σήμερα, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα όπλα για να αντιμετωπίσουμε τον ιό», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση σε όλον τον κόσμο να ενώσει τις προσπάθειές του ώστε να αποφευχθούν «και άλλα κρούσματα και πολύ υψηλότερο κόστος». Εκτίμησε ωστόσο ότι «υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα να σταματήσουμε» την εξάπλωση του νέου ιού.

«Ζητούμε από τις χώρες να είναι όσο πιο επιθετικές γίνεται, ακολουθούμε μια στρατηγική περιορισμού», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο ίδιος τόνισε ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού αποτελεί «πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο», κάνοντας παράλληλα έκκληση στις χώρες να μοιράζονται τα δείγματα του ιού που διαθέτουν και να επιταχύνουν τις έρευνές τους για φάρμακα ή εμβόλια.

«Με το 99% των κρουσμάτων στην Κίνα, αυτή (η επιδημία) παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη χώρα αυτή, όμως αποτελεί και πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ  στην εναρκτήρια ομιλία του σε συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ερευνητές και εθνικοί οργανισμοί, κάποιοι από τους οποίους μέσω βιντεοσύνδεσης από την ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν.

Στόχος του διήμερου συνεδρίου είναι να επιταχυνθεί η έρευνα για την παραγωγή εμβολίων, φαρμάκων και διαγνωστικών μεθόδων για τον εντοπισμό του νέου κοροναϊού, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον τρόπο μετάδοσής του.

Πολλά ερωτήματα παραμένουν για την προέλευση του ιού, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αγορά της πόλης Γουχάν στην Κίνα που πουλούσε άγρια ζώα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Ελπίζουμε ότι ένα από τα αποτελέσματα του συνεδρίου αυτού θα είναι ένας οδικός χάρτης για την έρευνα, με τον οποίο θα συμμορφωθούν οι επιστήμονες και οι δωρητές», επεσήμανε ο Τέντρος.

«Το βασικότερο είναι αλληλεγγύηαλληλεγγύηαλληλεγγύη. Αυτό ισχύει κυρίως στο μοίρασμα δειγμάτων και ακολουθιών», υπογράμμισε.

«Για να νικήσουμε αυτή την επιδημία χρειάζεται να μοιραζόμαστε με τρόπο ανοικτό και δίκαιο (τις πληροφορίες», πρόσθεσε».

Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 1.000

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία της νέας ιογενούς πνευμονίας της Κίνας ξεπέρασε τους 1.000, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι επιπτώσεις της επιδημίας επί της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο είναι μεγαλύτερες από τις αρχικές προβλέψεις.

Οι εταιρείες καταβάλλουν προσπάθειες να επαναλειτουργήσουν έπειτα από τη παράταση των διακοπών του νέου κινεζικού έτους, ενώ εκατοντάδες κινεζικές επιχειρήσεις θα χρειασθούν δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επιβιώσουν. Παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου Σι Τζινπίνγκ ότι θα αποφευχθούν οι ευρείας κλίμακας απολύσεις, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν σε διαθεσιμότητα ή να απολύουν προσωπικό.

«Η έκρηξη της επιδημίας έχει αλλάξει πλήρως τις δυναμικές της κινεζικής οικονομίας», δηλώνουν αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμα προς τους πελάτες υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της δεύτερης οικονομίας του πλανήτη για τον τρίμηνο αυτό.

108 θάνατοι σε μία ημέρα

Σήμερα ανακοινώθηκαν επισήμως 108 θάνατοι από τον ιό 2019-nCoV μόνο τη Δευτέρα, νούμερο που αποτελεί ρεκόρ ημέρας, ανεβάζοντας στους 1.016 τους ανθρώπους που έχουν πεθάνει από τον ιό στην Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας. Όλοι, εκτός από πέντε θάνατοι, επικεντρώνονται στην επαρχία Χουμπέι.

Χθες καταγράφηκαν 2.478 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα, σε σύγκριση με τα 3.062 κρούσματα της Κυριακής, ανεβάζοντας σε 42.638 τα καταγεγραμμένα κρούσματα της επιδημίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η εξάπλωση των κρουσμάτων εκτός της Κίνας «μπορεί να είναι η σπίθα που θα γίνει φωτιά».

Μόνο 319 κρούσματα της νόσου έχουν επιβεβαιωθεί σε 24 άλλες χώρες εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τις κινεζικές υγειονομικές αρχές, και 2 θάνατοι, ένας στον Χονγκ Κονγκ και ένας στις Φιλιππίνες

Ενδέχεται να εξαπλωθεί στο 60% του παγκόσμιου πληθυσμού

Ο κοροναϊός ενδέχεται να εξαπλωθεί στα δύο τρία του παγκόσμιου πληθυσμού εάν δεν τεθεί σύντομα υπό έλεγχο, όπως δήλωσε ο Γκάμπριελ Λουάνγκ, επιφανής επιδημιολόγος του Χονγκ Κονγκ.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μετά τη δήλωση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ), που είπε πως τα πρόσφατα κρούσματα σε ανθρώπους που δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ την Κίνα είναι απλώς «η κορυφή του παγόβουνου».

Ο καθηγητής Γκάμπριελ Λουάνγκ του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ ότι αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι «να κατανοήσουμε το μέγεθος και το σχήμα του παγόβουνου».

Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν πως κάθε ένας από τους ασθενείς θα κολλήσει στη συνέχεια 2,5 ανθρώπους. Αυτό δίνει μια «συχνότητα επίθεσης 60-80%».

«Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πολύ μεγάλος αριθμός» είπε ο Λουάνγκ, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian».

Ακόμη και αν το γενικό ποσοστό θνησιμότητας είναι 1% -το οποίο θεωρεί πιθανό ο Λουάνγκ εάν ληφθούν υπόψη και οι πιο ελαφρές περιπτώσεις- ο απολογισμός θα είναι δραματικός.

Σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, ο ειδικός ταξιδεύει τώρα προς μια συνάντηση ειδικών του ΠΟΫ στη Γενεύη.

Εκεί σκοπεύει να θέσει δύο βασικά ζητήματα στους συναδέλφους του:

  • Πρώτον η κλίμακα της αυξανόμενης παγκόσμιας επιδημίας
  • Δεύτερον να εξεταστεί εάν τα δραστικά μέτρα που πήρε η Κίνα έχουν αποδώσει καρπούς.

Μάλιστα, σε περίπτωση που τα κινεζικά μέτρα ασφαλείας έφεραν αποτελέσματα, τότε θα πρέπει και άλλες χώρες να σκεφτούν να τα υιοθετήσουν.

cnn