Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης και την προσαρμογή τους στη νέα πραγματικότητα, την Δευτέρα, καθώς έχουν περάσει περισσότεροι από δύο μήνες από την ημέρα που κατέβασαν ρολά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην Καστοριά  οι σκούπες, τα λάστιχα, οι σκάλες και οι μεζούρες συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί έξω από τα καταστήματα εστίασης. Όλες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις αυτές τις ημέρες βρίσκονται σε έναν οργασμό εργασιών προκειμένου να επιτύχουν τη συμβατότητα με τις αυστηρές προδιαγραφές της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Οι προμήθειες φτάνουν, τα ποτήρια γυαλίζουν και οι καρέκλες μπαίνουν στις θέσεις τους με ευλαβική προσοχή. Οι εργοδότες  και το προσωπικό  εκπαιδεύονται στον τρόπο εξυπηρέτησης των πελατών και την τήρηση των μέτρων υγιεινής.

Μιλήσαμε  με επιχειρηματίες της εστίασης και για ορισμένους εξ αυτών, το άνοιγμα της αγοράς δημιουργεί προσδοκίες για σταδιακή επάνοδο σε μια -έστω νέα- κανονικότητα, για αρκετούς υπάρχει έντονος προβληματισμός, γιατί στην “εξίσωση” της επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, εξακολουθούν να υπάρχουν άγνωστοι “x”, όπως το πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές και πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη τα μέτρα, ενώ για κάποιους ισχύουν και τα δύο μαζί: αισιοδοξία και άγχος.

Όπως επισημαίνουν μερικοί καταστηματάρχες της πόλης μας:

“Τα πράγματα φαίνονται να είναι λίγο δύσκολα με όλα αυτά τα μέτρα, αλλά είμαστε αισιόδοξοι, θα πάνε όλα καλά και ελπίζουμε να μην υπάρξουν άλλα κρούσματα.  Τα πήγαμε πολύ καλά στην Καστοριά παρόλο την δύσκολη αρχή. Είμαι αρκετά αισιόδοξος, όπως και οι περισσότεροι επιχειρηματίες που μιλάω. Καλό κουράγιο σε όλους και εύχομαι τα καλύτερα για την τουριστική περίοδο” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζέρυ Πυραμίδης ιδιοκτήτης του «STARDUST»

Λίγο παρακάτω συναντήσαμε τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καστοριάς, και ιδιοκτήτη του «Κρεατομουρμούρα» κ. Πέτρο Ντούκα. “Ετοιμαζόμαστε σιγά- σιγά, ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά, καλή ψυχολογία να έχουμε και βλέπουμε. Κυριακή κοντή γιορτή» ” μας είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θανάσης Παράσχος ιδιοκτήτης του «Battle ARENA» δήλωσε “Ας ελπίσουμε να ανοίξουμε όλοι με το καλό, υγεία να έχουμε, να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας,  να μην υπάρχουν πρόστιμα και από εκεί και πέρα, ο Θεός βοηθός. Θέλουμε να βγει ο κόσμος με ασφάλεια και περιμένουμε την επανεκκίνηση της Καστοριάς.”

O iδιοκτήτης του Passenger, μας είπε: “Για την επανεκκίνηση της εστίασης ήμαστε αισιόδοξοι και περιμένουμε το καλύτερο,  μέσα από μια δύσκολη κατάσταση για την Ελλάδα και την πόλη μας. Προσπαθούμε και εμείς να τηρούμε τα μέτρα και να ήμαστε συνεπείς απέναντι στους πελάτες μας.”

Στην όμορφη περιοχή του Ντολτσό, συναντήσαμε τον κ. Ντίνο Βλάχο, ιδιοκτήτη του idees art cafe & shop, ο οποίος μας δήλωσε: “Ελπίζουμε από την Δευτέρα, να υπάρχει ασφάλεια για τον κόσμο, για όλους του εργαζόμενους και τους πελάτες και να μπορέσουμε να ομορφύνουμε την καθημερινότητα και την ζωή μας, για τις δύσκολες στιγμές που ζούμε όλοι μας.Περιμένουμε κόσμο αλλά και μία κατάσταση διαφορετική. Πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε, να προχωρήσουμε και να κάνουμε την Καστοριά ξανά γνωστή και δυνατή στο πανελλήνιο.”

Όπως και να έχει, οι επαγγελματίες του κλάδου ελπίζουν να δουν τα μαγαζιά τους γεμάτα.

Ανοίξτε την παρακάτω Photo Gallery για να δείτε τις φωτογραφίες σε υψηλότερη ανάλυση