Οι τεχνολογίες του 2020 που θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο

MIT Technology Review: Το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης επιλέγει τις τεχνολογίες του 2020 που θα αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε

Κάθε χρόνο, το MIT Technology Review (η επιστημονική επιθεώρηση του πασίγνωστου πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης) επιλέγει τις 10 ανακαλύψεις για τις οποίες προβλέπει ότι θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις ζωές όλων μας τα επόμενα χρόνια. Αυτή τη λίστα τη φτιάχνει εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και έχει μαντέψει κατά καιρούς όλες αυτές τις ανακαλύψεις που άλλαξαν τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Αυτή είναι η λίστα για το 2020.

1. Το ίντερνετ που δεν χακάρεται
Το διαδίκτυο και οι επικοινωνία μας μέσω αυτού γίνεται ολοένα και πιο ευάλωτο στις επιθέσεις των χάκερς. Αργότερα φέτος, ολλανδοί ερευνητές θα ολοκληρώσουν τη δημιουργία ενός διαδικτύου βασισμένου στην κβαντική φυσική το οποίο θα επιτρέπει την απολύτως ασφαλή επικοινωνία. Η τεχνολογία βασίζεται στο φαινόμενο που ονομάζεται κβαντική διεμπλοκή, βάσει του οποίου τα φωτόνια δεν μπορούν να «διαβαστούν» κρυφά χωρίς να διαταραχθεί το περιεχόμενό τους. Για αρχή θα είναι μικρό, θα ενώνει το Ντελφτ με τη Χάγη, αλλά σε 10 χρόνια προβλέπεται να καλύπτει μεγάλο μέρος του πλανήτη.

2. Προσωποποιημένη ιατρική
Αφορά τα νέα φάρμακα που έχουν ξεκινήσει να κυκλοφορούν ήδη και καλύπτουν τις ανάγκες του κάθε ασθενή ξεχωριστά, θεραπεύοντας σπάνιες γενετικές μεταλλάξεις. Η γενετική ιατρική προσαρμοσμένη σε κάθε ασθενή, σημαίνει ελπίδα για ανθρώπους των οποίων οι ασθένειες ήταν ανίατες.

3. Ψηφιακό χρήμα
Η τεράστια άνοδος τα τελευταία χρόνια των ψηφιακών νομισμάτων έχει τεράστιες συνέπειες για την ιδιωτικότητα των οικονομικών συναλλαγών. Καθώς η χρήση των μετρητών ολοένα και μειώνεται, το ίδιο συμβαίνει και με την ελευθερία των συναλλαγών χωρίς μεσάζοντα (βλέπε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα). Η τεχνολογία των ψηφιακών νομισμάτων ήδη έχει αρχίσει να ταρακουνάει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

4. Φρένο στη γήρανση
Τα φάρμακα που προσπαθούν να θεραπεύσουν ασθένειες καταπολεμώντας τη φυσική διαδικασία γήρανσης του σώματος έχουν αρχίσει να δίνουν υποσχέσεις. Οι μελέτες που διεξάγονται παγκοσμίως δείχνουν ότι πολλές ασθένειες (όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η άνοια) θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με επιβράδυνση της γήρανσης.

5. Τεχνητή νοημοσύνη στη φαρμακευτική
Για να βγει σε κυκλοφορία ένα νέο φάρμακο κοστίζει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο και ένας βασικός λόγος είναι η δυσκολία εύρεσης και τεσταρίσματος των υποσχόμενων μορίων. Ο αριθμός των ουσιών που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί δυνητικά για φάρμακα που σώζουν ζωές είναι τεράστιος, μεγαλύτερος από το σύνολο των ατόμων που υπάρχουν στο ηλιακό σύστημα. Με τα εργαλεία μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης οι ερευνητές μπορούν να ψάξουν γρήγορα και αξιόπιστα τεράστιες βάσεις δεδομένων με δραστικές ουσίες και αυτό θα μπορούσε να καταστήσει ταχύτερη και φθηνότερη την ανακάλυψη νέων υποψηφίων φαρμάκων.

6. Φθηνοί δορυφόροι
Σήμερα μπορούμε με λίγα χρήματα να κατασκευάσουμε και να θέσουμε σε τροχιά δεκάδες δορυφόρους. Πριν από 30 χρόνια η εκτόξευση ενός δορυφόρου στο διάστημα κόστιζε περίπου 50.000 δολάρια για κάθε κιλό βάρους, ένας μικρός δορυφόρος που ζύγιζε 4 τόνους κόστιζε σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα μια εκτόξευση του SpaceX Falcon 9 κοστίζει περίπου 5.000 δολάρια το κιλό. Αυτό θα δώσει τεράστια ώθηση στις τηλεπικοινωνίες αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος να γεμίσει το διάστημα «σκουπίδια».

7. Κβαντική υπεροχή
Η Google μας έδωσε την πρώτη χειροπιαστή απόδειξη ενός κβαντικού υπολογιστή που ξεπερνάει κατά πολύ έναν υπερυπολογιστή σε ταχύτητα επίλυσης ενός προβλήματος. Οι κβαντικοί υπολογιστές θα είναι σε θέση να λύσουν σε σύντομο χρόνο προβλήματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί κανένα από τα κλασσικά μηχανήματα που υπάρχουν σήμερα.

8. Τεχνητή νοημοσύνη και στα κινητά μας
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ένα μειονέκτημα. Στην αναζήτηση ολοένα και καλύτερων αλγορίθμων οι ερευνητές χρειάζονται όλο και μεγαλύτερο όγκο δεδομένων και υπολογιστική ισχύ και έτσι βασίζονται σε υπηρεσίες cloud που μπορούν να τα προσφέρουν. Αυτό συμβάλλει στη δημιουργία μεγάλων ποσοτήτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου αλλά και περιορίζει την ταχύτητα και το απόρρητο των εφαρμογών Tiny AI Γιατί έχει σημασία Οι συσκευές μας δεν χρειάζεται πλέον να μιλάνε στο σύννεφο για να επωφεληθούμε από τα πιο πρόσφατα χαρακτηριστικά που βασίζονται στο AI. Ακαδημαϊκοί ερευνητές εργάζονται πλέον σε νέους αλγορίθμους που θα βοηθήσουν τη συρρίκνωση των υφιστάμενων μοντέλων χωρίς να χάσουν τις δυνατότητές τους. Επίσης, η αναδυόμενη γενιά ειδικών τσιπ τεχνητής νοημοσύνης υπόσχεται να δώσει περισσότερη υπολογιστική ισχύ με πολύ λιγότερη ενέργεια.

9. Διαφορική ιδιωτικότητα
Αυτό το περίεργο όνομα έχει η τεχνική που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ιδιωτικότητας και της «ανωνυμοποίησης» ενός κρίσιμου συνόλου προσωπικών δεδομένων, κάτι πολύ κρίσιμο την εποχή των μεγάλων δεδομένων. Τη χρησιμοποιεί το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ για να προστατεύσει τα δεδομένα που συλλέγει. Αφού συλλέξει τα δεδομένα εισάγει σε αυτά ανακριβή στοιχεία ή “θόρυβο”. Για παράδειγμα κάνει μερικούς ανθρώπους νεότερους και άλλους πιο ηλικιωμένους διατηρώντας όμως ταυτόχρονα ίδιους τους μέσους όρους και τα σύνολα για κάθε ηλικία.

10. Καλύτερη κατανόηση της κλιματικής αλλαγής
Οι ερευνητές μπορούν τώρα να εντοπίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Διαχωρίζοντας την επίδραση της κλιματικής αλλαγής από άλλους παράγοντες, οι σχετικές μελέτες πλέον μας βοηθούν ακόμα περισσότερο να καταλάβουμε από ποιους κινδύνους πρέπει να προφυλαχθούμε καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδεινώνεται και να σχεδιάσουμε πώς θα ξαναχτίσουμε τις πόλεις και τις υποδομές μας σε έναν κόσμο που το κλίμα άλλαξε.

athensVoice