Η σωστή διατροφή είναι σαν τα οικονομικά, αν δεν τα προβλέψεις τα έξοδά σου θα φαλιρίσεις. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τη διατροφή σου, αν δεν προβλέψεις τα γεύματα της επόμενης μέρας τότε είτε θα πεινάσεις και στη συνέχεια θα χρειαστείς μεγάλες ποσότητες τροφής για να καλύψεις την υπογλυκαιμία που θα έχει προηγηθεί, είτε θα είσαι έρμαιο οποιοσδήποτε τροφής βρεθεί στο δρόμο σου.
Αν τυγχάνει να είσαι εκπαιδευμένος στο πώς να ξεχωρίζεις τις καλύτερες επιλογές, τότε το μοναδικό θέμα που θα έχεις να αντιμετωπίσεις θα είναι να έχεις πάντα ένα γεμάτο πορτοφόλι ώστε να μπορείς να ξοδεύεις προκειμένου να επιλέξεις την καλύτερη τροφή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πάντα υπάρχουν εξαιρετικές και ιδιαίτερα θρεπτικές επιλογές κυρίως όταν ζεις στο κέντρο των πόλεων, με τη μόνη διαφορά ότι οι άνθρωποι οποίοι πωλούν αυτές τις συγκεκριμένες τροφές, από ευαισθησία κυρίως, συνήθως επιλέγουν τα καλύτερα υλικά προκειμένου να προετοιμάσουν τα γεύματα που έχουν να προσφέρουν, με αποτέλεσμα να μετακυλά στον αγοραστή σε μεγαλύτερο κόστος η πώληση των συγκεκριμένων προϊόντων.
Σαφώς και κάθε φορά που επενδύεις στην υγεία σου, είναι βέβαιο ότι στο άμεσο ή στο μακρύτερο μέλλον, θα εισπράξεις με μακροβιότητα και άριστη υγεία αυτά που επενδύσεις στο παρελθόν, την ώρα που άλλοι άνθρωποι θα υποχρεώνονται να ξοδεύουν είτε από το υστέρημά τους είτε από τις αποταμιεύσεις τους, λιγότερα η περισσότερα χρήματα προκειμένου να θεραπεύσουν τυχόν ασθένειες που θα τους έχουν βρει.
Από την άλλη, η οργάνωση των γευμάτων, κυρίως από την προηγούμενη ημέρα θα σε βρει πάντα έτοιμο να καταναλώσεις αυτό που πρέπει, τη στιγμή που πρέπει και με την ποιότητα που εσύ επέλεξες να προσφέρεις στον εαυτό σου. Είναι διαπιστωμένο ότι οι άνθρωποι που οργανώνουν την διατροφή της επόμενης μέρας, στατιστικά έχουν χαμηλότερο βάρος και γενικότερα καλύτερη υγεία από όλους που σχετίζονται με το στενό τους περιβάλλον.
Η οργάνωση της διατροφής απαιτεί περίπου την τακτική που οφείλει να εφαρμόζει ένας έξυπνος σκακιστής. Για να κερδίσεις μία παρτίδα σκάκι θα πρέπει να έχεις προβλέψει τουλάχιστον τις επόμενες τρεις κινήσεις. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με την οργάνωση της διατροφής σου. Αν λάβουμε υπόψη ότι το ιδανικό μεσοδιάστημα για να τρως τα γεύματα σου είναι περίπου κάθε τρεις με τέσσερις ώρες, αυτό που θα πρέπει να προβλέψεις είναι, που θα είσαι την επόμενη ημέρα και ξεκινώντας από την ώρα που τρως το πρωινό σου, να σκεφτείς πού, πώς και τί θα μπορείς να καταναλώσεις τις αμέσως επόμενες τρεις, έξι και εννέα ώρες.
Το μεγαλύτερο διατροφικό ζήτημα έγκειται κυρίως σε εκείνες τις ομάδες ανθρώπων όπου το μεσοδιάστημα της εργασίας τους, τους βρίσκει στον επαγγελματικό τους χώρο. Οι συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων συνήθως καταναλώνουν το βασικό τους γεύμα στην καλύτερη περίπτωση σε ένα χώρο ο οποίος βρίσκεται λίγο απομακρυσμένος από τον ουσιαστικό ατομικό χώρο εργασίας, προσφέροντας μια μικρή ανάπαυλα στον εαυτό τους, προκειμένου να γευματίσουν σωστά και υπό συνθήκες ηρεμίας.
Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι αυτό το γεύμα επιλέχθηκε και προετοιμάστηκε την προηγούμενη μέρα από το σπίτι και μεταφέρθηκε με τάπερ στη δουλειά, πρακτικά τίθεται θέμα για τα υπόλοιπα δύο με τρία γεύματα συμπεριλαμβανομένου και του πρωινού. Αν κάποιος λαμβάνει και το πρωινό γεύμα στη δουλειά τότε θα πρέπει να ενταχθεί και αυτό στα γεύματα που προετοιμάστηκαν για την επόμενη μέρα. Αυτό που πρακτικά μας απομένει είναι το βραδινό γεύμα το οποίο συνήθως καταναλώνεται στο σπίτι, αν κάποιος δεν επιλέξει να γευματίσει με φίλους έξω.
Τα υπόλοιπα δύο γεύματα που απομένουν και συνήθως λαμβάνουν τον χαρακτηρισμό ως πρόγευμα και απογευματινό, θα μπορούσε να είναι σίγουρα ένα μικρό φρούτο με ένα snack, το οποίο θα μπορούσε να είναι μία μικρή μερίδα ξηρούς καρπούς ή γιατί όχι μία μπάρα με superfoods προσφέροντας το μέγιστο των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται κάποιος προκειμένου να συνεχίσει να εργάζεται, ενώ ταυτόχρονα να λάβει ένα μικρό γεύμα με πάρα πολλά θρεπτικά στατικά και χαμηλό σε θερμίδες.
Η προσωπική μου εμπειρία έχει δείξει ότι όσο περισσότερα γεύματα σε τάπερ ή σε προσεκτικά συσκευασμένες τροφές, μεταφέρει ένας άνθρωπος στη δουλειά του τόσο χαμηλότερο βάρος έχει και σαφώς πολύ καλύτερους βιοχημικούς και αιματολογικούς δείκτες από τους περισσότερους.
Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος