Τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη στο Δημαρχείο Καστοριάς

Ολοκληρώθηκε η πολύωρη σύσκεψη στο Δημαρχείο  με επίκεντρο του ενδιαφέροντος την Μεσοποταμία

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πολύωρη έκτακτη σύσκεψη στο Δημαρχείο Καστοριάς, παρουσία του Δημάρχου Καστοριάς, των Βουλευτών Καστοριάς, Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Προϊσταμένων Πολιτικής Προστασίας, Αστυνομικού Διευθυντή Καστοριάς, Αντιδημάρχων και άλλων αρμοδίων φορέων υγειονομικού τομέα, με σκοπό την πλήρη αποτύπωση της κατάστασης που διαμορφώνεται στην περιοχή έπειτα από τις χθεσινές Αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ακολούθησε μία πιο εξειδικευμένη συνάντηση συνεργασίας μεταξύ του Δημάρχου Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη και του Περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Κασαπίδη, όπου αναλύθηκαν όλες οι περιπτώσεις, καταγράφηκαν όλα τα ερωτήματα και ξεκαθάρισαν οι ρόλοι και οι δράσεις του καθενός αρμόδιου φορέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κασαπίδης, τις ώρες αυτές που δοκιμάζεται ο Δήμος Καστοριάς από ένα πρωτοφανές φαινόμενο, που πλήττει όλη την ανθρωπότητα κι έχει βγάλει σχεδόν εκτός μάχης, όλα τα κρατικά συστήματα, δείχνει έντονο, ουσιαστικό και έμπρακτο ενδιαφέρον για τον Δήμο Καστοριάς, τονίζοντας ότι θα υποστηρίξει και θα παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί ο Δήμος Καστοριάς για να ανταπεξέλθει στην Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης των 14 αυτών ημερών.

Τι αποφασίστηκε:

  • Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα στείλει εγγράφως όλα τα ερωτήματα και τις απορίες που έχουν καταγραφεί έως τώρα, είτε από τους αρμόδιους φορείς, είτε από τους πολίτες, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αναμένοντας τις απαντήσεις και τις απαραίτητες διευκρινήσεις, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά επαγγελματίες, εργαζόμενους, ευπαθείς ομάδες και ειδικά τους κατοίκους της Μεσοποταμίας που βρίσκονται σε Πορτοκαλί Συναγερμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι ειδικοί σε κεντρικό επίπεδο.
  • Γίνεται ιδιαίτερη επισήμανση στην εξάλειψη του κωδικού Β4, που απασχολεί δικαιολογημένα, χιλιάδες συμπολίτες μας.
  • Στη Μεσοποταμία βρίσκονται ήδη από το πρωί 12 στελέχη του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με οχήματα και όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των ευπαθών ομάδων.
  • Αποκλειστικά για τους δημότες της Μεσοποταμίας λειτουργούν οι τηλεφωνικές γραμμές: 2467062141, 2467062202, 2467061769 και 6942981111
  • Για τους νεφροπαθείς της περιοχής έχει υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Καστοριάς και να επιστρέφουν σπίτι τους με όλα τα μέτρα προστασίας και με ασφάλεια.
  • Για έκτακτα περιστατικά ή οποιαδήποτε άλλη επείγουσα ανάγκη είναι δεσμευμένο και διαθέσιμο ένα ασθενοφόρο στα όρια του Οικισμού Μεσοποταμίας.
  • Έχουν τοποθετηθεί νέοι Γιατροί και άλλο προσωπικό στο Γραφείο Πρόνοιας του Δήμου Καστοριάς (περιοχή Αγίου Μηνά) για την ακόμη μεγαλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών το κρίσιμο αυτό διάστημα.
  • Η τροφοδοσία των αναγκαίων ειδών τροφίμων στη Μεσοποταμία θα γίνεται με διανομή κατ’οίκον (delivery) από τα καταστήματα της περιοχής. Σχετική λίστα έχει ανακοινώσει η Αντιπεριφέρεια Καστοριάς.
  • Για τον αγροτικό κόσμο και τους κτηνοτρόφους της περιοχής υπάρχει ειδική μέριμνα και συνεργασία με την αρμόδια Αντιδημαρχία του Δήμου Καστοριάς, σύμφωνα με την οποία όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στα Τοπικά Συμβούλια της περιοχής δραστηριότητάς τους, απ’όπου θα λάβουν τις κατάλληλες οδηγίες.
  • Υπάρχει από την πρώτη στιγμή και συνεχίζεται αδιάλειπτα άμεση και αποτελεσματική συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς, η οποία έχει επωμιστεί ένα ξαφνικό και τεράστιο βάρος, καταβάλλοντας μία αξιέπαινη προσπάθεια για την τήρηση των εντολών που έχει λάβει και για τον λόγο αυτόν συνιστάται να δείξουμε όλοι μας μία στοιχειώδη κατανόηση για να επιτελέσουν το δύσκολο έργο τους.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί για μία ακόμη φορά είναι ότι βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, όπου δοκιμάζονται αντοχές. Απαιτείται απ’ όλους ψυχραιμία και υπομονή.

Η εξάπλωση της διασποράς είχε αρχίσει να γίνεται ανεξέλεγκτη. Τα μέτρα και οι κανόνες είναι για να τηρούνται. Θα πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση.