Δύο νέοι θάνατοι ασθενών με κορωναϊό σημειώθηκαν σήμερα ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 28.
Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 966 μετά την επιβεβαίωση 74 νέων κρουσμάτων σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο.
Παράλληλα, στη ΜΕθ νοσηλεύονται 66 συμπολίτες μας, εκ των οποίων οι 65 διασωληνωμένοι, με το 86% αυτών να είναι άνδρες και τους περισσότερους να έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Στα καλά νέα, όπως συνηθίζει να λέει ο κ. Τσιόρας 52 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο, ενώ παράλληλα τόνισε πως τέσσερις ασθενείς αποσωληνώθηκαν.
Όσον αφορά τους νεκρούς, οι 23 είναι άνδρες και οι πέντε γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη.
Επιπλέον, αναφερόμενος στους επαναπατρισμούς Ελλήνων τις τελευταίες μέρες, υπογράμμισε ξανά πως «κανένας μας δεν έχει ανοσία στον ιό, η επιστροφή στην πατρίδα δεν διασφαλίζει από την έκθεση στον ιό ή τη διασπορά του».
«Καμπανάκι» για τα τεστ
Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα τεστ κοροναϊού, λέγοντας πως «σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κοροναϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα».
«Ενώ ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι. Ότι δεν έχεις τον ιό. Και μετά να υιοθετήσεις μια ανεύθυνη συμπεριφορά. Φυσικά κι αυτό δεν ισχύει. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ, ειδικότερα στην οξεία φάση της νόσου« συμπλήρωσε.
«Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς κι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι γι’ αυτή τη φάση της επιδημίας. Αυτή την περίοδο, ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα μας, από τα Πανεπιστήμια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση στο μέλλον αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς σκοπούς» κατέληξε.
«Αν δεν είχαμε λάβει μέτρα μπορεί να είχαμε και 40 εκατ. νεκρούς παγκοσμίως»
Επιπλέον, ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον κοροναϊό, τόνισε πως είναι σοβαρή και συνεχιζόμενη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ είπε πως η Κίνα έκλεισε τα σύνορά της σήμερα, γιατί φοβάται δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Χαρακτηριστικά, υπογράμμισε πως, αν δεν λαμβάνονταν έγκαιρα μέτρα σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ανέλθει ακόμα και στα 40.000.000.
Σε αυτό το πλαίσιο γνωστοποίησε πως σε όλο τον πλανήτη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του φονικού έχουν φτάσει τις 500.000, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 22.000, ενώ περισσότεροι από 119.000 άνθρωποι που νόσησαν, έχουν γίνει καλά.
«Μικρές νίκες κάθε μέρα, μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε»
Προσπαθώντας να δώσει μια θετική νότα, αναφέρθηκε εκτενώς στους τέσσερις ασθενείς που ήδη έχουν αποσωληνωθεί.
Σχετικά με αυτούς τους ανθρώπους διευκρίνισε ότι ήταν ηλικίας 52 έως 67 ετών. Οι δύο μάλιστα, είχαν σοβαρά υποκείμενα προβλήματα. «Είναι μία ευχάριστη εξέλιξη. Ευελπιστούμε να δούμε και άλλους να γυρίζουν τα σπίτια τους»
Ως ακόμα μια θετική είδηση αναφέρθηκε στο εξιτήριο που έλαβε από το Αττικό Νοσοκομείο, η μητέρα που γέννησε, ενώ ήταν θετική στον κοροναϊό. «Τέτοια νέα μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε. Το μέλλον εξαρτάται απ’ όλους μας» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και κατέληξε πως «κερδίζουμε μικρές νίκες κάθε ημέρα, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται».
Χαρδαλιάς: Αναίτιες μετακινήσεις μπορεί να στοιχίσουν σε όλους
«Μένουμε αδιαπραγμάτευτα σπίτι», τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς παίρνοντας το λόγο μετά τον κ. Τσιόδρα.
Αναίτιες μετακινήσεις μπορεί να στοιχίσουν ζωές προειδοποίησε ζητώντας από όλους συμμόρφωση στα μέτρα και από τους λίγους «που προσπαθούν να ξεγελάσουν το κράτος».
Χαρακτηρίζοντας κρίσιμες τις επόμενες εβδομάδες, ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε να μην υπάρξει κανείς εφησυχασμός,και έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι όσοι βρίσκονται σε καραντίνα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον επαναπατρισμό ελλήνων -τελευταία με πτήση τρανζιτ από την Ολλανδία, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι συνολικά, 6.687 συμπολίτες μας βρίσκονται σε απόλυτη καραντίνα και καθημερινά γίνονται ενδελεχείς έλεγχοι.
«Εκτός από την ατομική ευθύνη, υπάρχει και η ευθύνη του κράτους και την έχω αναλάβει» σημείωσε.
Στο τραπέζι και το πιο ακραίο σενάριο
Ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε ερώτηση αν θα επεκταθούν τα μέτρα και μετά τις 6 Απριλίου και αν ληφθούν κι άλλα, ανάφερε ότι «όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι και εξετάζονται καθημερινά. Αξιολογούμε τα δεδομένα και είμαστε έτοιμοι ακόμη και για το πιο ακραίο σενάριο».