Αναφερόμενος στη νέα μερική κανονικότητα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε σε επτά απλά μέτρα που πρέπει να τηρούν οι πολίτες.
Το καμπανάκι για τη χαλάρωση των πολιτών μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού έκρουσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τακτική του ενημέρωση, δίνοντας παράλληλα επτά επιπλέον οδηγίες για την επιστροφή στη μερική κανονικότητα.
«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μία αναμενόμενη χαλάρωση όλων μας. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, είναι κρίσιμο αυτή την περίοδο, δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, υπογραμμίζοντας πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως χώρες που χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα είδαν αύξηση των κρουσμάτων. «Ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσά μας. Εμείς θα βλέπουμε τα δεδομένα για να σβήσουμε μικρές φωτιές. Ο εργαστηριακός έλεγχος και η ιχνηλάτηση των επαφών και η επάρκεια για την φροντίδα θα είναι σημαντικά εργαλεία. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Δεν έχει τελειώσει ακόμα η πάλη με τον ιό», τόνισε.
Αναφερόμενος στη νέα μερική κανονικότητα που έχει επανέλθει η χώρα από εχθές, Δευτέρα, ο καθηγητής έδωσε επτά διευκρινίσεις σχετικά με όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες.
1) Να αποφεύγονται τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου είναι δυνατόν. Να επιλέγονται εναλλακτικές, είτε ποδήλατο, είτε περπάτημα είτε ΙΧ.
2) Αν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται μέσα μαζικής μεταφοράς, να γίνονται με χρήση μάσκας.
3) Να γίνεται χρήση μάσκας με σωστό τρόπο και όχι κάτω από τη μύτη, κάτω από το στόμα ή στο σαγόνι και παράλληλα να υπάρχει πάντα ένα αντισηπτικό και ένα σακουλάκι όταν βγάζουμε τη μάσκα.
4) Προσοχή στην υγιεινή των χεριών, να αποφεύγονται επαφές με αντικείμενα και άψυχες επιφάνειες. Να μην γίνονται χειραψίες και αγκαλιές, ιδίως στον εργασιακό χώρο με συναδέλφους που έχουμε καιρό να δούμε. Οτιδήποτε ακουμπούμε, όπως πόμολα, κουμπιά, χειρολαβές είναι δυνητικά μολυσμένα με τον ιό. Πρέπει να πλένουμε τα χέρια, μετά από εξόδους από το σπίτι και επιστρέφοντας σε αυτό, όταν ακουμπάμε άψυχες επιφάνειες και κυρίως πριν πιάσουμε το πρόσωπό μας.
5) Ο κίνδυνος λοίμωξης είναι μικρότερος σε εξωτερικούς χώρους, αλλά όχι ανύπαρκτος. Όταν βγαίνουμε έξω για περπάτημα και χαλάρωση, να αποφεύγονται οι χώροι με ανοιχτό συγχρωτισμό.
6) Σημαντικό να αποφεύγονται επαφές με πάρα πολλά διαφορετικά άτομα. Είναι καλό να περιοριστούμε σε έναν «δικό μας» στενό κύκλο επαφών.
7) Να γίνεται επιτήρηση της υγείας μας για συμπτώματα συμβατά με τον ιό, να ελέγχεται ο οργανισμός για την παρουσία του ιού.
«Παρόμοια απλά μέτρα και θα μας προστατέψουν περισσότερο και θα γίνει πιο εύκολη η ιχνηλάτηση των επαφών αν έχουμε θετικό περιστατικό στον χώρο μας» σημείωσε ο καθηγητής.
voria