Επέστρεψαν από το Μιλάνο 100 Έλληνες γουναράδες – Δεν λήφθηκε κανένα μέτρο για τον Κοροναϊό

Ο συναγερμός βρήκε τους γουνοποιούς να παρουσιάζουν τις κολεξιόν τους στη διεθνή έκθεση γούνας του Μιλάνο. «Δεν λήφθηκε κανένα μέτρο», λέει στο ethnos ο πρόεδρος των γουνοποιών της Καστοριάς

Περίπου 100 γουναράδες από την Καστοριά και τη Σιάτιστα βρέθηκαν το περασμένο τετραήμερο στο Μιλάνο, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης γούνας Mifur 2020, μια από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο, που πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη ως την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας.

Οι 31 Έλληνες εκθέτες και τα μέλη των συνοδειών τους πληροφορήθηκαν το Σάββατο για τον συναγερμό που έχει σημάνει στο Μιλάνο και άλλες πόλεις της Βόρειας Ιταλίας, με αφορμή τα θανατηφόρα κρούσματα κοροναϊού. Δεν αντιλήφθηκαν, ωστόσο, καμία κινητοποίηση και κανένα προληπτικό μέτρο να λαμβάνεται στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο που φιλοξένησε την έκθεση, σε αντίθεση με άλλα σημεία συνάθροισης κοινού, όπως τα γήπεδα.

«Πιο πολύ ανησύχησαν οι δικοί μας άνθρωποι στην Ελλάδα που το άκουσαν στις ειδήσεις και μας τηλεφωνούσαν για να μάθουν τι γίνεται, παρά εμείς. Δεν αισθανθήκαμε καθόλου πως κάτι έκτακτο συνέβαινε», είπε στο ethnos ο Απόστολος Τσούκας, πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Προφήτης Ηλίας». Ο ίδιος, όπως και η πλειονότητα των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έκθεση έχουν ήδη φύγει από το Μιλάνο. «Δεν είδαμε ούτε κόσμο με μάσκες στο δρόμο, στα μέσα μεταφοράς και στο αεροδρόμιο, με εξαίρεση έναν μικρό αριθμό Ασιατών. Σαν να μην συνέβαινε τίποτα. Αλλά και στο Μόναχο, όπου έφτασα πριν από λίγο (σ.σ.: πρωί της Δευτέρας) δεν υπήρξε κανένας έλεγχος και κανένα μέτρο για τους επιβάτες του αεροπλάνου που έφτανε από το Μιλάνο».

Ο κλάδος της γουνοποιίας είναι από τους πρώτους που επλήγησαν από την επιδημία του κοροναϊού, προκαλώντας κλυδωνισμούς στις πόλεις της Καστοριάς και της Σιάτιστας Κοζάνης, όπου δραστηριοποιούνται περισσότερες από χίλιες γουνοποιητικές επιχειρήσεις και εκατό μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων.

Η Κίνα, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, ελέγχει ως και το 90% της αγοράς γούνας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η απουσία των Κινέζων έχει ως συνέπεια τη ματαίωση και αναβολή των μεγάλων διεθνών δημοπρασιών γουνοδερμάτων, αλλά και την κάθετη πτώση της ζήτησης στις διεθνείς εκθέσεις γούνας, όπως αυτή του Μιλάνου.

«Χωρίς τους Κινέζους η πελατεία είναι περιορισμένη. Η έκθεση του Μιλάνου ίσως έπρεπε να αναβληθεί», υποστήριξε ο κ.Τσούκας, ο οποίος είδε κυρίως σε Ρώσους και Ουκρανούς εμπόρους να επισκέπτονται τα περίπτερα της ελληνικής συμμετοχής.

Τα επόμενα μεγάλα γεγονότα για τον κλάδο είναι προγραμματισμένα για την άνοιξη: Η διεθνής δημοπρασία γουνοδερμάτων της Φινλανδίας, που θα γινόταν στις 10 Μαρτίου, αναβλήθηκε για την 1η Απριλίου, ενώ από τις 7 ως τις 10 Μαϊου στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος στον κλάδο θα βρεθεί η πόλη της Καστοριάς, που θα φιλοξενήσει την 45η Διεθνή Έκθεση Γούνας.

Έθνος

Διαβάστε ακόμα:

Κορωναϊός: Μαθητές του ΓΕΛ Άργους Ορεστικού μεταξύ των 10 σχολείων που βρίσκονται στην Ιταλία