Παίζει ρόλο η διατροφή στην αντιμετώπιση του ιού; Οι διατροφολόγοι απαντούν

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Τι ισχύει όμως από όλες τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο;

«Πολλές από αυτές τις πληροφορίες είναι παραπλανητικές έως και επικίνδυνες» αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔ), υπενθυμίζοντας ότι η συμμόρφωση με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι πρωταρχικής σημασίας για την σωστή πρόληψη. Οι ίδιοι μάς συμβουλεύουν, απαντώντας σε 3 καίρια ερωτήματα:

Μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα μέσω της διατροφής;
Δεν υπάρχει κανένα θρεπτικό συστατικό, τρόφιμο ή συμπλήρωμα ικανό να «ενισχύσει» τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μην νοσήσετε από τον κορωνοϊο (SARS-CoV-2) ή οποιοδήποτε άλλο παθογόνο, τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Μέχρι σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Φορέας Ασφάλειας Τροφίμων έχει καταρρίψει όλους τους ισχυρισμούς τροφίμων ή συστατικών τροφίμων ως προστατευτικά ενάντια στις λοιμώξεις. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά με τεκμηριωμένο ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, κανένα όμως δεν ενισχύει το ανοσοποιητικό. Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι εξαιρετικά περίπλοκη και καθορίζεται από παράγοντες όπως κληρονομικότητα, το φύλο, το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής.

Να χρησιμοποιήσω συμπληρώματα διατροφής για να προστατευτώ από τον κορωνοϊό;
«Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής έχει αποδειχθεί ασφαλής και ευεργετική κυρίως σε άτομα με σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Τέτοια φαινόμενα δεν είναι διαδεδομένα στην Ελλάδα και άρα για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού η απάντηση είναι μάλλον όχι». Παρόλα αυτά αν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες, έχετε κάποια χρόνια νόσο, βρίσκεστε σε κίνδυνο υποσιτισμού (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα), τότε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων συνιστά επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό για την πιθανή χρήση τους.

Πώς να αλλάξω την διατροφή μου για να προστατευτώ;
«Η πιθανότητα η διατροφή ή τα συμπληρώματα να επιφέρουν δραστικές αλλαγές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας (ακόμα και αν ανήκετε στις ομάδες με σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών) μέσα σε λίγες μέρες είναι μικρή». Παρόλα αυτά, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, συμβουλεύει να δείτε τη συγκυρία αυτή σαν μια ευκαιρία να εντάξετε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (εσπεριδοειδή, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μικρές ποσότητες ξηρών καρπών κλπ). Να θυμάστε όμως, προτεραιότητα έχουν οι κανόνες υγιεινής και ο περιορισμός των κοινωνικών δραστηριοτήτων.

* Αν βγαίνετε συχνά για ψώνια, ακόμα και αν είναι για την αγορά φρούτων, λαχανικών ή συμπληρωμάτων, εκθέτετε τον εαυτό σας και άλλους στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Περιορίστε τις επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές στις απολύτως απαραίτητες.

* Περιορίστε το κάπνισμα, το αλκοόλ, ξεκουραστείτε και βρείτε ευκαιρίες να μειώσετε το άγχος είναι και αυτοί παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ