Σε 10 χρόνια από τώρα, μέχρι το 2030 συγκεκριμένα, η Κομισιόν θέλει να έχει αλλάξει τις διατροφικές μας συνήθειες.
Πρόσφατα, άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο Farm to Fork (μτφ. από τη φάρμα στο πιρούνι), προκειμένου να γίνει πιο βιώσιμος ο αγροδιατροφικός τομέας. Αυτό το σχέδιο, λοιπόν, περιλαμβάνει νομοσχέδια και στόχους που -πιστεύουν στις Βρυξέλλες- θα κάνει πιο υγιεινά τα τρόφιμα, περισσότερο θρεπτικά και θα βασίζονται πιο πολύ στα φυτά.
Ωραία ακούγονται όλα αυτά. Μέχρι που στην κουβέντα μπαίνουν τα έντομα.
Το politico.eu έφτιαξε το ιδανικό μπέργκερ για την Ευρωπαϊκή Ένωση αν εφαρμοστεί απόλυτα η εν λόγω στρατηγική, αναλύοντας ένα ένα τα συστατικά του. Και, εντάξει, δεν έχουμε κανένα θέμα με το ψωμί, ας είναι ολικής άλεσης, ή με το μαρούλι και το τυρί. Αλλά κάτω τα χέρια από το μπιφτέκι μας!
Αναλυτικά ποιο είναι το ιδανικό μπέργκερ για την ΕΕ:
- Ψωμί
Το ψωμί θα είναι, πλέον, μάλλον φρέσκο -όχι κατεψυγμένο- και θα προέρχεται από τοπικό φούρνο. Οι Βρυξέλλες θέλουν να μικρύνουν την εφοδιαστική αλυσίδα εντός της ΕΕ, καθώς μόνο το 2019 εισήγαγε σιτάρι αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από χώρες εκτός της Ένωσης. Η ΕΕ, εν ολίγοις, σχεδιάζει να είναι περισσότερο αυτάρκης σε 10 χρόνια από τώρα και να χρησιμοποιεί συστατικά που παράγει η ίδια για τα τρόφιμα. Το ψωμάκι, δε, θα είναι ολικής άλεσης, καθώς η Κομισιόν το θεωρεί πιο υγιεινή επιλογή.
- Κρέας
Προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος, που είναι ανθυγιεινή, επιθυμία της Κομισιόν είναι να υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι μια πιο φυτική διατροφή. Το μπιφτέκι, λοιπόν, μπορεί να είναι λαχανικών. Αλλά μπορεί να είναι και από έντομα! Να θυμίσουμε, οι διατροφολόγοι και οι επιστήμονες εδώ και καιρό συνιστούν την κατανάλωση εντόμων ως μια βιώσιμη και φθηνή πηγή πρωτεϊνών -αν και η κατανάλωση εντόμων ενέχει την προοπτική προβλημάτων για το στομάχι πολλών. Τα έντομα μπορούν να αποτελέσουν πλούσια πηγή λιπαρών, πρωτεΐνης, βιταμινών, φυτικών ινών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Παγκοσμίως, δε, τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι τρώνε έντομα, τα οποία έχουν ανάγκη από πολύ λιγότερο έδαφος και νερό σε σύγκριση με τα βοοειδή, ενώ περισσότερα από 1.900 είδη έχουν χρησιμοποιηθεί για τροφή. Αν κάποιος, ωστόσο, το 2030 δεν θέλει να ακούει για λαχανικά και κυρίως για έντομα, και επιμένει στο παραδοσιακό μοσχαρίσιο μπιφτέκι, η μερίδα θα είναι, πιθανότατα, μικρότερη απ’ ό,τι τώρα. Ένα μπιφτέκι κοτόπουλου, επίσης, είναι μία επιλογή. Ή να ξεκινήσετε να αποθηκεύετε μπέργκερ, για να έχετε απόθεμα σε 10 χρόνια από τώρα…
- Τυρί
Εδώ λίγο πολύ είναι γνωστά τα πράγματα. Επιθυμία της Κομισιόν είναι το 2030 οι καταναλωτές να μπορούν να ελέγξουν το τυρί τους πριν το αγοράσουν και το φάνε. Να υπάρχει, για παράδειγμα, υποχρεωτικά ετικέτα, όπου θα αναγράφονται αναλυτικά όλα τα διατροφικά στοιχεία στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας. Είναι παρόμοιο με το σύστημα που εφαρμόζεται ήδη στη Γαλλία και τη Βρετανία, το οποίο υποδεικνύει πόσο υγιεινό ή όχι είναι ένα τρόφιμο. Επίσης, θέλει να υπάρχουν ετικέτες προέλευσης στα γαλακτοκομικά και τα κρέατα, ενώ αναφέρει ότι αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να έχουν κάποιου είδους «πράσινη σήμανση» αν έχουν παραχθεί με βιώσιμο τρόπο.
- Λαχανικά
Γεμάτο λαχανικά θα είναι το μπέργκερ του μέλλοντος! Αυτό, άλλωστε, είναι το ζητούμενο για την ΕΕ. Λαχανικά, ωστόσο, που θα καλλιεργούνται με τη μισή ποσότητα εντομοκτόνων και χημικών λιπασμάτων και θα προέρχονται κυρίως από βιολογικές καλλιέργειες. Το σχέδιο θέτει στόχο την αύξηση της βιολογικής παραγωγής στο 1/4 της καλλιεργήσιμης γης της ΕΕ ως το 2030, από 7,5% που είναι σήμερα.
- Κέτσαπ και μαγιονέζα
Ξεχάστε τες. Μάλλον στη μαύρη αγορά θα αγοράζουμε κέτσαπ το 2030… Πιθανές εναλλακτικές είναι κέτσαπ από παντζάρι ή γλυκιά πάπρικα, που είναι «πιο υγιεινές, οργανικές και με χαμηλή ποσότητα ζάχαρης».
- Κόστος
Και πάμε τώρα να δούμε πόσο θα κάνει αυτό το υγιεινό μπέργκερ: Δεν θα είναι ούτε κάτι πάμφθηνο, αλλά ούτε και κάτι ακριβό. Η Κομισιόν θέλει μεν να κάνει πιο προσιτές για όλους τις υγιεινές και βιώσιμες διατροφικές επιλογές, αλλά την ίδια στιγμή το σχέδιο θέλει να διασφαλίσει ότι η τιμή των τροφίμων «δεν θα υπονομεύει την αξία τους στη συνείδηση των καταναλωτών».
Μεγάλη κουβέντα, βέβαια, αυτή η τελευταία αν το μπιφτέκι του μέλλοντος είναι από… γρύλους!
gazzetta