Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση για την οικονομία, τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις. Παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Αναλυτικά νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Η κυβέρνηση έχει όρεξη για δουλειά και θα φέρει μέτρα προς εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
- το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού
- το ίδιο για επιδόματα για ανέργους και μακροχρόνια ανέργους
- όσοι επιστρέφουν στη δουλειά σε συνθήκες μειωμένου τζίρου, θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία. Ενίσχυση και των εργαζόμενων πέρα από τη στήριξη των ανέργων. Αξιοποίηση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος.
- η προστασία της πρώτης κατοικίας παρατείνεται έως το τέλος Ιουλίου 2020, για 3 μήνες.
- για την πρώτη κατοικία, αμέσως μετά τον Ιούλιο θα δημιουργηθεί πρόγραμμα – γέφυρα και θα επιδοτείται από το κράτος. Θα έχει τριπλάσια περίοδο από το υφιστάμενο. Στόχος να αποτραπούν νέα κόκκινα δάνεια
- στη διάθεση των επιχειρήσεων παραμένουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
- έρχεται νέο σχέδιο-εξπρές για τόνωση τουρισμού.
Αναλυτικά όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρωτολογία του:
Η κυβέρνηση ενίσχυσε το σύστημα υγείας και στήριξε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, είπε ο πρωθυπουργός. Αυτόν τον στόχο, την προστασία της δημόσιας υγείας, τον πετύχαμε. Είχαμε επιτυχία στην αντιμτώπιση της πανδημίας
Στις 30/3 είχαμε 297 νοσηλευόμενους σε κλίνες covid-19. Χθες ο αριθμός αυτός είχε πέσει στους 118. Στις 4 Απριλίου φτάσαμε στον μέγιστο αριθμό διασωληνωμένων, σε 93, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας αυτές τις ημερομηνίες – σταθμός.
Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα αλλά πετύχαμε στον υγιεινομικό μας στόχο, επισήμανε. Και τόνισε ότι πρόκειται για πρωτόγνωρη κρίση και απειλεί τους πάντες, όλες τις χώρες, χωρίς κοινωνικό διαχωρισμό. Αυτό το δράμα έχει πολλά θύματα αλλά κανέναν υπεύθυνο που θα κλιθεί να λογοδοτήσει.
Μια σειρά από έκτακτα μέτρα που φάνταζαν δύσκολα, ελήφθησαν και είναι γεγονός:
- Απαλλαγή από δημοσιονομικές δεσμεύσεις παρελθόντος για να απλώσουμε δίχτυ προστασίας.
- Δυνατότητα ελληνικών τραπεζών για ρευστότητα.
- Περισσότεροι πόροι από ευρωπαϊκά κονδύλια σε επιχειρήσεις.
- Αξιοποίηση περισσότερων αποθεματικών.
Έχουμε μπροστά μας πόλεμο που θα κρατήσει πολύ και πρέπει να έχουμε εφεδρείες, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Μέτρα 17,5 δισ. – Θα φτάσουν τα 24 δισ.
Μέχρι τώρα προχωρήσαμε σε μέτρα 17,5 δισ. ευρώ που στήριξαν το εισόδημα των πολιτών και τις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις. Ήδη οι μισθωτοί πριμοδοτούνται με 800 ευρώ, τα ενοίκια μειώνονται κατά 40% και ισχύει η παράταση καταβολής πληρωμών στο δημόσιο. Νέο εργαλείο η επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση επιτοκίου σε ενήμερα δάνεια είναι μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν.
Μέσα στο Μάιο ξεκινά το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων -πακέτο 7 δισ.- προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης. Επόμενο βήμα είναι η απόκριση του ΕΣΠΑ στην πανδημία και τα τεστ με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Πάνω από 5 δισ. θα δαπανηθούν για χρηματοδοτικά εργαλεία και ενίσχυση της αγοράς μέσω ΕΣΠΑ.
Το δημόσιο έχει καταβάλει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του στις επιχειρήσεις, μέχρι 30.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αποτελεί ομπρέλα προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, είπε ο πρωθυπουργός, αλλά και δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους. Επισήμανε ότι οι κλίνες ΜΕΘ από 565 έγιναν 1.015, εγκρίθηκαν σχεδόν 5.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ενώ το ΕΣΥ απέκτησε σύγχρονο εξοπλισμό και επάρκεια υλικών.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όσους έκαναν τιτάνιο αγώνα ώστε τα νοσοκομεία μας να έχουν επάρκεια υλικών. Κερδίσαμε τον πόλεμο αυτό, είπε και ευχαρίστησε παράλληλα τους ιδιώτες δωρητές, που προσέφεραν 64 εκατ. ευρώ που ενίσχυσαν το ΕΣΥ σε μέσα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προτείνει οικονομικό σχέδιο για την κρίση, είπε ο πρωθυπουργός. Η αντιπολίτευση προτείνει «ξοδέψτε» χωρίς να λέει πότε και για ποιους. Αυτό που λέτε είναι να ποτίζετε το λεφτόδεντρο, που δεν υπάρχει πια. Μαράθηκε το 2015, είπε. Τέτοιες προτάσεις υπονομεύουν την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και προτάσεις περί επιτάξεων είναι λαϊκιστικές.
Οι πολίτες από εμάς περιμένουν ουσιαστικό και τεκμηριωμένο διάλογο, τόνισε, αλλά όχι την τοξικότητα του παρελθόντος. Δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι σε νέο παιχνίδι λασπολογίας, στοχοποίησης προσώπων και αμφισβήτησης ανθρώπων που χωρίς κομματικό καπέλο προσέφεραν στο κοινό καλό. Αυτά να τα αφήσουμε πίσω, πρόσθεσε.
Αφού αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός συνέχισε ως εξής:
Το κράτος θα ανάψει ξανά τις μηχανές τις οικονομικής δραστηριότητας και η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την κατάλληλη ώρα όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Η πανδημία μας κοστίζει πολύ, σημείωσε, αλλά μας κάνει κάθε μέρα πιο δυνατούς. Η πανδημία δεν πρέπει να επαναφέρει χρεοκοπημένες πρακτικές, αλλά να δημιουργήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με νέες καλά αμειβόμενες θέσεις δουλειάς, για να μετατραπεί η κρίση σε βατήρα ανάπτυξης.
Μετατρέπουμε το κράτος μας σε αληθινή πολιτεία, είναι πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, κατέληξε ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά σε απόσπασμα από τον Θουκιδίδη.