Η Καθαρά Δευτέρα έχει τέσσερα βασικά στοιχεία που την κάνουν ξεχωριστή: εκδρομή στην εξοχή, νηστίσιμα γευστικά πιάτα, Μακεδονικό Χαλβά και το χαρακτηριστικό παιχνίδι της ημέρας, τον Χαρταετό.
Ο χαρταετός, ένα παιχνίδι με μακραίωνη ιστορία, αποτελεί το σύμβολο της Καθαράς Δευτέρας. Στην Ελλάδα ήδη από το 400 π.Χ. βρίσκουμε αναφορές σε σαΐτες – υφασμάτινους και ξύλινους πρόδρομους του σημερινού χαρταετού. Το πέταγμα του χαρταετού γίνεται παραδοσιακά την Καθαρά Δευτέρα και συμβολίζει το ανθρώπινο πνεύμα, το οποίο με το πέταγμα του χαρταετού, έρχεται ουσιαστικά, πιο κοντά στον Θεό.
Για την Καθαρά Δευτέρα προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για «υψηλές πτήσεις», γιατί αν και λένε ότι το πέταγμα του χαρταετού χρειάζεται «μαστοριά», εάν ακολουθήσουμε μία σειρά από συμβουλές, η επιτυχία είναι δεδομένη!
Ο χαρταετός:
Τόσο το υλικό όσο και το δέσιμο του χαρταετού, παίζουν σημαντικό ρόλο στις επιτυχημένες «πτήσεις». Γενικά ένας μεγάλος χαρταετός είναι πιο εύκολο να σηκωθεί από τον αέρα, ενώ προσοχή χρειάζεται στα ζύγια και στην ουρά του για ισορροπία (να μην περιστρέφεται στον αέρα) και μακριά καλούμπα για να φτάσει ψηλά. Σημαντικό είναι επίσης ο χαρταετός να μην έχει σκισίματα (ο δυνατός αέρας μπορεί να τα ανοίξει περισσότερο και να τον καταστρέψει).
Τοποθεσία:
Το ιδανικό σημείο για το πέταγμα χαρταετού δεν πρέπει να έχει κτίρια, κολώνες και καλώδια της ΔΕΗ, ψηλά δέντρα και πολυσύχναστους δρόμους με υψηλή κυκλοφορία. Τέτοια σημεία είναι πολύ εύκολο να βρεθούν έξω από μεγάλες πόλεις και αστικά κέντρα – βέβαια τόσο σε Αθήνα όσο και Θεσσαλονίκη, μπορούμε να πετάξουμε χαρταετό σε διάφορα σημεία, όπου οι δήμοι οργανώνουν Κούλουμα. Για όσους πάλι γιορτάζουν την Καθαρά Δευτέρα εκτός των τειχών, το πέταγμα χαρταετού είναι μια ιδανική δραστηριότητα!
Η καλούμπα:
Μια μακριά καλούμπα μπορεί να μας εγγυηθεί ότι ο χαρταετός θα πετάξει ψηλά. Η καλούμπα εκτός από μακριά, πρέπει να είναι και γερή, γιατί εάν κοπεί το πιο πιθανό είναι να τελειώσουν εκεί οι προσπάθειες πτήσης.
Το πέταγμα:
Για την «απογείωση» οι τρόποι είναι δύο: είτε ακουμπάμε κάτω τον χαρταετό με προσοχή και τον σηκώνουμε απότομα τρέχοντας με φόρα ή με τη βοήθεια κάποιου που τον κρατάει πάνω από το κεφάλι του, τον τραβάμε τρέχοντας, αφήνοντας σιγά – σιγά καλούμπα σύμφωνα με τη δύναμη του αέρα. Μόλις ο χαρταετός «σηκωθεί», «αμολάμε καλούμπα» για να φτάσει ψηλά. Όσο πιο πολύ σχοινί αφήνουμε, τόσο πιο ψηλά θα πάει, αλλά προσοχή: το σχοινί πρέπει να είναι άνετο στα χέρια μας – αν «τραβάει» πρέπει να αφήσουμε κι άλλο, ενώ αν είναι χαλαρό, πρέπει να το τραβήξουμε ελαφρά, γιατί ο χαρταετός χρειάζεται περισσότερο άνεμο.
Η ασφάλεια:
Το πέταγμα του χαρταετού είναι πράγματι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους. Αλλά, όπως σε πολλά παιχνίδια, πρέπει να τηρούμε κάποιους κανόνες ασφάλειας για να απολαύσουμε την ημέρα όπως της αρμόζει. Έτσι, δεν επιλέγουμε να πετάξουμε χαρταετό κοντά σε γκρεμούς, αλλά ούτε και από ταράτσες. Ποτέ δεν πετάμε χαρταετό κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα – σε περίπτωση που ο χαρταετός μπλεχτεί σε αυτά, σε καμία περίπτωση και με κανέναν τρόπο δεν επιχειρούμε να τον απελευθερώσουμε. Σε αυτή την περίπτωση καλούμε το τεχνικό τμήμα της ΔΕΗ, το οποίο μπορεί με ασφάλεια να χειριστεί την κατάσταση.
Η Καθαρά Δευτέρα, η Μόνη Δευτέρα που Αγαπάμε, θα είναι εγγυημένα πιο όμορφη με τον χαρταετό μας να πετάει ψηλά, την καλή παρέα και τον Μακεδονικό Χαλβά, ο οποίος δεν λείπει ποτέ από το καθαροδευτεριάτικο τραπέζι!