Μπαίνουν για λίγο στη ζωή μας την άνοιξη και το καλοκαίρι, ωστόσο δεν παύουν να αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα και γλυκά φρούτα. Ταιριάζουν σε γλυκά, σαλάτες, φρουτοσαλάτες, γιαούρτι, smoothies και είναι ψηλά στη λίστα τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C. Οκ, αυτά τα ξέρουν όλοι. Τι, όμως, μπορεί να μην γνωρίζετε γι’ αυτό το υπέροχο εποχικό φρούτο;
Οι φράουλες συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και κάποιων ειδών καρκίνου. Έχουν λίγες θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, B6, K, φυλλικό οξύ, ενώ είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάλιο και αμινοξέα, αποτελώντας μια άκρως υγιεινή προσθήκη στη διατροφή μας.
Στο πλαίσιο έρευνας, περισσότερα από τα μισά παιδιά 9 χρονών είπαν ότι η φράουλα είναι το αγαπημένο τους φρούτο.
Οι φράουλες είναι τα μοναδικά φρούτα που έχουν τους σπόρους τους στο εξωτερικό τους. Μια μέση φράουλα έχει περίπου 200 σπόρους. Από τους βοτανολόγους, μάλιστα, θεωρείται ότι κάθε σπόρος αποτελεί ξεχωριστό φρούτο.
Το φυτό της φράουλας είναι πολυετές. Μπορεί να μην καρποφορεί άμεσα, αλλά μόλις καρποφορήσει, θα παραμείνει παραγωγικό για περίπου 5 χρόνια.
Οι Αμερικανοί καταναλώνουν περίπου 1,5-2 κιλά φράουλες ο καθένας τον χρόνο.
Το Βέλγιο έχει μουσείο αφιερωμένο στη φράουλα, το Le Musée de la Fraise. Στο gift shop του μουσείου, μπορεί κάποιος να βρει οτιδήποτε έχει σχέση με φράουλες, από μαρμελάδα μέχρι μπίρα φράουλας.
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι πίστευαν ότι οι φράουλες είχαν θεραπευτικές δυνάμεις και τις χρησιμοποιούσαν για τα πάντα, από κατάθλιψη και πυρετό, μέχρι πέτρες στα νεφρά, πονόλαιμο και κακή αναπνοή.
Στη Γαλλία θεωρούνται αφροδισιακό και σερβίρονται σε νεόνυμφους στο παραδοσιακό πρωινό, με τη μορφή κρεμώδους, γλυκιάς σούπας.
Οι φράουλες περιέχουν νιτρικά, ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά αλλά χρησιμοποιούνται και ως συντηρητικά. Τα νιτρικά και τα νιτρώδη που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα και τα λαχανικά δεν κάνουν κακό, αλλά παρέχουν οφέλη, ενώ στην περίπτωση των ζωικών τροφίμων σχετίζονται με καρκίνο.
Η κατανάλωση φράουλας πριν την προπόνηση μπορεί να αυξήσει την αντοχή και την καύση θερμίδων.
Πλύνετε τις φρέσκες φράουλες και κόψτε το κοτσάνι αν πρόκειται να τις φάτε άμεσα. Αν σκοπεύετε να τις βάλετε στο ψυγείο για ημέρες, προτιμήστε να τις καθαρίσετε πριν τις φάτε, καθώς το ξέπλυμα με νερό επιταχύνει τη φθορά τους.
Μπορείτε να τις δοκιμάσετε και τουρσί, ειδικά όταν είναι ακόμη άγουρες. Βράστε σε νερό 1,5 φλιτζάνι ξίδι, ¼ του φλιτζανιού ζάχαρη και 2 κ.σ. αλάτι κοσέρ, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Βάλτε μισό κιλό φράουλες σε δοχείο και ρίξτε μέσα το μείγμα. Αφήστε να κρυώσει, κλείστε το καπάκι και βάλτε το στο ψυγείο. Αν είναι πολύ ώριμες, προτιμήστε να φτιάξετε μαρμελάδα.