Η Π. Δυτ. Μακεδονίας υποστηρίζει τoυς Δήμους για τη δημιουργία Αστικών Λαχανόκηπων

Νέα πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την υποστήριξη των Δήμων στο πλαίσιο πιλοτικής δημιουργίας Δικτύου Αστικών Λαχανόκηπων, ως σύγχρονο εργαλείο αστικής ανάπτυξης.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Κασαπίδης Γιώργος με έγγραφο του προτρέπει τις Δημοτικές Αρχές της Περιφέρειας στην άμεση διερεύνηση των συνθηκών για υλοποίηση δράσεων αστικής κηπουρικής και γεωργίας.

Επισημαίνει το γεγονός πως τέτοιες κινήσεις βρίσκουν συνεχώς έδαφος σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι αστικοί και περιαστικοί λαχανόκηποι αποτελούν ένα μοντέλο αστικής ανάπτυξης με έντονα πράσινα και κοινωνικά χαρακτηριστικά και τους καλεί να εξετάσουνε μαζί τις προοπτικές ενός τέτοιου εγχειρήματος με την πλήρη αρωγή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο

Θέμα: Δημιουργία δικτύου  αστικών λαχανόκηπων

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συνεχίζει μεθοδικά και οργανωμένα όχι μόνο να προγραμματίζει στρατηγικά ως οφείλει την επόμενη μέρα για τον τόπο μας, αλλά και να υποστηρίζει ταυτόχρονα φορείς και ομάδες πολιτών να εφαρμόσουν στην πράξη σύγχρονα εργαλεία πολιτικής για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μας.

Με δεδομένο λοιπόν πως οι πρωτοβουλίες προσαρμογής στη νέα κανονικότητα οι οποίες υποστηρίζονται από τις τοπικές αρχές, αποτελούν όχι απλά μεγάλη πρόκληση για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά υποχρέωση μας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καλεί τις Δημοτικές Αρχές και τα εμπλεκόμενα στελέχη τους στην άμεση διερεύνηση των συνθηκών για υλοποίηση δράσεων αστικής κηπουρικής  και γεωργίας.

Είναι γνωστό πως παρόμοιες κινήσεις βρίσκουν συνεχώς έδαφος σε όλη την Ευρώπη (σε κάποιες περιπτώσεις και στη χώρα μας), καθώς αστικοί (και περιαστικοί) λαχανόκηποι αποτελούν ένα μοντέλο αστικής ανάπτυξης με έντονα πράσινα και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Η αστική κηπουρική παίρνει τη θέση της ως σύγχρονο εργαλείο στην αντιμετώπιση μεταξύ άλλων και της αστικής επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς συμβάλλει ποικιλότροπα στην ανακούφιση της φτώχειας, στην κοινωνική ένταξη διαφόρων πληθυσμών και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής που τόσο έχουμε ανάγκη.

Σας καλούμε λοιπόν αφού διερευνήσετε τη δυνατότητα και κυρίως την καταρχήν πρόθεση δημιουργίας ενός πιλοτικού χώρου, ως μέρος ενός άτυπου Δικτύου Αστικών Λαχανόκηπων Δυτικής Μακεδονίας:

  • Αξιοποίησης τουλάχιστον ενός αστικού ή περιαστικού δημοτικού αγροτεμαχίου ή οικοπέδου
  • Ενεργοποίησης της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου σας
  • Αξιοποίησης άλλων διαθέσιμων τεχνικών υποδομών & προσωπικού
  • Συμμετοχή κοινωνικών ομάδων – συλλόγων

να συμμετέχετε σε σύσκεψη εργασίας  με τηλεδιάσκεψη σε ημερομηνία που θα σας γνωστοποιηθεί για να εξετάσουμε μαζί τις προοπτικές ενός τέτοιου εγχειρήματος με την πλήρη αρωγή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η απάντηση σας για την καταρχήν  εκδήλωση ενδιαφέροντος παρακαλούμε να σταλεί έως τις 19/5/2020 στο email ap.anaptiksis@pdm.gov.gr υπόψιν κ . Δημήτριου Μίμη, ορίζοντας και τον υπεύθυνο επικοινωνίας από την πλευρά σας.

 

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Γεώργιος Κασαπίδης