Η ολλανδική κυβέρνηση άσκησε έφεση μετά την ετυμηγορία εις βάρος της στην υπόθεση της αγωγής για την ανεπαρκή κλιματική πολιτική της χώρας.
Το 2015, η ΜΚΟ Urgenda και σχεδόν 900 πολίτες μήνυσαν με επιτυχία την κυβέρνηση στο περιφερειακό δικαστήριο της Χάγης για το γεγονός ότι ο εθνικός στόχος εκπομπών για το 2020 δεν ήταν όσο φιλόδοξος απαιτεί η κατάσταση της ρύπανσης και η απειλή της κλιματικής αλλαγής. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι τα κυβερνητικά σχέδια για τη μείωση των εκπομπών κατά 17% από τα επίπεδα του 1990 ήταν ανεπαρκή, και δήλωσαν ότι ο στόχος πρέπει να είναι τουλάχιστον 25%, ώστε να εναρμονιστεί με τις διεθνείς δεσμεύσεις.
Από τότε, οι Ολλανδοί εξέλεξαν μια νέα κυβέρνηση, η οποία υποσχέθηκε να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα μέχρι το 2030 και να ασκήσει πιέσεις για πιο φιλόδοξους στόχους σε επίπεδο ΕΕ. Την ίδια στιγμή όμως, η εκτελεστική εξουσία αμφισβητεί τις αρμοδιότητες του δικαστικού σώματος να παρεμβαίνει σε αποφάσεις πολιτικής.
«Η διαδικασία αυτή δεν αφορά τις κυβερνητικές φιλοδοξίες για το θέμα», δήλωσε η Αν φαν Πίνξτερεν, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών και Κλιματολογίας, σημειώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή είχε υψηλή προτεραιότητα στη συμφωνία σχηματισμού του κυβερνητικού συνασπισμού.
«Η ετυμηγορία του περιφερειακού δικαστηρίου έχει θέσει ένα σημαντικό νομικό προηγούμενο. Η έφεση θα καθορίσει με ποιον τρόπο οι δικαστές μπορούν να ελέγξουν τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Παρά τις πολιτικές αλλαγές, οι εκπομπές έχουν μειωθεί μόνο κατά 13% από τα επίπεδα του 1990. Η υπόθεση Urgenda, η οποία κατατέθηκε το 2013, αποτελεί μέρος ενός κύματος κλιματικών αγωγών, με παρόμοιες υποθέσεις κατά των κυβερνήσεων του Βελγίου, της Κολομβίας, της Ιρλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ.
naftemporiki.gr