Μια ημέρα μετά την αυτοψία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, οι μάζες των μεταναστών επανήλθαν δριμύτερες πετώντας πέτρες και χημικά, με την ενθάρρυνση διμοιριών της τουρκικής στρατοχωροφυλακής – Εκρηκτική η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα
Οι Ευρωπαίοι έφυγαν, η ένταση επέστρεψε. Μία ημέρα μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν στην περιοχή ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και κατά τη διάρκεια της οποίας επικράτησε ως δια μαγείας ηρεμία με τα πλήθη να έχουν εξαφανιστεί, το κλίμα άλλαξε άρδην. Οι μάζες των μεταναστών επανήλθαν δριμύτερες, φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας πέτρες και χημικά.
Οι τουρκικές διμοιρίες της στρατοχωροφυλακής σε πλήρη διάταξη σαράντα μέτρα πιο πέρα, ήταν αυτές που έδιναν το πρόσταγμα: φώναζαν από τα μεγάφωνα συνθήματα στο πλήθος να επιτεθεί στους Έλληνες στρατιωτικούς και αστυνομικούς που φρουρούν τα σύνορα. Σε μία επίθεσή τους, οι μετανάστες έκοψαν τον φράχτη και προσπάθησαν να μπουν στην ελληνική επικράτεια. Πολλοί εξ αυτών φώναζαν «ο Αλλάχ είναι μεγάλος», ενώ μέχρι και συσκευές κινητών εκσφενδόνισαν προς τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Για ακόμα μία ημέρα σημειώθηκαν πολλές ζημίες, με αρκετά οχήματα του ελληνικού στρατού να βανδαλίζονται. Ήταν τέτοιο το μένος και η αποφασιστικότητα των μεταναστών να περάσουν τα σύνορα που άνοιξαν έξι τρύπες σε διαφορετικά σημεία του φράχτη.
Οι Έλληνες αστυνομικοί φώναζαν στα αγγλικά ότι τα σύνορα είναι κλειστά. Έχοντας προμηθευτεί φώτα led που σε συνδυασμό με τις θερμικές κάμερες ελέγχουν την ευρύτερη περιοχή στο φράχτη του Έβρου, πραγματοποίησαν συλλήψεις. Ο επίσημος υπολογισμός κάνει λόγο για 2.791 άτομα που προσπάθησαν να περάσουν στην ελληνική επικράτεια. Τριάντα τέσσερα από αυτά συνελήφθησαν. Προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν. Σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες. Στις Σέρρες και στο στρατόπεδο «Βασιλειάδη» θα δημιουργηθεί το πρώτο Κλειστό Κέντρο Κράτησης και Αμεσης Επιστροφής για όλους αυτούς, τους παράνομα εισερχόμενους στη χώρα. Εκεί θα μετακινηθούν όσοι μπήκαν παράνομα στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου, τόσο από τον Έβρο όσο και από τα νησιά, με στόχο να επαναπατρίζονται άμεσα στις χώρες καταγωγής τους.
Μεταξύ άλλων, χθες η Τουρκία έκλεισε το τελωνείο της περιοχής, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές χιλιομέτρων. Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται και η σημερινή ημέρα και αυτό, καθώς, ομάδες που υποκίνησαν τα επεισόδια στις Καστανιές ακούγεται ότι επιχειρούν να ξεσηκώσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στο χωριό Ύψαλα, με σκοπό να επιχειρήσουν να περάσουν στα σύνορα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος επισκέφτηκε χθες τον Έβρο. Σκιαγραφώντας το προφίλ των μεταναστών, που από την Παρασκευή επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα από τη γειτονική Τουρκία, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για ανθρώπους που «έκαναν πολέμους, είναι άνθρωποι πονεμένοι, άνθρωποι οι οποίοι είναι υπό στρεβλή καθοδήγηση· άνθρωποι με ψυχές που τους πονάμε», αλλά ταυτόχρονα και «άνθρωποι που τους εκμεταλλεύονται αυτή τη στιγμή, οι οποίοι μέσα σ’ αυτή την αναζήτηση, δέχονται κοροϊδίες και εξευτελισμούς».
Παρά την αισιοδοξία που επικράτησε μετά την επίσκεψη των Ευρωπαίων, μένει να φανεί αν είναι διατεθειμένοι να μην παραμείνουν στα ευχολόγια και στη ρητορική συμπαράσταση. Θα αποδειχθεί από το εάν και πότε θα δοθεί η οικονομική βοήθεια των 700 εκατ. ευρώ, από το πότε θα φτάσει η πρόσθετη δύναμη της Frontex και η υλικοτεχνική υποδομή. Τα 350 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτεί άμεσα, ενώ τα υπόλοιπα με την αναθεώρηση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είδαν από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και πληροφορήθηκαν με αποδεικτικά στοιχεία για τις μεθοδεύσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος, εξάλλου, δεν κρύβει τις προθέσεις του. Αντίθετα, δεν χάνει ευκαιρία να τις διακηρύσσει. Ενδεικτικό της πρόθεσή του να συντηρήσει και να εντείνει το καθεστώς της πολιορκίας, είναι το γεγονός ότι στήνει καινούριο καταυλισμό στην τουρκική επικράτεια κοντά στα σύνορα, προκειμένου να εγκαταστήσει εκεί μετανάστες και πρόσφυγες, τους οποίους χρησιμοποιεί σαν ομάδες κρούσης.
Σε αντίδραση αυτών των τακτικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση «απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς», αναφέρουν οι υπουργοί Εσωτερικών των 27 στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν, μετά την έκτακτη συνεδρίασή τους την Τετάρτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα έστειλε και το Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ-EPP) με ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία αναφέρει ότι «Θέλουμε να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει αυτό μόνη της. Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα».
Μπορεί ο Έβρος να φλέγεται, αλλά ιδιαίτερα επιβαρυμένα είναι και τα νησιά. Διπλάσιοι – σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο – φαίνεται ότι είναι οι μετανάστες που βρίσκονται στη Λέσβο.
Πρώτο Θέμα