Καρναβάλι τον Ιούνιο ανακοίνωσε ο δήμαρχος Πατραίων – Μέτρα στήριξης για τις πόλεις που ματαιώθηκε το καρναβάλι ανακοίνωσε η κυβέρνηση – «Καταλαβαίνετε τι σημαίνει η ακύρωση των εκδηλώσεων κόστος εκατομμυρίων» λέει στο protothema.gr o δήμαρχος Ρεθύμνου
Έντονες είναι οι αντιδράσεις των Δημάρχων, των Εμπορικών Συλλόγων και τον ξενοδόχων από τη δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια για τη ματαίωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων μετά και τα τρία κρούσματα του κορωνοιού στη Έλλάδα.
Μάλιστα εντός της ημέρας αναμένεται κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων για την ματαίωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη χώρα.
Οι τοπικές κοινωνίες ήδη αντιδρούν με τη παραπάνω απόφαση καθώς το οικονομικό πλήγμα θα είναι ανυπολόγιστο.
Ήδη η πρώτη αντίδραση ήρθε από το Ρέθυμνο. Δεν βλέπω τον λόγο να ακυρωθούν στην πόλη μας οι καρναβαλικές εκδηλώσεις. Μη δημιουργούμε πανικό. Εμείς εδώ δεν έχουμε υπόνοια κρούσματος. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει η ακύρωση των εκδηλώσεων για την πόλη μας, για όλους τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει, κόστος εκατομμυρίων. Δεν έχω μέχρι στιγμής επίσημη ενημέρωση, η εισήγησή μας ήταν να μην ακυρωθούν. Ωστόσο δεν θα πάρω και την ευθύνη να πάω αντίθετα στις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης. Τι θα κάνουν θα τα κλείσουν όλα; Σινεμά, θέατρα; Να μην δημιουργούμε πανικό στον κόσμο, είπε στο protothema.gr o Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης.
Το δημοφιλέστερο καρναβάλι της χώρας αυτό στην Πάτρα, βρίσκεται στον αέρα, ενώ σύμφωνα με ανθρώπους του Κοινωφελούς Οργανισμού που το διοργανώνει, η ματαίωσή του σημαίνει «καταστροφή» για την πόλη της Πάτρας. H πρόεδρος του Οργανισμού κυρία Κουρή είπε στο protothema.gr ότι: «Περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο. Θα βγει ανακοίνωση από το Δήμο Πατρέων σχετικά», ενώ για τις οικονομικές επιπτώσεις επισήμανε «αυτό να το σκεφτεί ο υπουργός και ο πρωθυπουργός».
Μία ώρα μετά τη δήλωση του υπουργού Υγείας ήδη ξεκίνησαν και οι πρώτες ακυρώσεις στην Πάτρα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας κ. Διαμαντόπουλος ανέφερε σε τοπικά Μέσα πως τα Καρναβάλια τα διοργανώνουν οι Δήμοι και όχι ο Υπουργός και τηρεί στάση αναμονής για το τι θα πράξει τελικά ο Δήμος Πατρέων.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με το «the best» ξενοδόχος της Πάτρας επισημαίνει πως αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς υπάρχουν κάποιες, λίγες, ακυρώσεις.
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η Συνέντευξη Τύπου της δημοτικής αρχής της Πάτρας όπου αποφασίστηκε έπειτα από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να τους ζητήσουν έκτακτη επιχορήγηση λόγω της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που θα υποστεί η πόλη από την ακύρωση του καρναβαλιού. .
«Η απόφαση δημιουργεί πικρία αλλά καλούμαστε να υλοποιήσουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση», είπε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και πρόσθεσε πως επειδή ανατράπηκε ο σχεδιασμός της πόλης ζητάει αποζημίωση από την κυβέρνηση για καρναβαλιστές και καταστηματάρχες. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο δήμος θα οργανώσει καρναβάλι τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης της Αχαϊας, πάντως, πολλά καρναβαλικά πληρώματα δηλώνουν αποφασισμένα να παρελάσουν κανονικά την Κυριακή.
Μέτρα στήριξης για τις πόλεις που ματαιώθηκε το Καρναβάλι
Σε συνέχεια των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για την αναστολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων, από το Υπουργείο Οικονομικών έγινε γνωστό ότι επεξεργάζεται μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, στη βάση πραγματικών απωλειών που θα προκύψουν.
Ερωτηθείς για τα πληρώματα που λένε ότι θα παρελάσουν, ο Δήμαρχος Πατρέων είπε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του. Επεσήμανε ακόμη πως «εμείς δεν θα κάνουμε εκδηλώσεις, εάν θέλουν τα μαγαζιά είναι ευθύνη των διοργανωτών και αυτών που θα πάνε» και πρόσθεσε: «Θα θέλαμε τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, για τον κόπο των εργαζομένων στο Δήμο και των πληρωμάτων». Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Δεν θα ήθελα το παιδί μου να πάθει κάτι επειδή πήγε σε ένα χορό. Θα κάνουμε καλοκαιρινό Καρναβάλι»
Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Τσελέπης, ο οποίος έκανε λόγο για «βόμβα» στην οικονομία τόσο της Ξάνθης όσο της Καβάλας και της Χρυσούπολης.
Νωρίτερα και για προληπτικούς λόγους, έπειτα από τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα στον νέο κορωνοϊό, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υγείας ακύρωσε όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. «Αποφασίζουμε τη ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
Αντιδράσεις αλλά και έντονος προβληματισμός επικρατεί και στην Ξάνθη για την απόφαση ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων, γεγονός, όπως σημειώνουν οι τοπικοί φορείς, θα επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στην οικονομία όχι μόνο της πόλης αλλά και της Θράκης ευρύτερα. Ο αντιδήρχος Ξάνθης Μανώλης Φανουράκης, μιλώντας στο “protothema.gr”, αναφέρει ότι “καμία εκδήλωση και καμία δράση δεν είναι πάνω από μία ανθρώπινη ζωή. Αν είναι να σωθεί έστω και μία ανθρώπινη ζωή ίσως είναι καλό να ακυρωθούν πάρα πολλά πράγματα. Είναι όμως οξύμωρο όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός με μία δήλωση του ο υπουργός Υγείας ακυρώνει όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμία ενημέρωση προς τους δημάρχους”. Οπως σημειώνει ο ίδιος, “ταυτόχρονα τις ίδιες μέρες με το καρναβάλι διεξάγονται αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Θεωρώ επιπόλαιη τη δήλωση του υπουργού Υγείας. Ο δήμαρχος Ξάνθης σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους δημάρχους των καρναβαλικών πόλεων είναι σε κοινή γραμμή για να αντιμετωπίσουν τα καινούργια δεδομένα. Για την τοπική κοινωνία είναι ένα μεγάλο πλήγμα όμως σας ξαναλέω ότι καμία εκδήλωση δεν είναι πάνω από μία ανθρώπινη ζωή. Περιμένουμε διευκρινήσεις. Ακυρώνονται μόνο οι παρελάσεις; Οι συναυλίες και οι θεατρικές παραστάσεις θα γίνουν; Η Ξάνθη είναι μία περιοχή που αυτή τη στιγμή δεν έχει κρούσμα”.
Για καταστροφή κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Αγκόρτσας: “Η ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σημαίνει καταστροφή για την Ξάνθη. Το ξενοδοχείο είναι μία επιχείρηση γύρω από την οποία ζουν πάρα πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες. Οι προμήθειες σε τρόφιμα θα πεταχτούν από όλες τις επιχειρήσεις εστίασης. Οι επενδύσεις που έγιναν περιμένοντας αυτό το τριήμερο θα χαθούν. Τα χρήματα αυτά θα λείψουν από όλη τη Θράκη. Αύριο το πρωί είναι η τελευταία ημερομηνία για να πληρωθούν τέλη, δόσεις σε τράπεζες. Ποιος θα καταλάβει όλους αυτούς τους επαγγελματίες που δεν θα έχουν εισπράξει χρήματα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους; Οπως λέει ο κ. Αγκόρτσας, “ο κόσμος είναι φοβερά ανήσυχος, τα τηλέφωνα πέφτουν βροχή για ακυρώσεις. Καταλαβαίνουν οι άνθρωποι ότι είναι δύσκολο να επιστραφούν χρήματα γιατί η ακύρωση δεν οφείλεται σε ευθύνη του ξενοδοχείου και θέλουν να δουν τι θα κάνουν. Η πρότασή μας ως ένωση ξενοδόχων θράκης είναι να κατανοήσουμε το πρόβλημα, να κρατήσουμε χαμηλούς τους τόνους και να μεταφέρουμε τις προκαταβολές εντός 6 μηνών σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν οι επισκέπτες που έχουν κάνει κρατήσεις”.
Στις οικονομικές επιπτώσεις αναφέρεται και ο πρώην πρόεδρος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Ξάνθης Ανδρέας Ιντζές.
“Μιλάμε για πραγματική καταστροφή. Η Ξάνθη ετοιμαζόταν για αυτές τις εκδηλώσεις όλη την χρονιά. Στο καρναβάλι δουλεύουν επιπλέον 2.000-3.000 άτομα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα απασχοληθούν. Η συγκεκριμένη πόλη δεν έχει κανένα άλλο πόρο εκτός από τα έσοδα των καρναβαλικών εκδηλώσεων και αν τελικά δεν γίνει το καρναβάλι η Ξάνθη θα καταστραφεί. Για ποιο λόγο να απαγορευτεί το καρναβάλι και να γίνουν ποδοσφαιρικοί αγώνες, τους οποίους παρακολουθούν χιλιάδες φίλαθλοι; Εμείς δεν είχαμε κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην πόλη μας. Δεν νομίζω ότι με δυο μέρες θα αλλάξει κάτι. Αυτή τη στιγμή τα καταστήματα της πόλης έχουν προμηθευτεί με πίστωση ποτά, τρόφιμα, τα πάντα”.
Πρώτο Θέμα