Οι άνθρωποι ”κρύβονται” πίσω από τις αλλαγές στις εποχές

Συγκεντρώνοντας και αναλύοντας στοιχεία που προέρχονται από τους δορυφόρους για τα τελευταία 40 χρόνια, οι επιστήμονες κατέληξαν για πρώτη φορά στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι έχουν καταφέρει να επιδράσουν και να αλλάξουν την πορεία των εποχών, κυρίως επηρεάζοντας τη θερμοκρασία.

Μάλιστα, οι συγγραφείς της νέας μελέτης φαίνονται αρκετά πεπεισμένοι για το νέο τους εύρημα και δίνουν «πιθανότητες περίπου 5 σε 1 εκατομμύριο» αυτές οι αλλαγές να συμβαίνουν φυσικά και χωρίς ανθρώπινη επίδραση.

Οι επιστήμονες αναζητούν συνεχώς τα «δακτυλικά αποτυπώματα» της ανθρώπινης επίδρασης στις μελέτες τους προσπαθώντας να εξηγήσουν την αυξανόμενη θερμοκρασία του πλανήτη, την ταχεία αλλαγή στην Ανταρκτική αλλά και τη σύσταση των ωκεανών.

Το συμπέρασμα που εξήχθη από την προκείμενη έρευνα από τους επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore, με επικεφαλής τον Μπεν Σαντερ, είναι ο ανομοιογενής ρυθμός αλλαγής των εποχών στην ατμόσφαιρα, πάνω από τις εύκρατες ζώνες των βόρειων και νότιων ημισφαιρίων.

Ενώ η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν αποτελεί καινούριο φαινόμενο, τα καλοκαίρια στην τροπόσφαιρα θερμαίνονται ταχύτερα από τους χειμώνες. Εδώ και χρόνια οι ερευνητές μετρούσαν τα κατώτερα και ανώτερα επίπεδα των μηνιαίων θερμοκρασιών. Στα πρώτα χρόνια των μετρήσεών τους, οι διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες ήταν μικρές. Μέχρι το τέλος, όμως, του συνόλου των δεδομένων που ελέγχθηκαν το 2016, οι διακυμάνσεις ήταν σημαντικά μεγαλύτερες.

«Υπάρχουν πολλά δεδομένα που δείχνουν ότι ο κύκλος των εποχών μεταβάλλεται, αν και είναι ένα στοιχείο που εντοπίζεται καθημερινά, όπως στα δέντρα που ανθίζουν νωρίτερα», σημειώνουν οι επιστήμονες.

perierga.gr