Δεν υπάρχουν σαφή συμπεράσματα για το αν τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο. «Μην εγκαταλείπετε τα ζώα συντροφιάς» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Σωτήρης Τσιόδρας από το Υπουργείο Υγείας. Τι είπε για τα νέα επιστημονικά δεδομένα.
Ο ειδικός λοιμωξιολόγος αναφερόμενος στις πρόσφατες δημοσιεύσεις που αφορούν την ανίχνευση του ιού σε σκύλους και σε γάτες ξεκαθάρισε ότι ναι μεν αυτά είναι αληθή, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο. Οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι ναι μεν ο ιός ανιχνεύτηκε σε γάτα στο Βέλγιο και σε σκύλους στο Χονγκ Κονγκ, ωστόσο δεν φαίνεται ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο.
Συγκεκριμένα ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε:
“Θα σας πώ δύο λόγια σήμερα για τα ζώα συντροφιάς. Πιθανώς να είδατε κάποια δημοσιεύματα που αφορούν που την πιθανή λοίμωξη που παρουσιάστηκε σε κάποιο από αυτά. Έως σήμερα είχαν αναφερθεί στην βιβλιογραφία η περίπτωση μιας γάτας στο Βέλγιο και δύο σκύλοι στο Χονκ Κονγκ. Επίσης, μια μελέτη που είναι υπό δημοσίευση οι γάτες μπορούν να μολυνθούν, μάλλον πρόκειται για ήπια λοίμωξη, ενώ οι σκύλοι δεν μολύνονται από τον ιό, όπως και τα κοτόπουλα, τα γουρούνια και οι πάπιες.
Επίσης, καμιά από τις μολυσμένες γάτες σε αυτήν την μελέτη δεν είχε συμπτώματα και δεν υπάρχουν δεδομένα ότι και αυτές οι πειραματικά μολυσμένες γάτες είχαν ποσότητες του ιού ικανές να μολύνουν τον άνθρωπο.” δήλωσε ο ειδικός.
Για να τονίσει: “Nομίζω ότι οι ιδιωκτήτες γάτες δεν πρέπει να ανησυχούν. Νομίζω ότι τα εργαστηριακά πειράματα τα οποία κανείς εκθέτει σε υψηλλές ποσότητες ιού μέσα στη μύτη τους, όπως έκαναν οι Κινέζοι συνάδελφοι με κανέναν τρόπο δεν αντιπροσωπεύει την αλληλεορίδραση ανθρώπου με τα ζώα συντροφιάς”.
Και καταλήγοντας έστειλε το εξής μήνυμα: Δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλείπουν α ζώα συντροφιάς, όπως ακούγεται όλο και περισσότερο, όπως έγινε και στο εξωτερικό”. Με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν προκύπτει ότι έχουν κάποιο ρόλο στην μετάδοση και τη διασπορά του ιού.
news4healtη